Zlato iz maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
uljara_kozino2
Filip BRALA
U uljari se u jednoj sezoni preradi 70 do 75 vagona maslina

Uljara u mjestu Kožinu pored Zadra u vlasništvu Josipa Pavića i ove godine usprkos sušama i relativno nepovoljnom vremenu za maslinare i masline, ponajviše zbog premalo kiše i velikih ljetnih suša, za sada ipak posluje 24 sata i "punom parom" kako nam kaže glavni strojar "Uljare Kožino" Vlado Stručić.

- Od sredine listopada od kada smo otvorili svoja vrata maslinarima i novom ovogodišnjem urodu u usporedbi s prošlom godinom, posla za sada ima podjednako i nadamo se da će tako i ostati do sredine prosinca kada polako prestaje berba i pod mlin odlaze zadnji plodovi maslina. U prosjeku u vrijeme sezone maslina sameljemo negdje 70 do 75 vagona, odnosno oko 700 tona maslina, što bi značilo prilično mnogo ulja s obzirom da na sto kilograma prosječno "ide" oko 17 litara ulja, kazao je Stručić, koji se ovim poslom bavi već šest godina.

Kaže kako je ova godina dobra i po tome što je plod iznimno zdrav. Naime, vrlo mali je broj onih maslina koje su crvljive i to upravo zbog velikih vrućina koje im nisu bile povoljne za razmnožavanje i "napadanje" ploda.

Postupak same prerade ulja traje negdje oko pola sata i pritom se samlje odnosno preradi 200 kilograma maslina koliko je potrebno za jednu "turu". Cijena prerade je 1 kunu i 30 lipa po kilogramu, a oni koji imaju državni poticaj za to dobivaju povrat.

- Masline se najprije "dobro" operu u vodi, pa ih se  samelje u mlinu, nakon čega slijedi priprema te dobivene "smjese" koja traje otprilike petnaestak minuta. Poslije pripreme smjesa prolazi kroz centrifugu koja izdvaja ulje i kominu (otpad) poslije čega se ulje dalje dodatno filtrira u separatoru.

Vlasnici ulja sami donose svoje posude i pretaču ulje, a oni koji to žele mogu dobrovoljno "uliti" i nešto ulja u posudu koja slovi "za crkvu" a koja služi posebno za to svrhu, kazao je Stručić.

Iako u okrugu grada Zadra ima desetak uljara, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i ljubavi velikog broja mještana grada Zadra i okolnih mjesta i prema stablu masline i prema njegovom plodu, odnosno maslinovom ulju, svako pa i ono najmanje naselje ima svoje masline i maslinare. Najveći broj "posjetioca" uljare u Kožinu dolazi iz Petrčana, Dikla, Vrsi, Nina, Zatona, Bibinja i ostalih okolnih mjesta, s obližnjih otoka, i to ponajviše sa Paga i sa Ugljana.

Da je maslina i njezino ulje neprocjenjivo i da mu se vrijednost nerijetko uspoređuje sa "zlatom" govori i činjenica koliko je maslinovo ulje ustvari poznato i cijenjeno i od strane turista odnosno stranaca ali i domaćih gostiju koji ga naprosto obožavaju i stalno iznova kupuju, posebno ljeti.

- U našim dalmatinskim krajevima su svi zaljubljenici u maslinovo ulje, upravo zato i ima toliko mnogo maslinara na ovom području. Od svih mjesta koja se nalaze u neposrednoj blizini uljare Kožino, rekao bih da su ipak Kožino i Petrčane mjesta sa najvećim brojem stabala maslina, kaže Stručić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno