Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kuća na putu prema seoskom i lovnom turizmu

05.11.2010. 23:00
Kuća na putu prema seoskom i lovnom turizmu


Zahvaljujem Općini Sv. Filip i Jakov, LU “Jarebica”, svim donatorima i sponzorima koji su nam pomogli izgraditi Lovačku kuću koja će biti na raspolaganju svim našim lovcima. Uložili smo velik trud i volju kako bismo radove priveli kraju, a rezultat svega je i ova prekrasna zgrada koju smo gradili pune tri i pol godine, kazao je Ante Birkić


Simboličnim presijecanjem vrpce najstarijeg raštanskog lovca 80-godišnjeg Frane Krneze u gornjoraštanskim Lužinama na lokalitetu kod stoljetnog bunara Novaka i Lokve u srijedu kasno poslijepodne svečano je otvorena lovačka kuća zbora lovaca Raštane koji su u sastavu Lovačkog društva “Jarebica” iz Biograda na Moru. Vrijednost objekta površine 120 metara četvornih, u koji je utkano tisuće sati dobrovoljnog, volonterskog rada iznosi oko 350.000 kuna.
Lovci graditelji
U organizaciji zbora lovaca Raštana Gornjih i Raštana Donjih predvođeni predsjednicima Antom Birkićem i Antom Krunešom svečanost su uveličali predsjednik LU “Jarebica” Ante Mitrović, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, njegov zamjenik Vedran Zrilić, biogradski gradonačelnik Ivan Knez, drugi gosti i uzvanici, 50-ak raštanskih lovaca i lovaca LU “Jarebica” koji broji sveukupno 330 lovaca u 9 lovnih jedinica.
Otvorenjem lovačke kuće zbora lovaca Raštane, jednog od najljepših objekta ovog tipa u Zadarskoj županiji, daje se velik doprinos razvoju seoskog i lovnog turizma, ali i unaprjeđenje gospodarstva, naglašeno je na otvorenju.
– Zahvaljujem Općini Sv. Filip i Jakov, LU ‘Jarebica’, svim donatorima i sponzorima koji su nam pomogli izgraditi lovačku kuću koja će biti na raspolaganju svim našim lovcima. Uložili smo velik trud i volju kako bismo radove priveli kraju, a rezultat svega je i ova prekrasna zgrada koju smo gradili pune tri i pol godine. Zahvaljujem svim ljudima dobre volje koji su nam na bilo koji način pomogli od samog početka te svim majstorima i lovcima koji su svojim nesebičnim radom pomogli da danas imamo svoju lovačku kuću, kazao je Ante Birkić nakon što je sponzorima i donatorima dodijelio prigodne zahvalnice.
Predstoje radovi na završnom “glancanju” unutrašnjosti objekta te uređenju okoliša s prihvatilištem za sitnu divljač i ograđenim prostorom za lovačke pse. Jer poznato je da lovcima odstrjel nije jedini motiv nego uz lov, vode brigu i o uzgoju, zaštiti divljači, kao i održavanju lovnih područja.
– Unatoč recesiji naši lovci odvajaju za kupnju divljači i izgradnju ovog prekrasnog lovačkog doma. Sigurno se sve to ne može raditi ni plaćati bez istinske ljubavi prema prirodi i divljači, naglasio je Birkić, dodajući da ovaj objekt neće biti namijenjen samo za lovce, već i za ostalo pučanstvo, za lovačke i nelovačke zabave.
Slijedi uređenje okoliša
Lovačka udruga “Jarebica” gospodari s četiri lovišta, od čega su tri državna, a jedno zajedničko. Protežu se na oko 20.000 hektara prostora. Veliki broj lovaca ove lovačke udruge pristupilo je Hrvatskoj vojsci u predvečerje i na sam početak Domovinskog rata.
– Uspjesi zborova lovaca i udruge ovise o zajedničkom angažmanu svih članova. Od daljnjih radova u lovištu i na uređenju okoliša lovačke kuće nećemo odustati. Dapače, povećat ćemo intenzitet svog rada u današnjim suvremenim uvjetima koji iziskuju mnogo više truda. Lijepo je biti lovac ovoga našeg kraja, zaključio je Ante Birkić, podsjećajući kako je prva vijest o početku radova i podizanju temelja 1. svibnja 2007. godine objavljena upravo našem listu.
Obred blagoslova lovačke kuće predvodio je novi župnik Raštana i Gorice don Domagoj Kelava, koji je lovcima poželio dobar lov.
Lovačko slavlje okončano je onako kako to i priliči ovakvom nesvakidašnjem događaju. Za prvoklasnu lovačku spizu, gulaš od divljači na lovački način, bio je zadužen meštar Mihael Matanov iz Sukošana.
Za zabavu su se pobrinuli članovi etnoskupine Čevulja iz Škabrnje.