Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ako ne pobijedim, nemam više što tražiti u UFC-u

05.11.2010. 23:00
Ako ne pobijedim, nemam više što tražiti u UFC-u


Početkom srpnja Goran Reljić doživio je drugi poraz u UFC-u, najjačoj svjetskoj organizaciji borilačkih sportova. Nakon C.B. Dollawaya, koji ga je u veljači u Sydneyu porazio odlukom sudaca, isto je pošlo za rukom i Kendallu Groveu, na priredbi u Las Vegasu. Iako su nakon te borbe ostali repovi i mnogi smatraju da su suci pogriješili, ostat će zapisano da je zadarski borac izgubio obje borbe u srednjoj kategoriji.
– Mislim da sam pobijedio tu borbu, a tako misli i Sherdog i većina ljudi. Jedino što je on napravio u cijelom meču je to da me je jednom pogodio nogom s poda i apsolutno ništa više. Stvarno ne vidim po čemu je dobio tu borbu. Istina je da smo obojica bili neaktivni, ali mislim da sam je dobio 100 posto. Prema tome, mogu samo reći da je to bila čista krađa – smatra Reljić, koji nije bio zadovoljan odlukom sudaca ni nakon borbe s Dollawayom.
– Za tu borbu bi čak rekao da sam izgubio. Treba biti objektivan i to priznati. Ali ovu drugu definitivno nisam.
Trebao sam završiti prekidom
Što nije funkcioniralo u borbi protiv Grovea? Zašto je uopće došlo do odluke sudaca?
– To je bio splet okolnosti. Imao sam nekih obiteljskih problema. Moj menadžer nije bio uz mene i još dosta ljudi, koji su mi mentalno značili u kutu, nego su bili neki ljudi koji me nisu znali dovoljno motivirati. Par stvari se nije poklopilo. Jednostavno mi se nakupilo svega i nije bilo moje vrijeme. Zbog toga nisam dao svoj maksimum. Nedostajalo mi je agresivnosti i to je bio uzrok, zbog kojega je uopće došlo do odluke sudaca. Ali nema smisla sada tražiti opravdanja, nego treba gledati dalje, da se greške isprave i da se više ne ponove.
Je li se ikada dogodilo da suci naknadno promijene odluku?
– Nikada. Bilo je samo da su dali revanš. Dakle, na odluku sudaca se ne može utjecati.
Nakon borbe, Reljić s treninzima praktički nije ni stao.
– Već dva dana nakon borbe sam odmah išao sparirati, jer samo bio vrlo ljut. Odmora nije bilo, nego sam nastavio trenirati. U Zadar sam se vratio sredinom srpnja i tek onda sam malo slabije trenirao, ali u osmom mjesecu sam se opet vratio uobičajenim treninzima.
Zagrijavao se s protivnikom
Što reći o sljedećem protivniku, 33-godišnjem Krzysztofu Soszynskom, kojemu je nadimak poljski eksperiment?
– Iskusan je, ima jako puno mečeva iza sebe, a tukao se i kao teškaš u IFL-u. Onda se prebacio u 205 pounda. Bio je dizač utega, fizički je dosta jak i skida dosta kila za borbu. Tehnički je dosta potkovan u svim poljima, te ima odličan tim iza sebe.. Ima kontragard, kao i ja. Više mi odgovara da je ljevak nego dešnjak, iako mi ni jedno ni drugo ne predstavlja problem. Dosta je agresivan borac i ide naprijed, što mi također odgovara da mogu kontrirati. Ne odgovara mi kada netko ide natrag. Otprilike znam što će biti njegov plan, da me stisne, da se zaleti na mene i da me nokautira. Međutim, ja imam svoj plan i dobro sam pripremljen.
Od 32 borbe u karijeri, u raznim borilačkim organizacijama, Soszynski je pobijedio 21, od čega 8 nokautom, izgubio ih je 10, a jedna je završila nerješenim ishodom. Ovo će mu biti šesta borba u UFC-u, gdje ima tri pobjede i dva poraza. Zanimljivo, posljednja dva puta protivnik mu je bio Stephan Bonnar i to na istim priredbama, gdje se borio i Reljić.
– Smiješna stvar je što smo se u Australiji čak i zagrijavali u istoj svlačionici. Slikali smo se skupa, pričali i čak me njegov trener zagrijavao prije borbe. Prva borba protiv Bonnara je završila prekidom u njegovu korist, a drugu je izgubio prekidom.
Prvi put u Europi
Prvi put u UFC-u, Goran će se boriti u Europi, točnije u njemačkom Oberhausenu, u Konig Pilsener Areni, kapaciteta 13000 gledatelja. Što to mijenja, u odnosu na borbe u SAD-u i Australiji, osim činjenice da se nije trebao prilagođavati na promjenu vremenske zone?
– Ne mijenja ništa, osim što će biti dosta Hrvata u dvorani, a ja sam jedini hrvatski borac na toj priredbi. Uz to, ova će borba biti u glavnom dijelu programa, prije glavne borbe večeri. No, to mi ne predstavlja nikakav dodatni pritisak, jer već prvi put kada sam se borio u UFC-u, bio sam na main cardu.
U najavama ove borbe često se moglo čuti i pročitati kako je ovo „biti ili ne biti” Reljiću u UFC-u, odnosno da je rijetko koji borac ostajao u ovoj organizaciji, nakon tri uzastopna poraza.
– To je posljednja borba na mom ugovoru, a što će biti poslije, to ne znam. Moram ovo odraditi, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje. Ne mora nužno biti posljednja, ali mislim da, ako ovu borbu ne dobijem, nemam što tamo tražiti.
Bez obzira na način, na koji si izgubio prethodne dvije borbe?
– Moja greška je što sam dozvolio da te borbe dođu do odluke sudaca. Trebao sam ih završiti prekidom. Jer jedan sudac vidi stvari ovako, drugi onako i vidim masu borbi gdje su borci pokradeni. Suci su takvi, nisu uvijek objektivni. Borci se kasnije žale, ali to u pravilu ništa ne promijeni – zaključio je Reljić.


 DRUGI PUT S POLJAKOM


Reljić se u karijeri već borio s jednim Poljakom i to 2. kolovoza 2007., kada je odlukom sudaca porazio Waldemara Golinskog. Ipak, ovoga puta očekuje ga mnogo teži protivnik.
– Golinski je građom i stilom čak vrlo sličan mom sljedećem protivniku, ali se nikada nije borio u UFC-u. Poljski borci su inače dosta srčani i fizički jaki. Imao sam s njima posla na turnirima u wraplingu i jiu-jitsuu. Pobjeđivao sam ih, međutim, uvijek su ostavljali srce u borbi – kaže Reljić.




 PROMJENA KATEGORIJE


Odluku o povratku iz srednje (do 84) u polutešku kategoriju (do 93) , Reljić je obrazložio ovako.
– Tu odluku sam donio odmah nakon borbe sa Groveom. Nije bilo nikakve greške u skidanju kilaže, to nije negativno utjecalo na mene, ali jednostavno, ja sam tip osobe koji voli jesti. Ne volim dijetu ni izgladnjivanje. Hvala Bogu, u mojoj obitelji svi vole jesti pa ne vidim razloga zašto bi ja mudrijao. Sada imam 105 kg i osjećam se odlično. To je idealno da se spuštam u kategoriju 93. Onako, da bi se borio u kategoriji 84, morao sam imao 95-96 kila, što nije moja prirodna kilaža.
Jesi li požalio što si prešao iz poluteške u srednju kategoriju, s obzirom da si u poluteškoj ostvario prvu pobjedu u UFC-u (Gouveia), dok si u srednjoj dvaput poražen?
– Nisam požalio. To je jedno iskustvo više i naučio sam mnogo o skidanju kilograma, o dijetama… Jednostavno, mojoj konstituciji više odgovara kategorija do 205 pounda – pojašnjava Goran.


 POKRAJAC PROTIV BONNARA


Početkom prosinca u Las Vegasu, u oktogon će još jedan hrvatski borac, Igor Pokrajac. Kakve su njegove šanse protiv Stephana Bonnara?
– Mislim da su tu šanse izjednačene. Obojica tu tipovi borca, koji vole izmjenjivati udarce i stajati jedan ispred drugoga. Bonnar je nešto iskusniji, međutim, Igor je stvarno srčan i u toj borbi je sve moguće – smatra Reljić.


 SOSZYNSKI: BIT ĆE PRAVA TUČNJAVA


Poljski borac ovako je najavio borbu protiv Reljića. – To će biti sjajan meč, jedna od onih zabavnih borbi. Njemu je cijela karijera na kocki, nakon dva poraza bit će očajan. Učinit će sve da me pobijedi, ali u borbama s Bonnarom navikao sam na dvoboje s puno udaraca. Spreman sam i vjerujem da će to biti borba u kojoj će gledatelji imati prilike vidjeti sve što znamo. Nemam neku taktiku. Bit će to prava tučnjava. On će me zasipati udarcima, ima krasan high-kick, ali i ja imam sve te udarce. Bit će to borba volje, fizičke pripremljenosti i tko svježiji uđe u treću rundu, taj će pobijediti. Očekujem rat u tri runde, vjerujem da isto očekuje i on – prenosi riječi Soszynskog dnevnik.hr.


 
OKVIR – Soszynski: “Bit će prava tučnjava”