Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dane Jurić i zadarski cvitaraši osvojili Njemačku

Autor: Velimir Brkić

05.11.2009. 23:00
Dane Jurić i zadarski cvitaraši osvojili Njemačku

Foto: Velimir BRKIĆ



Narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kod Skradina osvojio je peto mjesto u konkurenciji čak 350 cvitaraša na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike koje se svake četvrte godine održava u gradu Trossingenu u pokrajini Baden-Württemberg u južnoj Njemačkoj, domovini usnjaka i sjedištu tvornice usnih harmonika Hohner. Na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici zadarski novinari mogli su čuti nagrađenog cviteraša.
 Ove godine u Trossingenu je nastupilo čak 300 izvođača iz cijeloga svijeta, a Hrvatsku su osim Dane Jurića predstavili Ivan Grbić iz Nina koji je osvojio 16. mjesto, Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih koji je osvojio 18. mjesto, Dragan Brzoja iz Nadina koji se kući vratio s osvojenim 19. mjesto, Branko Tokić iz Popovića s osvojenim 21. mjestom, Ante Zrilić iz Popovića s osvojenim 23. mjestom, Živko Vinketa iz Privlake s osvojenim 25. mjestom i Milka Zorić iz Privlake s osvojenim 27. mjestom.
 Unatoč činjenici što su jedini nastupili bez nota, hrvatski cviteraši sve su ostavili bez riječi.
 Pobjednik ove svjetske manifestacije je usnoharmonikaš iz Južne Koreje koji je za razliku od zadarskih samoukih usnoharmonikaša svirao pomoću nota.
– Usnom harmonikom starom 40 godina na ovoj svjetskoj manifestaciji izveo sam etno skladbu “Cvitaraško kolo”, odnosno tradicionalno “kukulešće” Ravnih kotara i Bukovice. Dok su ostali svjetski cvitaraši držali note mi smo svi pojedinačno imali note iz srca. Upravo zbog toga su nas i predstavili kao ekskluzivne izvođači iz Dalmacije, rekao je dosad samozatajni ushoharmonikaš Dane Jurić koji folklorašku slavu zahvaljuje svojim karakterističnim stihovima popraćenim zvucima s gusla.
Na konferenciji za novinare ovaj veliki uspjeh hrvatskih cviteraša novinarima su predstavili Dragan Brzoja, predsjednik KUD-a Nadin, Marija Dejanović, predsjednica ninskog KUD-a Branimir i direktorica TZG Nin te Pelegrin Mustać, predsjednik KUD-a Privlaka.