Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radnici će tražiti smjenu uprave Tankerkomerca

05.11.2010. 23:00
Radnici će tražiti smjenu uprave Tankerkomerca


– Davanjem otkaza sindikalnim povjerenicima žele diskreditirati rad sindikata kako bi mogli raditi što žele. Ja sam dobio odluku o otkazu zbog nedolaska na posao, a prije toga mi je rečeno da ne trebam dolaziti, o čemu mogu posvjedočiti moji kolege, rekao je Matko Perica, sindikalni povjernik radnika


Izgleda da zadarska tvrtka Tankerkomerc sve dublje tone u dugove. Naime, kako stoji u financijskom izvješću Tankerkomerca objavljenom na Zagrebačkoj burzi, a koji je prenio i buissnes.hr, Tankerkomerc je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 66,5 milijuna kuna.
Prema njihovom pisanju ukupni prihodi Tankerkomerca pali su za 43 posto, na 91,9 milijuna kuna pri čemu su poslovni prihodi smanjeni za 46 posto, na 85,5 milijuna kuna. Ukupni rashodi porasli su na godišnjoj razini za 1,3 posto, na 156,8 milijuna kuna.
 – Mormao pojasniti da se kod spominjanja duga od 66 milijuna kuna gubitka podrazumijeva cjelokupni gubitak grupe Tankerkomerca, među kojima je i Marituna koja je generirala najveći gubitak. Mi smo njihovi vlasnici pa zato i njihov gubitak ulazi u zajedničko izvješće. Ipak, tvrtka Tankerkomerc d.d. je poslovala s dobitkom od 7 milijuna kuna, rekao je Zrinko Skoblar, šef financija Tankerkomerca.
Konsolidirano poslovno izvješće Tankerkomerca za prvih devet ovogodišnjih mjeseci uključuje rezultate matice – Tankerkomerca i društava s ograničenom odgovornošću Pršutana, Marituna, Donat boats, Motomarina servis i Tankremont.
Upravo u je ovim tvrtkmama kćerima u posljednjih nekoliko mejseci stanje zaista teško. Naime, radnici kažu da već mjesecima nisu dobili plaće. U Pršutani Posedarje plaće nisu dobili od siječnja, u Donat boatsu od ožujka, a u Marituni gotovo godinu dana.
– Pripremili smo tužbe kojima ćemo potraživati isplatu neisplaćenih plaća i ostalih potraživanja, a tražit ćemo da isplate i kamatu. Osim toga moramo istaknuti da uprava mjesecima pored plaća nije isplaćivala ni doprinose, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a i nastavio
– Moram reći da se trenutno nalazimo u opasnoj situaciji u kojoj se sindikalnim čelnicima podijeljeni otkazi. Naime, Danica Lenkić je prije skoro tjedan dana dobila otkaz, a prije dva dana otkaz je dobio i Matko Perica. Ovo su nelegalni otkazi jer sindikalni čelnici ne smiju dobiti otkaze bez suglasnosti s SSSH-a i ukoliko ne budu vraćeni na posao podiči ćemo tužbu, najavio je Uranija.
Još jednom je istaknuo da sindikat još uvijek nije dobio ekonomsko-financijsko izvješće, već o stanju u tvrtki moraju čitati s interneta. Također nisu dobili informacije ni o prodaji zemljišta u Gaženici, a koje se trebalo prodati još ovoga ljeta, i od čaga su se trebale namiriti plaće.
 – Davanjem otkaza sindikalnim povjerenicima žele diskreditirati rad sindikata kako bi mogli raditi što žele. Ja sam dobio odluku o otkazu zbog nedolaska na posao, a prije toga mi je rečeno da ne trebam dolaziti, o čemu mogu posvjedočiti moji kolege. Ovo je igra uprave jer žele diskreditirati sindikat, rekao je Matko Perica, sindikalni povjernik radnika Tankerkomerca. Istaknuo je da će zbog lošeg upravljanja tvrtkom tražiti smjenu uprave. Smatra da je nemoguće da tvrtke u vlasništvu Tankerkomerca ne mogu raditi dobro i kvalitetnom, posebno ako se u obzir uzme širok spektar proizvoda.
 – Moramo istaknuti da se plaće u Tankerkomercu i dalje plaće isplaćuju selektivno, pa se tako radnicima matice isplaćuju redovitije nego radnicima drugih tvrtki, rekao je Perica. Istaknuo je da neće posustati i da će i dalje tražiti svoja prava.
Podsjetimo, agonija radnika Tankerkomerca traje već mjesecima. Nekima plaće nisu isplaćene i godinu dana, a nekima su novci davani na ruke uz napomenu da će ih morati vratiti kad im plaće dođu. Radnici su organizirali i prosvjede kako bi upozorili upravu na svoje probleme, te su dogovarali nekoliko sastanaka s upravom. Božo Jusup, predsjednik uprave Tankerkomerca ovo je ljeto obećao radnicima skoru prodaju velikog zemljišta u Gaženici, da bi se od dobijenih novaca isplatile plaće radnicima. Tada je rekao da će se od novaca dobijenih od prodaje zemljišta uložilo u nove poslove i u razvoj tvrtke. Ipak, od datuma davanja obećanja prošlo je nekoliko mjeseci, a teren se, koliko je poznato, još nije prodao, ulaganje u tvrtke još nije započelo, a radnici i dalje gube poslove.