Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novi gradonačelnik Kutija ili Erstić

Autor: Velimir Brkić

05.11.2009. 23:00
Novi gradonačelnik Kutija ili Erstić


Benkovac je praktički blokiran jer nitko osim gradonačelnika i dogradonačelnika nema ovlasti potpisati bilo kakav gradski dokument pa ni onaj s kojim će se socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima sufinancirati nabava drva za ogrjev za predstojeću zimu


Branko Kutija sinoć je na sjednici Gradskog odbora imenovan novim predsjednikom GO HDZ Benkovac. Nakon što Branko Kutija zbog odlaska u Hrvatski sabor početkom protekle godine gradonačelničku stolicu nakon 10 godina obnašanja zahtjevnog i odgovornog posla prepustio svom dotadašnjem zamjeniku Mirku Erstiću, čelno mjesto HDZ -a Benkovac prepustio je svom članu Gradskog poglavarstva i od mjeseca svibnja gradonačelniku Željku Katuši. Međutim, zbog znatnih zdravstvenih poteškoća Katuša je zbog očuvanja vlastitog zdravlja bio primoran dati dvostruku ostavku – na mjesto predsjednika benkovačkog HDZ-a i na mjesto čelnog čovjeka Benkovca u čijem je sastavu čak 42 naselja. Zajedno s njim u “paketu” od 1. studenoga prestala je i dužnost dogradonačelniku Mirku Erstiću.
Zbog nedorečenog novog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, odnosno prvog neposrednog izbora gradonačelnika i njegovog zamjenika grad Benkovac je već nekoliko dana bez izvršne vlasti. Što to znači govori jedna, moglo bi se reći, sasvim banalna činjenica. Naime, nitko, baš nitko osim gradonačelnika i dogradonačelnika nema ovlasti potpisati bilo kakav gradski dokument pa ni onaj s kojim će se socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima sufinancirati nabava drva za ogrjev za predstojeću zimu, iako su novci osigurani. Još uvijek se čeka povjerenik kojeg imenuje Vlada RH-a. Povjerenik će svoju dužnost obnašati do izvanrednih lokalnih, neposrednih izbora koji će se održati do kraja ove godine, najvjerojatnije kad i izbori za trećeg predsjednika Republike Hrvatske, 27. prosinca.
Iako Kutija zasad ne želi govoriti o kandidatu HDZ-a za novog gradonačelnika i dogradonačelnika, postoje tek dva imena – Branko Kutija i donedavni dogradonačelnik Mirko Erstić. Dužnosti gradonačelnika i saborskog zastupnika, naime, nisu isključive, odnosno inkompatibilne, niti po zakonu, niti po stranačkim pravilima HDZ-a. Kao istaknuti član Županijskog odbora HDZ -a i Središnjeg odbora HDZ -a Kutija sve dosadašnje lokalne izbore u Benkovcu dobivao je s apsolutnom prevlašću. Isto i kad je od 1993. do 1997. godine obnašao dužnost načelnika tadašnje Općine Lisičić.
Odluku tko će biti HDZ-ovi kandidati za novog benkovačkog gradonačelnika i njegovog zamjenika donijet će Gradski odbor HDZ -a, čim se raspišu prijevremeni izbori, bio je izričit Kutija, prvi benkovački gradonačelnik koji je funkciju prvog čovjeka Benkovca obnašao više od 10 godina, od 1997. od kada Benkovac dobiva status grada, do početka 2008. godine kad je sasvim “otišao” u zastupničku stolicu Hrvatskog sabora a svoje mjesto prepustio svom zamjeniku Erstiću.
Od svibanjskih lokalnih izbora Kutija je preuzeo funkciju predsjednika Gradskog vijeća. Apsolutnom pobjedom nad četiri protukandidata u prvom krugu izbora za gradonačelnika prije pet mjeseci izabran je Katuša a za dogradonačelnika Erstić. Ako Kutija zaista bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika i bude izabran, stranka na vlasti HDZ birat će novog predsjednika Gradskog vijeća.