Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tankerska porinula i Biograd

Autor: Z L

05.11.2009. 23:00
Tankerska porinula i Biograd


Tankerska plovidba Zadar bogatija je za novi brod “Biograd”, porinut u JES brodogradilištu u Kini.
Luka Shiwei, Grad Jingjiang u Jiangsu, provinciji Narodne Republike Kine mjesto je porinuća drugog broda koji je Tankerska plovidba naručila u ovoj zemlji.
Nakon što je u srpnju ove godine porinut prvi brod za rasute terete kapaciteta 37.500 dwt-a “Ugljan”, koji je bio jedan od dva naručena broda blizanca, samo nekoliko mjeseci kasnije zaplivao je i “Biograd”.
Tankeraši su brodove ugovorili u vrijeme preplavljenosti svjetskih brodogradilišta narudžbama prije nekoliko godina, kada su i hrvatski navozi bili prepuni, mahom ugovorenih tankera. Tankerska plovidba u segmentu tankera s nizom poslova u Brodosplitu obnovila je, odnosno zamijenila stare tankere s jednostrukim dnom i oplatom novima s duplim dnom i oplatom obveznim po međunarodnim konvencijama iz ekoloških razloga.
Osim obnove i zamjene, najveći je hrvatski brodar osigurao i uvećanja i razvoj te je u tonaži suezmaxa i aframaxa najveći u povijesti. “Ugljan” i “Biograd” te brodovi koji će slijediti, iskorak su u obnovi i snaženju flote za suhe, odnosno rasute terete, koje zadarski brodar konstantno održava u floti, iako je većim dijelom okrenut tankerima. Posebno će obradovati potencijalne pomorce, jer uvećavaju potrebu za posadama.