Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veliki prostor za suradnju regija

Autor: Damir Maričić

05.11.2009. 23:00
Veliki prostor za suradnju regija


Nakon češkog prihvaćanja Lisabonskog sporazuma te rješavanja naših nesuglasica sa susjedima Slovencima, računamo na ubrzanje pristupa EU kao jedinoj integraciji za koju Hrvatska iskazuje interes, rekao je Zrilić


Čelnik Južnomoravske regije Češke Republike Michal Hašek sa zamjenicima Anom Prochazkom i Vaclavom Božekom te članovima skupštine primio je izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Stipom Zrilićem te pročelnikom za društvene djelatnosti Ivanom Šimunićem na najvišoj mogućoj razini u sjedištu regije, odajući ne tek protokolarnu razinu već i zainteresiranost, prijateljstvo i želju da ova suradnja dviju regija uspije.
– Europsku uniju ne prepoznajemo samo kao područje nacionalnih suradnji, već ogroman prostor za suradnju regija u ovom povijesnom trenutku (kada je češki predsjednik Vaclav Klaus konačno potpisao Lisabonski ugovor, pr.a) te vas u tom duhu pozdravljam u ovoj “najboljoj regiji Češke Republike”, kazao je Hašek, podsjetivši na uzlazni put ove suradnje otkako je Zrilić kao dožupan 2005. godine ovdje boravio s izaslanstvom Zadarske županije.
Zadarski župan Stipe Zrilić uzvratio je komplimentima, a obojica dužnosnika su se koncentrirala na konkretne poticaje mnogim segmentima života, od kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, do neminovnog gospodarstva, a računajući i na zajedničke projekte u okviru europskih fondova. Zrilić je rekao da nakon češkog prihvaćanja Lisabonskog sporazuma te rješavanja naših nesuglasica sa susjedima Slovencima računamo na ubrzanje pristupa EU kao jedinoj integraciji za koju Hrvatska iskazuje interes.
Izaslanstvo Zadarske županije primljeno je tako na najvišoj razini u impresivnom sjedištu regije. Južnomoravska regija broji oko 1,3 milijuna stanovnika sa sjedištem u Brnu sa 400.000 stanovnika, od čega (što je Zadrane posebno impresioniralo) gotovo 100.000 studenata u 11 visokoškolskih ustanova i sveučilišta.
Hašek je izrazio zadovoljstvo što je i u ovom posjetu osim politike obavljen i susret zdravstvenih djelatnika, nogometnih čelnika, otvaranje izložbe, dogovor o gostovanju ovdašnje Filharmonije kao i dogovor sveučilišne suradnje.
Posebno se razgovaralo o nekoliko tema poput poljodjelstva u svjetlu znanosti (Zadar je pozvan na slanje studenata u razmjenu na ovdašnje najstarije sveučilište za poljodjelstvo), imovinsko-pravnih i drugih odnosa u okrupnjavanju parcela, navodnjavanju i sl. S ravnateljem Opće bolnice razmijenjena su iskustva s bolničkim sustavima.
Bilo je impresivno proći kompletno zdanje ovdašnje regije s oko 14 milijardi kruna prihoda (za 1 euro dobije se oko 26 kruna). Valja kazati da je ovdje regija (češki naziv za čelnika, mi bismo rekli župana, je hejtman) još i sjedište samoupravne, ali i državne uprave.
U sjedištu regije razmijenjeni i prigodni darovi, a Južnomoravci su smislili originalni paket za “preživljavanje” u koji su ubacili svoje najčuvenije proizvode, od traktora Zetor i vina nadalje. Zrilić je uzvratio poklonima od replika antičkog stakla, vina iz Benkovca, maraschina i sličnog.
Na kraju, 12 naših umjetnika u zgradi regije otvorilo je izložbu slika s prepoznatljivim motivima Dalmacije i mora, na čemu su inzistirali domaćini zaljubljeni u Jadran, kao i svi Česi.


 SLOVACI ZADIVLJENI HRVATSKIM CESTAMA




U mnogo čemu nadmoćni domaćini zadivljeni su hrvatskim cestama, s naglaskom na autocestama (pričalo se u vrijeme kada su Zadrani saznali za ostavku državnog tajnika Livakovića), jer se oni muče u svezi s Bečom, navodeći i probleme s grupama koje je njihov hejtman nazvao ekoteroristima – regija podržava niz ekoloških udruga, ali za neke drži da zlorabe ekologiju za pravljenje problema. Iskazali su veliki interes za spojnicu Baltika i Jadrana (o čemu se u nas malo govori), pa je Zrilić spomenuo i gradnju velebne luke u Zadru, pozvavši ih na suradnju.
Inače, ovdje je ekonomska kriza jako prisutna, proračun regije manji je za 20 posto, ali ne odgovaraju štednjom, već održavanjem investicija, u čemu posežu za zajmovima s hipotekom iz europskih bankovnih institucija.


 SLAVKOV – BUDUĆI PRIJATELJ PAGA


Zadrani su obišli Slavkov, sjedište jedne od jedinica lokalne samouprave s oko 20.000 stanovnika, po mnogim nagradama jednu od najpoželjnijih sredina za život u Češkoj. Slavkov je predivan gradić u kojem smo nazočili državnom natjecanju barmena srednjoškolaca, posjetili sjedište komune, boravili u impresivnom dvorcu Slavkov, neusporedivom s bilo čime što postoji u Hrvatskoj, golf terenima (javio nam se Šime Ninčević, koji je ovdje i osvojio zapaženo mjesto na jednom od turnira) te konačno obišli Mohylu mira – piramidu mira podignutu u spomen na slavnu bitku. Riječ je o bitci nazvanoj po austrijskom nazivu za Slavkov, poznatom širom svijeta pod imenom Austerlitz. Ova atraktivna i vrijedna lokalna samouprava nastojala ostvariti prijateljstvo s našim Pagom, upravo na godišnjicu Napoleonove pobjede nad drugim dvama carskim vojskama, austrijskom i ruskom.