Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Posao stoljeća” se nastavlja

Autor: Ivana Burica

05.11.2009. 23:00
“Posao stoljeća” se nastavlja

Foto: Adam VIDAS



Sastanku su nazočili dr. Dragan Magaš uime Stručnog povjerenstva, načelnik Ivica Juričević ispred Općine Posedarje, Dražen Latin ispred INGRA-e te direktor tvrtke Posedarje Rivijera Željan Konsuo. Kako nas je izvijestio Juričević, zaključci doneseni na sastanku mogu se opisati kao “svjetlo na kraju tunela”, odnosno problema koji su projekt pratili u posljednje vrijeme
U utorak su se u Posedarju sastali predstavnici Stručnog povjerenstva za projekt Posedarje Rivijera te predstavnici partnera Projekta – Općine Posedarje i INGRA-e kako bi odlučili o daljnjoj sudbini 100 milijuna eura vrijednog projekta popularno nazvanog “posedarski posao stoljeća”.
Sastanku su nazočili dr. Dragan Magaš ispred Stručnog povjerenstva, načelnik Ivica Juričević uime Općine Posedarje, Dražen Latin uime INGRA-e te direktor tvrtke Posedarje Rivijera Željan Konsuo.
Kako nas je izvijestio posedarski načelnik Ivica Juričević, zaključci doneseni na sastanku mogu se opisati kao “svjetlo na kraju tunela”, odnosno problema koji su projekt pratili u posljednje vrijeme.
Pričekati i vidjeti
– Najvažnija vijest jest da nije došlo do prekidanja aktivnosti te da projekt ide dalje. Odlučeno je da će se prvo rješavati administrativne zavrzlame koje su nastale nakon potpisavanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu te spor koji se na Općinskom sudu vodi oko vlasništva nad zemljištem. Dogovoreno je i da ćemo se u istom sastavu ponovno sastati već za 15 dana te se dogovoriti detaljnije što i kako dalje. Globalna gospodarska kriza nepovoljno je utjecala i na investitora projekta INGRA-u. Još ćemo jedno vrijeme pričekati i vidjeti. Ako INGRA ne bude u mogućnosti financirati projekt, tražit ćemo nove investitore. Pozitivno je i što sam kod svih sudionika projekta osjetio dobru volju i htijenje da projekt uspije, informirao nas je Juričević koji ističe da je nakon sastanka mnogo mirniji i optimističniji kada je o Posedarje Rivijeri riječ.
Podsjetimo da je cijela priča započela još prije pet godina kada je dr. Ivan Vajić izabran za voditelja projekta Posedarje Rivijera, prvu greenfield investiciju u Hrvatskoj, kojom je na predjelu Svrdlac kraj Posedarja planirana izgradnja elitnog turističkog naselja.
Nakon toga je Općina Posedarje sa zagrebačkom INGRA-om 17. veljače 2006. potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu i osnovala zajedničku firmu Posedarje Rivijera.
Sudski procesi
Projekt se provodi pod vodstvom Stručnog povjerenstvo u sastavu dr. Ivan Vajić, Zdenko Mičić i dr. Dragan Magaš. Provedbu projekta uvelike su usporili sudski procesi. Prema nekim procjenama riječ je o čak dvije i pol godine.
Naime, na Općinskom sudu u Zadru još se vodi spor oko vlasništva nad dijelom zemljišta, a grupa posedarskih općinskih vijećnika partnere projekta tužila je Državnom odvjetništvu zbog nepravilnosti u Ugovoru o javno privatnom partnerstvu, ali je u kolovozu od Državnog odvjetništva stiglo rješenje kojim se s tuženih skida bilo kakva kaznena odgovornost. Nova nevolja stigla je u liku i djelu svjetske recesije. Kriza nije zaobišla ni investitora projekta INGRA-u koja je u ožujku ove godine objavila da će zbog opće recesije sve svoje projekte zamrznuti na šest mjeseci te najavila da će odluka o nastavku Posedarja Rivijere biti donesena na sastanku Stručnog povjerenstva sredinom rujna.
No, sastanak je zbog nemogućnosti da se u rujnu zajednički termin nađu svi predstavnici partnera projekta, Stručnog povjerenstva i predstavnici tvrtke Posedarje Rivijera bio odgođen te je konačno održan 3. studenoga.


 ELITNO TURISTIČKO NASELJE S 1.500 KREVETA


Na zemljištu površine 454.637 metara četvornih koje je u vlasništvu Općine Posedarje planirana je izgradnja turističkih sadržaja s četiri zvjezdice: hotel, vile, marine te sportski, rekreativni, zabavni, edukativni i zdravstveni sadržaji. Smještajni kapaciteti uključuju 1.500 ležajeva – 600 ležajeva u hotelskom smještaju i 900 ležajeva u sklopu vila, uz mogućnost proširenja do 1.800 ležajeva te 200 vezova u marini, a sve to uz ukupna ulaganja od oko 100 milijuna eura. Projektom će se otvoriti oko 300 novih radnih mjesta pri čemu će prednost kod zapošljavanja imati lokalno stanovništvo.