Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najučinkovitija priprema za pandemiju

Autor: Teuta Babajko Jamičić

05.11.2008. 23:00
Najučinkovitija priprema za pandemiju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od posljednje pandemije prošlo je 40 godina. Iako nitko ne zna kada bi se pandemija mogla ponovno dogoditi, realno govoreći kako vrijeme prolazi, sve smo joj bliže. Iz tog razloga, treba popularizirati cijepljenje protiv gripe, navodi dr. Draženović


Uoči sezone gripe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo prvi put je organizirao edukacijsku kampanju o važnosti cijepljenja protiv gripe, u sklopu koje je u zadarskom hotelu “Kolovare” održano stručno predavanje pod nazivom “Salutogeneza, motivacijski mehanizmi i središnja uloga zdravstvenih djelatnika u cijepljenju protiv gripe”. Stručno predavanje u Zadru, u čijoj je organizaciji uz Hrvatski zavod za javno zdravstvo, sudjelovao i zadarski Zavod za javno zdravstvo, okupio je preko stotinu zdravstvenih djelatnika, koji su imali prilike čuti izlaganja dr. Vladimira Draženovića, dr. Alana Medića i dr. Ivane Stojičević.
Više doza
O epidemiologiji gripe i procijepljenosti u Zadarskoj županiji govorio je dr. Alan Medić, voditelj Službe za edidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo,
koji je pojasnio kako je cilj edukacijske kampanje povećanje svijesti zdravstvenih djelatnika i javnosti o važnosti sprečavanja gripe cijepljenjem, o dostupnosti cjepiva kao i mogućnosti cijepljenja od listopada do kraja siječnja. Isto tako, dr. Medić, usporedio je podatke vezane za cijepljenje protiv gripe na zadarskom području, tijekom posljednje tri godine.
– Ako pogledamo nekoliko godina unatrag, evidentno je kako iz godine u godinu raste broj naručenih doza cjepiva. Primjerice u sezoni gripe 2004./2005. u Zadarskoj županiji distribuirano je 18.340 doza cjepiva, a danas je ta brojka znatno veća, naime, ove godine smo dobili oko 21 tisuću doza cjepiva protiv gripe, govori dr. Medić, te pojašnjava kako je cjepivo besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike.
Što se tiče obolijevanja od gripe, dr. Medić je istaknuo kako se ti podaci uvelike razlikuju iz godine u godinu. Iako je nekoć znalo biti i pet do šest tisuća registriranih slučajeva, posljednjih godina prosječna brojka kreće se oko 1.200 osoba oboljelih od gripe. Činjenicu da je tijek gripe nemoguće predvidjeti, najbolje potvrđuje sezona 2005./2006. kada je gripa zaobišla Hrvatsku, ali i gotovo cijelu Europu.
Govoreći o cijepljenju u Zadarskoj županiji, dr. Medić je uspoređujući podatke unatrag deset godina, naveo kako broj cijepljenih osoba raste. Sve veća procijepljenost stanovništva, rezultira smanjenjem broja oboljelih od gripe, što dovodi do logičnog zaključka, kako je istaknuo dr. Medić, da je najbolja prevencija protiv tog opakog virusa cijepljenje.
Dr. Vladimir Draženović, spec. virusolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govorio je o središnjoj ulozi zdravstvenih djelatnika u cijepljenju protiv gripe, ističući u tom kontekstu salutogenezu, novi sociomedicinski koncept, koji podrazumijeva preuzimanje aktivnije kontrole nad svojim zdravljem, usredotočujući se na zdravlje, a ne na bolest.
Sve bliža pandemija
– Gripa je bolest velikih brojeva od koje oboli oko 10 posto čovječanstva, dakle, 600 milijuna ljudi. Svake godine cijepi se 350 milijuna ljudi, kaže dr. Draženović, te nastavlja kako je virus gripe izuzetno nepredvidljiv jer stalno i brzo mutira, prenosi se socijalnim kontaktom, a kao epidemija je eksplozivan.
Kako gripa može poprimiti i pandemijski karakter, što dokazuju i tri pandemije koje su obilježile 20. stoljeće – španjolska, azijska i hongkonška gripa – dr. Draženović naglašava važnost procijepljenosti stanovništva. Spomenute tri pandemije tijekom prošlog stoljeća odnijele su oko 40 milijuna života, od posljednje, hongkonške gripe, prošlo 40 godina, stoga dr. Draženović ne isključuje pojavu pandemije u bliskoj budućnosti.
– Od posljednje pandemije prošlo je 40 godine. Iako je nemoguće predvidjeti novu pandemiju, jer nitko ne zna kada bi se ona mogla ponovno dogoditi, realno govoreći kako vrijeme prolazi, sve smo bliže pandemiji. Iz tog razloga, treba popularizirati cijepljenje protiv gripe, navodi dr. Draženović, ističući kako je najučinkovitija priprema za pandemiju visoka procijepljenost protiv sezonske gripe.
O dostupnosti i distribuciji cjepiva za ovu sezonu te vrstama cjepiva govorila je dr. Ivana Stojčević, podsjećajući da su na raspolaganju cjepiva protiv gripe Flumin i Fluad, koja u suradnji proizvode švicarska farmaceutska tvrtka Novartis Vaccines i Imunološki zavod d.d.
– Cijepljenje pruža zdravstvenu i ekonomsku dobrobit svim populacijskim skupinama, djeci starijoj od šest mjeseci, odraslima, radno aktivnom stanovništvu, starijim osobama, zdravstvenim djelatnicima…. U Hrvatskoj se cijepi s dvije vrste cjepiva, konvencionalnim, koje je namijenjeno svim dobnim skupinama i adjuvantiranim za osobe starije od 56 godina, govori dr. Stojčević, te zaključuje kako su obje vrste cjepiva sigurne za primjenu, no učinkovitost nije jednaka za sve, što ovisi o dobi, imunokompetenciji i podudarnosti cirkulirajućih sojeva i sojeva uključenih u cjepivo.