Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Deset minuta crnila kao lekcija i opomena

Autor: Roman Morović

05.11.2012. 23:00
Deset minuta crnila kao lekcija i opomena


Zašto je zadarski napad stao i što je još važnije, gdje su bili propusti u obrani, pitanja su kojima će se Zadrani pozabaviti sljedećih dana. Jer Širokom se u posljednjoj četvrtini jest otvorio šut, ali 19 razlike u deset minuta ili 23 u jedanaest minuta je ipak malo previše


Izgubiti na gostovanju u Širokom Brijegu nije nikakva tragedija. Na Pecari su padale i padat će i jače momčadi od Zadra. Ipak, taj je poraz od svih dosadašnjih, a bilo ih je pet, izazvao najviše frustracija, barem kod navijača. U Beogradu je zamalo “skinut” Partizan, možda bi i bio da nije bilo nesportskih scena. U Novom Mestu je Zadar odigrao najlošiju utakmicu do sada i uvjerljivo izgubio. Olimpija je na Višnjiku bila bolja i zasluženo pobijedila, dok protiv Cibone u Zagrebu deset minuta dobre igre nije bilo dovoljno za pobjedu. A u Širokom su Zadrani tri četvrtine dominirali, igrali na tragu onoga protiv Cedevite i ništa nije ukazivalo da bi mogli tako jednostavno prosuti bodove u deset minuta. Solidno u obrani, tečno i raspoloženo u napadu, tako je izgledala zadarska igra trideset minuta. Domaći su djelovali inferiorno u svim segmentima i činilo se kako to nije bio njihov dan. A onda se u deset minuta sve okrenulo.
Teško objašnjivi pad
Dovoljno je pogledati rezultat posljednje četvrtine, 31:12. Momčad Ivana Velića je svakako zaslužila pohvale za ono što je prikazala u završnoj dionici, no Zadar si, kao ozbiljna momčad, nije smio dopustiti takav pad. Nije to, naravno, ni prvi ni posljednji put da se događa u košarci. Svega nekoliko dana ranije je vrhunska momčad, Caja Laboral, kod kuće vodila Efesa 48:30 u Euroligi pa je drugo poluvrijeme izgubila s gotovo nestvarnih 16:46. I jedan Panathinaikos je prošli vikend prosuo 16 razlike početkom treće četvrtine protiv malo poznatog Ikarosa. Za takvo što potrebna je odlična igra u oba smjera momčadi koja je u velikom zaostatku, ali i veliki pad, igrački i psihološki, momčadi koja vodi. Zadar je na Pecari dvaput vodio 14 razlike, a kod +13 na kraju treće četvrtine, imao je napad i za odlazak na još veću razliku. No, nije ni došao do šuta, jer mu je sviran prekršaj u napadu, za što je kažnjen tricom sa zvukom sirene. U sportu često odlučuju detalji. Da je Zadar tada otišao na petnaestak razlike i primjerice, prvi poentirao u posljednjoj četvrtini, vjerojatno bi mirno priveo utakmicu kraju u svoju korist. Ovako se njegovih +10, u svega minutu i 20 sekundi, prepolovilo na -5, a ni time-out, kojega je odmah pozvao Ante Nazor, nije zaustavio kola koja su krenula nizbrdo. Zadrani su otpor pružali (u četiri navrata čak i vodili) do dvije minute prije kraja, kada je Široki zadao konačan udarac. I odnio posve zasluženu pobjedu. Nazoru i njegovom stručnom stožeru nakon ovakvog poraza ostaje štošta za analizu. Trener je nakon utakmice govorio o neiskustvu momčadi za ovaj rang natjecanja, ali nije ni Široki baš toliko iskusan i ekstra kvalitetan da bi bio sposoban za takav pothvat. Bez “pomoći” protivnika sasvim sigurno ne bi uspio. A zašto je zadarski napad stao i što je još važnije, gdje su bili propusti u obrani, pitanja su kojima će se Zadrani pozabaviti sljedećih dana. Jer Širokom se jest otvorio šut, ali 19 razlike u deset minuta ili 23 u jedanaest minuta je ipak malo previše. I upravo zbog načina na koji je doživljen, ovaj poraz peče više od ostalih. Ovu je utakmicu Zadar trebao pobijediti. No, što je tu je. Treba zasukati rukave i raditi na tome da se situacije poput ove više ne ponavljaju. Jer bila bi prava šteta da se pozitivne stvari u igri, a ima ih, ne iskoriste zbog takvih crnih minuta i padova u igri.
Vrijeme je za bijeg s dna
Nakon sedam kola ABA lige Zadar je na diobi posljednjeg mjesta s debitantima Szolnoki Olajem i MZT-om iz Skopja. Zadrani i Mađari imaju omjer 2-5, dok su Makedonci do sinoć imali 2-4, a ukoliko nisu priredili senzaciju i pobijedili Olimpiju u Ljubljani i oni su dio terceta na dnu tablice. Ništa strašno ni zabrinjavajuće za ovu fazu sezone. Ante Nazor je kazao kako bi bio zadovoljan sa dvije pobjede iz prvih sedam kola, s obzirom na vrlo težak raspored i čak pet gostovanja. I to je ostvareno. Nijedna više, nijedna manje. Ipak, kako sezona bude odmicala, pogledi na tablicu bit će sve češći, a sigurno nije ugodno biti među posljednjima. Zadru je ove sezone glavni cilj ostanak u ABA ligi, dakle prvo izbjegavanje posljednjeg mjesta, a onda hvatanje vjerojatno treće (teoretski možda i četvrte) pozicije u Ligi za prvaka. Zato će, osim pobjeđivanja, vrlo važno biti kroz regionalnu ligu stabilizirati igru i podići je na razinu, koja će biti dovoljna da se kroz prvenstvo Hrvatske prođe bez velikih stresova. Barem bez onakvih, kakvi su bili prošle sezone, kada je o sudbini kluba odlučivala praktički jedna lopta. Zadrani za sada rade dobar posao. Igra ima glavu i rep i u određenim fazama utakmica izgleda zaista dobro i oku ugodno. No, u profesionalnom sportu je glavno mjerilo rezultat i ako se u deset minuta dogodi krah, kakav se dogodio u Širokom Brijegu, odlična igra u prethodnom razdoblju pada u vodu. Zato je vrlo važno da se greške otklanjaju u hodu, da igra bude sve bolja, crne rupe sve manje i kraće, a to bi se onda trebalo odraziti i na rezultatima. A u sljedećih mjesec i pol dana imperativ će po tom pitanju biti nešto veći i bit će zanimljivo vidjeti kako će momčad reagirati u tim okolnostima. Jer ako su u prvih sedam kola zadovoljavajući učinak bile dvije pobjede, u sljedećih šest (Igokea, Szolnoki i MZT kod kuće, Budućnost, Radnički i Split u gostima) očekuju se najmanje tri. Počevši od subote, kada na Višnjik stiže momčad iz Aleksandrovca, najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone.


Zadrovih 27%




U prve tri četvrtine Zadar je iz igre šutirao 26-49, 53%, pri čemu mu je postotak ubačaja za dva poena bio 54% (20-37), a za tri 50% (6-12). U tom je razdoblju slobodna bacanja gađao sa 33% uspješnosti, jedan od tri. U četvrtoj četvrtini ukupan zadarski šut iz igre bio je svega 27% (4-15), od čega 40% (4-10) za dva poena, dok je promašio svih pet pokušaja iza linije 6,75. Kobna su bila i slobodna bacanja, 44% (4-9). Romeo Travis, najbolji igrač Zadra, u prvih trideset minuta promašio je samo dva šuta iz igre (9-11), te je pritom postigao 21 od ukupno 24 poena, da bi u završnoj dionici pokvario svoj prosjek šutirajući 1-6. A ni ostali nisu bili ništa bolji.


Široki na 87%


U prve tri četvrtine momčad iz Hercegovine šutirala je 62% za dva (16-26), 17% za tri (3-18) i 80% s linije slobodnih bacanja (8-10). A onda su u posljednjih deset minuta, vjerovali ili ne, promašili samo dva šuta iz igre. Od 12 pokušaja za dva poena pogodili su čak 11 (92%), a realizirali su i dvije od tri zapucane trice. Šut iz igre im je, dakle, u tom razdoblju bio impresivnih 87% (13-15), naspram slabih 43% u prvih pola sata. Pritom su najraspoloženiji bili Marko Šutalo i Željko Šakić (oba po 4-4 za dva), te Karlo Vragović (2-2 za tri, 1-1 za dva).


Radnički doveo Ratka Vardu


Radnički je sezonu otvorio s tri uzastopna poraza, nakon čega se pojačao u vanjskoj liniji iskusnim Aleksandrom Ćapinom. On je sa 12,3 poena i 5,5 asistencija za 33 minute pomogao momčadi Miroslava Nikolića da se stabilizira i popravi omjer na 3-4. Jučer su Kragujevčani doveli još jedno vrlo iskusno pojačanje. Riječ je o Ratku Vardi, 33-godišnjem, 213 centimetara visokom centru, koji je igrao za brojne europske klubove, a dvije sezone proveo je i u NBA-u, odigravši doduše samo jednu utakmicu. Posljednji angažman imao je u Iranu, a u Radničkom očekuju da će pojačati unutarnju liniju, posebno nakon ozljede Vladislava Dragojlovića. Zadar će u Kragujevcu gostovati u 11. kolu 1. prosinca.