Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zdravlje je u skladu

Autor: Krešimir Bukvić

05.11.2008. 23:00
Zdravlje je u skladu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ashtavaidyan E.T. Ravi Mooss, ayurvedski liječnik, voditelj vedskog medicinskog sveučilišta u Nizozemskoj, održao je u utorak u Gradskoj knjižnici, u organizaciji zadarske udruge Umijeće življenja, predavanje o Ayurvedi – najstarijoj medicinskoj znanosti na zemlji.
– Ayurveda je mnogo više od medicinske znanosti, to je sveobuhvatni pogled na život, drevna znanost o tome što trebamo napraviti za sebe i svoju okolinu, naglasio je odmah u početku Mooss. Iako prije svega liječnik, i to sedme generacije u svojoj obitelji koja se bavi ovom znanošću, Mooss se, tijekom jednosatnog predavanja, pokazao i kao vješt govornik, približivši okupljenima, uz asistenciju voditeljice udruge Umijeće življenja, Lade Rončević, Ayurvedu.
– Naše je djelovanje usmjereno u dva smjera, u smjeru očuvanja zdravlja i smjeru tretiranja bolesti. No, kada kažem tretiranja bolesti ne mislim na uvriježen zapadnjački pristup poremećajima u organizmu, nego jedan nešto drukčiji način, cjelovit i holistički. Ayurveda, naime, ne uklanja samo posljedice oboljenja, već prije svega nastoji shvatiti zašto je uopće došlo do određenog poremećaja. Zdravlje je sklad na mentalnoj, tjelesnoj i duhovnoj razini, pa svaki disbalans dovodi do bolesti. Stoga je bitno pronaći uzroke tog disbalansa, pristupiti svakoj osobi individualno, znajući da nešto što odgovara jednoj osobi ne mora nužno odgovarati i drugoj, istakao je Mooss.
Ayurvedska znanost osobu promatra kroz 20 kvaliteta poput težine organizma, vrućine tjela, boje kože i raznih drugih kvaliteta, kroz brojne promjene kroz koje prolazimo, a koje govore o stanju u kojem se nalazimo.
– Problem današnjice je što ljudi umjesto da uzimaju ono što organizmu treba uzimaju ono što im se sviđa. Posljedice su problemi apsorpcije kao direktan put u bolest. Stoga vrlo često našim pacijentima dajemo lijekove na biljnoj bazi kako bi otklonili smetnje u probavi. No, to svakako nije dostatno, jer nema izlječenja tijela bez izlječenja uma kao najvažnijeg pokretača svih procesa u organizmu. Samo onaj čovjek koji živi u skladu sa samim sobom može biti uistinu zdrav. Izlječenje stoga uključuje i brojne druge tehnike poput meditacije, tehnike disanja, masaže, svih onih metoda koje naš organizam treba, naglasio je, između ostalog, Mooss.
Jedan sat predavanja bio je nedostatan za sve one informacije koje je ovaj indijski liječnik imao namjeru prenjeti Zadranima. Nabrojivši samo neke od bolesti poput autizma, asme, atritisa, moždanog udara, raka dojke, hemeroida, hepatitisa i brojnih drugih koje ayurveda uspješno liječi, Mooss je dobro zaintrigirao okupljene za temu, strpljivo odgovarajući na njihova pitanja, te ugovarajući konzultacije koje će obavljati još narednih nekoliko dana, koliko će biti u Zadru.


PLIVA LI VAM STOLICA


Dijagnostika je prvi korak ka izlječenju. Primjerice, kao jedan od načina utvrđivanja nekih poremećaja u organizmu promatramo stolicu. Ako pliva dobro je, no ako tone to je znak za “uzbunu” jer to znači da je puna otrova. Probava je vrlo bitan segment funkcioniranja našeg organizma i kroz nju možemo mnogo toga zaključiti.