Murvica s "Metroom" došla u grad

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Tomislav JERAK
Dječji vrtić "Zvončić" nalazi se na samoj granici između Murvice i Briševa

Nekada sinonim za tipičnu ruralnu sredinu i mjesto u kojem su, kao i u svakom selu, samo škola i crkva ukazivale na naseljeno područje, Murvica je danas za život sve primamljivija. Razlog tome je, u prvom redu, neposredna blizina grada i dostupnost svih gradskih sadržaja, ali i golem infrastrukturni i gospodarski razvoj samog mjesta.

Vrtić "Zvončić"

Kako navodi Josip Surać, predsjednik Mjesnog odbora Murvica, pravi razvoj ovog mjesta započeo je tek po završetku Domovinskog rata, od kada su asfaltirane gotovo sve lokalne ceste i putevi, izgrađeno malonogometno igralište te obnovljena kompletna električna infrastruktura.

- Ono što je u Murvicu privuklo ljude te je učinilo primamljivom je, prije svega, trgovački lanac Metro, zbog kojeg ovo mjesto gravitira gradu. Metro je prije pet godina otvoren u industrijskoj zoni Murvica i nakon bivše tvrtke Folijaplast te današnje Aluflexpack prva je velika tvrtka na ovom području, kaže Surać, ističući da Folijaplast, odnosno Aluflexpack u Murvici djeluje preko 20 godina te zapošljava 50-ak mještana i najveći je izvoznik u Zadarskoj županiji, a Metro je samo nastavio započeti trend zapošljavanja mještana i osiguranja boljih uvjeta života.

Kako pojašnjava Surać, infrastrukturna izgradnja industrijske zone Murvica - Istok, u kojoj se za sad nalaze Metro i tvrtka Pipe life je završena, a ovih dana započinje kompletiranje instrastrukture za obližnju industrijsku zonu Murvica-Jug. Konstantnim zalaganjem mještana, koji svoje prijedloge neumorno iznose Mjesnom odboru, ali i zahvaljujući sluhu i razumijevanju Općine Poličnik, i načelnika Davora Lončara, Murvica je, u skladu s razvojem cijele općine, u posljednih nekoliko godina doživjela svoj najveći napredak. Mnogi se tako još uvijek sjećaju prošlogodišnjeg otvorenja Dječjeg vrtića "Zvončić", koji se nalazi na samoj granici između Murvice i Briševa i kojemu gravitiraju djeca upravo iz ova dva susjedna mjesta. S obzirom da su sve do tada ovdašnji roditelji djecu upisivali u puno udaljenije privatne vrtiće, ovaj objekt je za njih od velikog značenja.

- U Murvici su u posljednje dvije godine završeni veliki infrastrukturni zahvati, pa tako valja napomenuti obnavljanje oko jednog kilometra lokalne ceste s nogostupima, a riječ je o cesti koja vodi od Jadranske magistrale do Županijske ceste u smjeru Briševa. Ove godine je u produžetku te ceste sve do dječjeg vrtića izgrađen nogostup i bit će postavljena rasvjeta, kaže Surać, spomenuvši i prošle godine izgrađeni nadvožnjak, takozvani most za pješake, koji itekako olakšava prijelaz preko ceste, iznimno prometne i 'brze' Jadranske magistrale. S obzirom da je ova cesta oduvijek bila opasna, a nerijetko i kobna za mještane, ovaj most uvelike doprinosi sigurnosti pješaka, osobito djece, koja svakodnevno ovu cestu moraju prijeći na putu do škole.

Kao velika novost krajem prošle godine u Murvici je izgrađena kapelica s kipom sv. Mihovila i to na inicijativu samih mještana, koji su, s obzirom da je u posljednjih 20 godina tragično preminulo previše mladih upravo iz ovog mjesta, predložili postavljanje kipa ovog sveca kao zaštitnika mladih. Općina Poličnik je sudjelovala u financiranju kompletne izgradnje kapelice, dok su mještani dobrovoljnim prilozima kupili kip.

Planira se školska "osmoljetka"

Poznato je da u Murvici i Briševu već nekoliko desetaka godina postoje osnovne škole samo za učenike od prvog do četvrtog razreda, dok svi ovdašnji učenici od petog do osmog razreda pohađaju OŠ Smiljevac, a kako navodi Surać, u desetogodišnjem razvojnom planu Općine Poličnik predviđeno je proširenje škole i formiranje "osmoljetke".

- S obzirom da Murvica bilježi tendenciju rasta broja stanovnika, potaknutu blizinom grada i konstantnim razvojem mjesta, u planu je i proširenje škole i povratak 'pune' osnovne škole, koja bi okupljala učenike iz Briševa i Murvice, a koja je prije 30-ak godina i postojala, kaže Surać te naglašava da Murvicu i Gornju Murvicu danas naseljava oko tisuću stanovnika, koji priželjkuju povratak i osnivanje nove, samostalne osnovne škole za oko 150 djece iz ovih dviju Murvica i Briševa.

U planovima MO-a za iduću godinu je nekoliko projekata za koje projektna dokumentacija postoji, a potrebno je još odobrenje i financijska podrška Općine. Kako navodi Surać, ti projekti podrazumijevaju proširenje jednog dijela lokalne ceste i izgradnju nogostupa, uređenje postojećeg malonogometnog igrališta, odnosno izgradnja svlačionica, proširenje tribina i izgradnju boćališta te izgradnju i uređenja trga u centru mjesta u neposrednoj blizini mjesne crkve, škole i Društvenog doma.

Središnji trg bi trebao "osvanuti" već u prvoj polovini iduće godine, a njime će središnji dio mjesta uistinu zaživjeti kao centar okupljanja mještana. Spomenuti Društveni dom izgrađen je i otvoren prije nekoliko godina i trenutačno objedinjuje različite sadržaje pa osim mjesta za okupljanje i druženje mladih te prostorija za sportsko rekreacijske aktivnosti, tamo je smještena i stomatološka ordinacija, a uskoro se očekuje i otvorenje ordinacije opće medicine.

Poznato je da u Murvici već desetak godina djeluje malonogometni klub koji redovito niže uspjehe te da je ove godine osnovan i nogometni klub koji je prvi put zaigrao u sezoni 2010./2011, a kako najavljuje Surać, u tom je smjeru predviđena i izgradnja novog nogometnog igrališta.

- Nakon malonogometnog kluba, čiji je predsjednik Srećko Surać, ove je godine, na inicijativu mještana osnovan i nogometni klub u čijem je vodstvu Svetko Ćustić, a sve to radi afirmiranja naše mladeži prema sportu. Ovaj se potez pokazao pametnim, jer je interes uistinu veliki i to nam je drago. Nogometni klub igra u županijskoj ligi, ali s obzirom da nema svoje igralište, domaćin je na igralištu NK Dragovoljac u Poličniku, kaže Surać, naglasivši kako bi NK Murvica vlastito igralište trebao dobiti u skorašnjem razdoblju na području sportsko-rekreacijske zone Murvica, a za koje se uskoro očekuje izvlaštenje zemljišta, nakon čega bi trebala uslijediti i izgradnja.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno