Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odjel za talijanistiku perjanica Sveučilišta u Zadru

05.11.2010. 23:00
Odjel za talijanistiku perjanica Sveučilišta u Zadru


Cilj ovog skupa je, dakle, prezentiranje, sučeljavanje i širenje najnovijih spoznaja iz područja jezikoslovlja, znanosti o književnosti, povijesti i povijesti umjetnosti te ostalih srodnih disciplina koje se odnose na jadransko područje. Na ovogodišnjim, šestima po redu studijskim danima, sudjelovat će 24 znanstvenika iz Hrvatske i Italije


Prigodnim govorima jučer je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru počeo Međunarodni znanstveni skup “Književnost,umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana”. Skup organiziraju Odjel za talijanistiku u suradnji sa Sveučilištem u Padovi, uz pokroviteljstvo Grada Zadra i potporu Zadarske županije i Općine Lovinac.
U ime Grada Zadra sudionike je pozdravio dogradonačelnik Darko Kasap istaknuvši kako je siguran da su međunarodni skupovi korisni za razmjenu iskustava i znanja. Napomenuo je kako je nedavno čuo od građana Padove da Padova ne bi bila to što je bez svog sveučilišta istaknuvši pritom povezanost Zadra i njegova sveučilišta:
– Zadar je usko vezan uz svoje sveučilište. Njegov identitet je vezan uz visoko školstvo, još od Generalnog učilišta, pa preko Filozofskog fakulteta, do današnjeg Sveučilišta u Zadru, kazao je Kasap.
Zadarsku županiju predstavljao je dožupan Đani Bunja. U svom kratkom govoru istaknuo je važnost Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru.
– Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru je perjanica našeg Sveučilišta. Dao je veliki doprinos ne samo znanosti u Hrvatskoj, već se i u Italiji koriste rezultati s ovog Odjela, istaknuo je Bunja.
Rektor Sveučilišta u Zadru istaknuo je kako je ovaj skup posljedica suradnje dvaju odjela, te je postao nezaobilazan. Riječ je, kazao je među ostalim, o jednom skoku u kvaliteti, zbog samih sudionika koji će izlagati na skupu.
Nakon pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje Zbornika radova IV. skupa, o kojem je govorio akademik Tonko Maroević, a potom su uslijedila predavanja.
Cilj ovog skupa je, dakle, prezentiranje, sučeljavanje i širenje najnovijih spoznaja iz područja jezikoslovlja, znanosti o književnosti, povijesti i povijesti umjetnosti te ostalih srodnih disciplina koje se odnose na jadransko područje. Na ovogodišnjim, šestima po redu studijskim danima, sudjelovat će 24 znanstvenika iz Hrvatske i Italije. Tijekom dva dana, akademska i šira javnost moći će pratiti 22 izlaganja o hrvatsko-talijanskim jezičnim, književnim i općenito kulturnim prožimanjima.
Drugi dan skupa održava se danas, s početkom u 10 sati, u prostorima Općine Lovinac.