Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Šime Fantela za kormilom krstaša

Autor: Zrinka Grancarić

05.11.2009. 23:00
Šime Fantela za kormilom krstaša

Foto: Sebastian GOVORČIN



Službenim prijavama jučer je u Vodicama počelo ORC Int. Prvenstvo Hrvatske, zadnje jedriličarsko državno prvenstvo ove godine. Očekuje se sudjelovanje oko 30 posada sa skoro 300 jedriličara i jedriličarki, s čime će PH krstaša kao i obično biti najmasovnije jedriličarsko nadmetanje za titule najboljih u domaćim vodama. Konkurencija je i ove godine vrlo jaka. Na startnoj listi između ostalih su i mnoga imena iz olimpijskih klasa. Tako će se za kormilom krstaša naći svjetski i europski prvak u klasi 470 Šime Fantela, bivši olimpijci Karlo i Ivan Kuret, u posadama će biti niz naših reprezentativaca, poput Mate Arapova i mnogih drugih. Tu su sa svojim posadama i Bartul Mišura, Krešimir Đakulović, Robert Sandalić, Zrinka Hrvoj, Damir Nakrst, Darko Prižmić, Branko Iljadica Rapo, Frane Barbieri, Jan Winkler… Nastupit će i nekoliko stranih posada iz Češke, Slovačke, Italije i Austrije. Loše vremenske prilike spriječile su dvije talijanske posade da se probiju do hrvatskih voda, u Umagu je primjerice ostala čuvena talijanska Piu Brava. Najveći brod u floti bit će austrijski Astro, TP 52.
Prvenstvo će sigurno biti vrlo zanimljivo, tim više što je PH ujedno zadnja regata koja se boduje za Kup Hrvatske i to dvostrukim bodovima. Danas je prvi dan natjecanja, a predviđeno je ukupno sedam Štap jedrenja. Da bi prvenstvo bilo valjano trebaju se održati najmanje tri jedrenja.
Svaki dan start je predviđen u deset sati. Proglašenje pobjednika Prvenstva Hrvatske i Kupa Hrvatske zakazano je za nedjelju 8. studenog u hotelu Punta s početkom u 17 sati.