Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Danas vrhunac vodnog vala

Autor: Sandra Sabovljev

05.11.2012. 23:00
Danas vrhunac vodnog vala

Foto: PIXELL



Vodni val će danas proći kroz Zagreb prema Sisku, no stanje će se postupno smirivati, a pad vodostaja se očekuje tek sutra


Vodni val, koji se u Hrvatskoj upravo formira, već je treći posljednjih tjedan dana. Najviši se vodostaji Save očekuju potkraj dana, informirao nas je jučer voditelj zagrebačkog Centra za obranu od poplava Zoran Čavlović govoreći o mogućim poplavama Save zbog nabujalih rijeka u susjednoj Sloveniji.
– Od Jesenica do Zagreba proglasit ćemo redovite mjere obrane od poplave koje stupaju na snagu kad vodostaj dosegne 350 centimetara. To podrazumijeva dežurstva i potrebne intervencije na nasipima, objašnjava Čavlović.
– U Jesenicama je trenutačno vodostaj Save 200 centimetara i procjenjuje se da svakoga sata raste za 20 centimetara, što znači da će tijekom noći biti na 400 do 420 centimetara, no nadležne službe dežuraju i sve je pod kontrolom, navodi Čavlović.
– Vodni val će danas (utorak) proći kroz Zagreb prema Sisku, no kako se najavljuje prestanak oborina, stanje će se postupno smirivati, a pad vodostaja očekuje se tek sutra, objašnjava Čavlović.
Slovenska agencija za okoliš proglasila je u jučer ujutro veliku opasnost od poplava, tzv. »crveni alarm«, za donji tok rijeke Drave, prema granici s Hrvatskom, a proglašava se opasnost od poplava za naselja uz Dravu u njenom donjem toku, nizvodno od brana Melje i Markovci, prenijela je upozorenje Hina.
Komentirajući vodni val koji dolazi iz Austrije, Branko Klekar iz Centra za obranu od poplava Varaždin naglašava da hidroelektrane rade punim kapacitetima, no vodostaj Drave konstantno raste.
– Očekujemo vodni val protoka do 2.500 kubičnih metara u sekundi i u stanju smo pripravnosti, upravo smo pred proglašenjem pripremnih mjera obrane od poplava, no one će vjerojatno prerasti u stupanj jače – normalne mjere od poplave, ističe Klekar navodeći da kreću dežurstva te da se vodostaji pomno nadziru.


Najviša temperatura od 1961.




DHMZ je u Zagrebu jučer zabilježio jedan maksimum. Naime, u 7 sati na mjernoj postaji Maksimir izmjereno je 20 stupnjeva što je najviša temperatura zraka izmjerena 5. studenoga od 1961. Prema dosadašnjim mjerenjima, na taj dan u 7 sati ujutro, maksimalna izmjerena temperatura zraka bila je 13,8 stupnjeva Celzijevih, izjavio je za Hinu dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović. Inače, najviša dnevna temperatura zraka u mjesecu studenome, viša od 20 Celzijevih stupnjeva, izmjerena je na postaji Zagreb Maksimir i prošle godine te 2010., 2008., 2006., 2003. i 2002. godine.


Poplavljen dio Šibenika


Olujno jugo i plima ponovno su jučer uzrokovali prelijevanje mora preko šibenske rive. More se prelilo na najnižem dijelu rive, u staroj gradskoj četvrti Dolac. Nekoliko kuća u ranim jutarnjim satima od poplave je obranjeno vrećama s pijeskom i drvenim branama, a tijekom cijelog dana razina mora ostala je visoka prijeteći vlasnicima pristup brodovima. Poplave u Dolcu učestale su za jakoga juga i niskog tlaka, a najveća ovogodišnja bila je prošloga četvrtka kada je plimni val potopio cijeli Dolac te su vatrogasci ispumpavali more iz brojnih kuća, konoba i kafića.