Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zlato iz maslina

Autor: Katarina Belić

05.11.2008. 23:00
Zlato iz maslina

Foto: Filip BRALA



Uljara u mjestu Kožinu pored Zadra u vlasništvu Josipa Pavića i ove godine usprkos sušama i relativno nepovoljnom vremenu za maslinare i masline, ponajviše zbog premalo kiše i velikih ljetnih suša, za sada ipak posluje 24 sata i “punom parom” kako nam kaže glavni strojar “Uljare Kožino” Vlado Stručić.
– Od sredine listopada od kada smo otvorili svoja vrata maslinarima i novom ovogodišnjem urodu u usporedbi s prošlom godinom, posla za sada ima podjednako i nadamo se da će tako i ostati do sredine prosinca kada polako prestaje berba i pod mlin odlaze zadnji plodovi maslina. U prosjeku u vrijeme sezone maslina sameljemo negdje 70 do 75 vagona, odnosno oko 700 tona maslina, što bi značilo prilično mnogo ulja s obzirom da na sto kilograma prosječno “ide” oko 17 litara ulja, kazao je Stručić, koji se ovim poslom bavi već šest godina.
Kaže kako je ova godina dobra i po tome što je plod iznimno zdrav. Naime, vrlo mali je broj onih maslina koje su crvljive i to upravo zbog velikih vrućina koje im nisu bile povoljne za razmnožavanje i “napadanje” ploda.
Postupak same prerade ulja traje negdje oko pola sata i pritom se samlje odnosno preradi 200 kilograma maslina koliko je potrebno za jednu “turu”. Cijena prerade je 1 kunu i 30 lipa po kilogramu, a oni koji imaju državni poticaj za to dobivaju povrat.
– Masline se najprije “dobro” operu u vodi, pa ih se  samelje u mlinu, nakon čega slijedi priprema te dobivene “smjese” koja traje otprilike petnaestak minuta. Poslije pripreme smjesa prolazi kroz centrifugu koja izdvaja ulje i kominu (otpad) poslije čega se ulje dalje dodatno filtrira u separatoru.
Vlasnici ulja sami donose svoje posude i pretaču ulje, a oni koji to žele mogu dobrovoljno “uliti” i nešto ulja u posudu koja slovi “za crkvu” a koja služi posebno za to svrhu, kazao je Stručić.
Iako u okrugu grada Zadra ima desetak uljara, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i ljubavi velikog broja mještana grada Zadra i okolnih mjesta i prema stablu masline i prema njegovom plodu, odnosno maslinovom ulju, svako pa i ono najmanje naselje ima svoje masline i maslinare. Najveći broj “posjetioca” uljare u Kožinu dolazi iz Petrčana, Dikla, Vrsi, Nina, Zatona, Bibinja i ostalih okolnih mjesta, s obližnjih otoka, i to ponajviše sa Paga i sa Ugljana.
Da je maslina i njezino ulje neprocjenjivo i da mu se vrijednost nerijetko uspoređuje sa “zlatom” govori i činjenica koliko je maslinovo ulje ustvari poznato i cijenjeno i od strane turista odnosno stranaca ali i domaćih gostiju koji ga naprosto obožavaju i stalno iznova kupuju, posebno ljeti.
– U našim dalmatinskim krajevima su svi zaljubljenici u maslinovo ulje, upravo zato i ima toliko mnogo maslinara na ovom području. Od svih mjesta koja se nalaze u neposrednoj blizini uljare Kožino, rekao bih da su ipak Kožino i Petrčane mjesta sa najvećim brojem stabala maslina, kaže Stručić.