Tajna vina Andre Tomića

Slika korisnika admin
Autor: 

Bage, vina s potpisom, vina s jakom personalnom dimenzijom mogu učiniti čuda zar ne, upita nekad košarkaški, a sada turistički velemajstor Vele Čubrić.

Individualnost, osobnost i moć vina proizlazi iz osobe, proizvođača, gospodara vinarije i vinograda.

Proistječe iz nakupljenog znanja i vrijednosti npojedinca, ali i glasovitosti i znamenitosti obitelji, vinske kuće, podruma, posebne vinske škole, uporabljenosti tehnologijskih tajni.

Osobnosti, kojoj se vjeruje, koja na potrošače prenosi vlastitu vinsku sliku. Povjerenje, koje se stječe godinama i u potrošača stvara glas, famu koja prelazi u divljenje.

Andro Tomić primjerice jedna je od takvih neprelaznih osobnosti hrvatskog vinarstva.

Hvaranin, zagrebačke vinogradarske škole, moj student, asistent na vinarskoj katedri Agronomskog fakulteta u Zagrebu 70-ih godina.

Pjesnik u duši, umjetnik u vinu, katedru ubrzo zamjenjuje hvarskim jelšanskim vedutama, vinogradima i maslinicima na blagim terasama rimskog agera, stvarajući kult suvremenog vinarstva.

Andro je znamka koja ujedinjuje starorimsku i noviju hrvatsku vinogradarsku tradiciju.

Kreacija njegove vinarije u Jelsi ukazuje na podrum vinske ville rustice, kojoj se uspješno pridodaje srednjovjekovni hrvatski dvorac.

Novu vinariju puni vinima neupitne chateau proizvodnje.

Enološke čistoće, učinjena znanstvenom minucioznošću, čuvana i njegovana ljubavlju umjetnika.

Vina s potpisom Andre Tomića, postaju sve više odrednica hrvatske vinske škole otočne provenijencije.

Takve dragulje koji sa znanošću spajaju vinograd i vinariju i stvaraju ovako dobra vina treba isticati i diviti im se nadoda Vele, stari vinski šmeker, kušajući Andrin Sv. Klement vino s potpisom.

Vaš Bage

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno