Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veći broj nezaposlenih žena od muškaraca

05.11.2010. 23:00
Veći broj nezaposlenih žena od muškaraca


Međutim, smanjen je broj nezaposlenih žena u ukupnoj nezaposlenosti u Hrvatskoj. Razlog tome je što je ekonomska kriza pogodila građevinska zanimanja koja su uglavnom rezervirana za muškarce, pojašnjava ravnatelj


Hrvatski zavod za zapošljavanje jučer je obilježio 104 godine postojanja službe za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj.
Naime, 5. studenog 1906. godine na VIII. skupštini Zastupstva slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba predloženo gradskoj općini podizanje “Zavoda za posredovanje između nudilaca i tražilaca radnje i službe” te je donesen Statut Zavoda. Sve područne službe Zavoda u povodu obilježavanja Dana HZZ-a organizirale su jučer prigodna događanja. Zadarska Područna služba organizirala je Dan otvorenih vrata.
Željko Marić, pročelnik HZZ-a u Zadru upoznao je nazočne sa stanjem po pitanju nezaposlenosti u Zadarskoj županiji i u Hrvatskoj.
– Operativni godišnji ciljevi odnose se na povećanje efikasnosti rada s polodavcima što će se očitovati povećanjem broja poslodavaca koji koriste usloge HZZ-a. Nadalje, naši su ciljevi usmjereni prema povećanju broja zaprimljenih slobodnih radnih mjesta i povećanju intregracije teže zapošljivih skupina na tržištu rada, kazuje Marić.
Obilježavajući dan htjelo se podsjetiti na prisutnost i stanje zaposlenih u Zadarskoj župniji.
– Nezaposlenost u našoj županiji ima ciklički sezonski karakter. Tijekom ove turističke sezone zaposlilo se 2.017 osoba na sezonskim poslovima, a dio se vratio na Zavod završetkom ljeta. Recesija i ekonomska kriza smanjuju broj zaposlenih u 2010. godini, navodi Marić.
U Zadarskoj županiji evidentiran je veći broj nezaposlenih žena od muškaraca. Ujedno, veći je broj nezaposlenih žena u županiji u odnosu na hrvatski prosjek.
– Međutim, smanjen je broj nezaposlenih žena u ukupnoj nezaposlenosti u Hrvatskoj. Razlog tome je što je ekonomska kriza pogodila građevinska zanimanja koja su uglavnom rezervirana za muškarce, pojašnjava Marić.
Što se tiče strukture nezaposlenih po dobi, krajem 2008. godine prisutan je porast broja nezapsolenih strije životne dobi koja se odnosi na žene starije od 45 godina. Recesija i ekonomska kriza u rujnu 2010. godine smanjile su nezaposlenost osoba starije životne dobi za 40,5 posto.
– Izrazito niska zastupljenost ženske populacije u zaposlenosti, ali i niska zastupljenost mladih i starijih radnika, ukazuje na ozbiljnu asimetričnost u strukturi zaposlenosti Zadarske županije. Namjerno smo na današnji dan istaknuli tamniju stranu problematike tržišta rada iz razloga što mogu biti problem u budućem gospodarskom rastu Zadarske županije, kazuje Marić.
Zadarski područni ured HZZ-a svakodnevno obrađuje i publicira informacije o slobodnim radnim mjestima iz više izvora. HZZ je u posredovanju pri zapošljavanju informirao i upućivao na slobodna radna mjesta u mjestu prebivališta, na području Hrvatske i u inozemstvu,.
 


 POMOĆ KROZ SAVJETOVANJA




Prošle godine 2.700 osoba prošlo je grupno savjetovanje u zadarskom HZZ-u. Individualno savjetovanje u više ciklusa pomaže nezaposlenim osobama u procjeni vlastitog radnog i stručnog potencijala.
– Profesionalno savjetovanje u 2010. godini koristilo je 1.008 osoba od kojih je oko 40 posto bilo nezaposlenih i tražilo je zaposlenje. Profesionalnom selekcijom provodi se stručni odabir najprimjerenijih kandidata za zapošlajvanje ili u aktivnosti obarzovanja, zaključuje Marić.