Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obnova mletačke kule

Autor: Branko Božić

05.11.2009. 23:00
Obnova mletačke kule


Ovom prilikom moram istaknuti zajedničku želju nas konzervatora i vodstva Općine Ražanac na čelu s načelnikom Dragutinom Miočićem, da ovaj vrijedan spomenik kulture zaštitimo od daljnjeg propadanja te da ga privedemo svrsi
Budući da je Ministarsvo kulture Republike Hrvatske za ovu godinu osiguralo 100.000 kuna, a Općina Ražanac iz svog proračuna dodatnih 72.438 kuna, ovih se dana nastavilo s lani započetim poslovima obnove, sanacije i konzervacije poznatog ražanačkog spomenika kulture.
Riječ je o fortifikacijskoj utvrdi izgrađenoj u vrijeme mletačke uprave u Dalmaciji 1507. godine, svojevrsnom refugiju, odnosno zbjegu koji je u to vrijeme služio za mještane Ražanca i okolnih sela u najezdi Turaka. Utvrda je smještena na sjevernoj strani mjesta neposredno uz morsku obalu i njezina izvorna dužina u doba kada je sagrađena iznosila je gotovo 115 dužnih metara. Nakon provedenog javnog natječaja spomenuti radovi povjereni su riječkoj građevinskoj tvrtki Fidal d.o.o. Ako se pak dinamika pristizanja financijskih sredstava nastavi kao do sada, svi planirani poslovi trebali bi biti završeni koncem 2011. godine.
Stručni konzervatorski nadzor radova na terenu u kojima je trenutačno obuhvaćeno zidanje oštećenja na kamenom plaštu središnje kule te njezino fugiranje iznutra i izvana, provodi arhitekt konzervator Nenad Rimanić iz Konzervatorskog odjela u Zadru. On je ujedno izradio snimak zatečenog stanja kao i sam troškovnik obnove.
– Ovom prilikom moram istaknuti zajedničku želju nas konzervatora i vodstva Općine Ražanac na čelu s načelnikom Dragutinom Miočićem, da ovaj vrijedan spomenik kulture zaštitimo od daljnjeg propadanja te da ga privedemo svrsi. Također, držim da će ova jedna među vrjednijim fortifikacijskim utvrdama na našoj obali dati doprinos kulturnoj i budućoj turističkoj ponudi Ražanca i čitavog kraja, kazao je arhitekt-konzervator Nenad Rimanić.