Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Puntamiški “Šime” mjeri temperaturu mora

Autor: Elza Radulić-Toman

05.11.2009. 23:00
Puntamiški “Šime” mjeri temperaturu mora


Svakoga sata u 40-oj minuti puntamiški “Šime” očitava temperaturu i automatski šalje podatke na računala Meteorološke postaje u Zadru i ona u središnjici, u Državnome hidrometeorološkom zavodu Hrvatske u Zagrebu


Zadar je ove jeseni po temperaturama mora bio najtopliji na cijeloj našoj obali. To pokazuju mjerenja mora na Puntamici, koje svakodnevno redovito provodi zadarska meteorološka postaja. Premda smo se po temperaturama zraka već polovinom listopada približili zimi, na zadarskim plažama još ima kupača, onih koji se ne daju i nastoje i na taj način produljiti ljeto. Osobito zadnjih nekoliko dana. Kažu da je more dobro, ne toplo, ali vrlo ugodno za kupanje. Među zadarskim hrabrim kupačima ovih se dana mogu vidjeti i stranci, koji ovdje provode svoj jesenski odmor i, kupajući se u moru, koriste našu blagu klimu. Oni i u svojim zemljama mogu pratiti temperature našega mora, one koje svakoga sata danonoćno bilježe instrumenti zadarske meteorološke stanice, a koje potom objavljuju radijske i tv postaje, kao i internetski mediji.
Kako je poznato, već desetak godina ispred Meteorološke postaje na Puntamici, u moru pedesetak metara od obale usidren je “Šime”, kako meteorolozi popularno nazivaju bovu s instrumentima za mjerenje temperature mora. Bova je u početku imala dosta problema s nesavjesnim kupačima, koji su je nerijetko razbijali, čak više puta godišnje, pa iako je riječ o vrlo skupim uređajima, stalno je iznova popravljana ili je ugrađivana nova. U vremenu dok bi takvi radovi trajali, Zadar je ostajao bez izvještaja o temperaturama mora. Dapače, Zadar je tih godina držao prvo neslavno mjesto na cijeloj hrvatskoj obali po gotovo redovnom uništavanju ovakvoga uređaja.
No, kako saznajemo od motritelja i voditelja Meteorološke postaje na Puntamici Anđelka Vidovića, strasti neodgovornih kupača razbijača ipak su se s godinama stišale. Bova s instrumentima odolijeva takvima i već dvije godine nije bilo problema pa iako zaposleni u ovoj postaji ponekad spriječe namjere pojedinaca, koji se znaju vrtjeti oko bove, vješati za nju pa i glisirati oko nje!
Dakle, puntamiški “Šime” jučer je pokazivao temperaturu mora između 20 i 21 stupnja, a i temperatura zraka je bila tolika. Izjednačile su se temperature mora i zraka, što nekim hrabrim kupačima odgovara. “Šime” stalno mjeri toplinu ili hladnoću mora, naravno, kako komu odgovara to nazivati. Svakoga sata u 40-oj minuti puntamiški “Šime” očitava temperaturu i automatski šalje podatke na računala Meteorološke postaje u Zadru i ona u središnjici, u Državnome hidrometeorološkom zavodu Hrvatske u Zagrebu. I tako 24 sata, danonoćno, isto kao što se očitavaju i podaci o temperaturi zraka.