Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadrani oduševljeno pozdravili autora “Vodorige”

Autor: Nikola Markulin

05.11.2008. 23:00
Zadrani oduševljeno pozdravili autora “Vodorige”

Foto: Irena JURJEVIĆ



Sinoć je u “Arsenalu” svečano predstavljeno hrvatsko izdanje popularnog romana “Vodiroga” kanadskog autora Andrewa Davidsona. Izdavačka kuća “Algoritam” izdavač je hrvatskog izdanja i organizator sinoćnjeg predstavljanja, koje je privuklo popriličan broj ljubitelja suvremene beletristike. U izvorniku roman se zove “The Gargoyle”, a na hrvatski ga je prevela Anja Majnarić.
Davidson je predstavljajući sebe i svoje djelo, te odgovarajući na upite publike kazao:
– Na prvom mjestu ovo je roman o ljubavi i svim vrstama ljubavi koje čovjek može iskusiti. Priča je to o nesretnom čovjeku čiji je život krenuo nizbrdo, koji se odao porocima poput droge i alkohola, te koji je doživo strašnu nesreću zbog koje je završio u bolnici. Dok se budio iz kome, u njegov je život ušla žena Marianne Engel i kazala mu kako se njih dvoje vole već sedam stotina godina, još iz vremena njemačkog srednjovjekovlja. Povjerovavši joj, naš je, ili bolje moj, junak dobio nov smisao života i novu nadu, a to je, naravno, ljubav.
Kombinacija fantastike i ljubavne priče s brojnim referencijama na zbiljske povijesne događaje i okolnosti, roman je nastao za vrijeme Davidsonovog boravka u Japanu u vrijeme kada je imao 31 godinu (danas, kaže, ima četrdeset). Nekoliko Davidsonovih zadarskih obožavatelja koji su roman već pročitali sugerirali su kako im je jedan od najboljih dijelova priče živopisan užasavajuć prikaz nesreće koja je, najzad, glavnom junaku promijenila život.
Davidson je kazao nešto i o svojoj ljubavi prema pisanju koju je osjetio još sa 16 godina. I ovaj roman je, kaže, pisao iz užitka, ne misleći kako će ga on gotovo preko noći proslaviti. Inače, “Vodoriga” je ove godine objavljena i u engleskom izvorniku, a već je doživjela prijevode na 25 svjetskih jezika. Na hrvatski zahvaljujući “Algoritmu”, naravno.