Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ne treba se bojati golfa, on donosi novce

Autor: Z L

05.11.2012. 23:00
Ne treba se bojati golfa, on donosi novce

Foto: Velimir BRKIĆ



Mnogi se danas s rezervom odnose prema golfu, a ne treba se bojati nečeg što donosi novce. Golf sigurno donosi novce, jer golferi su bogata klijentela, a takve su i osobe u njihovoj pratnju. Kada završi turistička sezona može započeti golferska, koja može trajati čitavu godinu, rekao je Mesić
Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić posjetio je ovih dana Biograd na Moru te se upoznao s razvojnim projektima i vizijom daljnjeg razvoja grada.
– Riječ je o prijateljskom posjetu bivšeg predsjednika i projektima koje smo tijekom njegova mandata zajednički započeli, kazao je gradonačelnik Biograda Ivan Knez. Uz gradonačelnika Kneza primanju u Gradskoj vijećnici nazočili su i dogradonačelnik Marijan Stopfer, direktor Turističke zajednice Grada Ivo Eškinja, stručni suradnik Ivan Čupić, te brojni biogradski gospodarstvenici.
Prezentacija projekata
– Prezentirani su veći gradski projekti koji su dovršeni, započeti ili su još u tijeku, također i oni koji su u planu. Kako je gospodin Mesić uvijek pokazivao zanimanje za njihovu realizaciju, bila je ovo prilika da mu ih predstavimo kazao je Knez. Potom su upriličene prezentacije infrastrukturnih zahvata, gdje je samo u kanalizacijski sustav utrošeno gotovo 54 milijuna kuna.
– Projekt golfskih terena, trenutačno je u zastoju, gdje su Grad i Županija odradili svoj dio posla, no zastoj je u državnim vlastima. Kako je investitor uporan i ne odustaje, vjerujemo u skoru i konačnu realizaciju tog projekta, istaknuo je Knez.
Valja još naglasiti da je Biograd u vrhu Zadarske županije po projektima EU-a. Istom prigodom naglašeno je da je Biograd član Svjetske asocijacije “Gradonačelnici za mir”, a Ivan Knez njezin potpredsjednik. Potom su se gosti upoznali s industrijskom zonom, izgradnjom zgrade za buduće fakultete, planom uređenja otočića Sv. Katarina gdje bi nakon predviđenih zahvata bio uređen vidikovac.
Spomenuo je zatim i iznimno dobar turistički potencijal i rezultate prepoznatljive manifestacije poput Najdužeg stola, Porina, svjetskog natjecanja u oranju i slično.
Nakon što su gospodin Mesić i biogradski gospodarstvenici pažljivo pratili prezentaciju i izlaganje gradonačelnika Kneza, nazočnima se obratio i gospodin Stjepan Mesić. Naglasio je tom prilikom kako dosta dugo poznaje Biograd i njegove građane, još i prije svoja dva predsjednička mandata. Kazao je, da mu je bilo izuzetno drago vidjeti ovu prezentaciju, jer je tu dio onoga što je započeto i dovršeno u proteklom razdoblju.
Turistička privreda
Rješavanje infrastrukture kanalizacije ali i prometnica, ključne su stvari za turizam, a Biograd je bez sumnje turistički grad, ali i ne samo to, on je i privredni centar, naprosto stvoren za izvoz. Naime, kada vi imate poljoprivrednu proizvodnju i kada taj svoj proizvod plasirate kroz turizam, onda je to prava turistička privreda. Vi ste tu na najboljem putu da bogate poljoprivredne resurse iz zaleđa plasirate direktno u turizam. Uz to raduje me i činjenica što se ne bojite golfa. Mnogi se danas s rezervom odnose prema golfu, a ne treba se bojati nečega što donosi novce. Golf sigurno donosi novce, jer golferi su bogata klijentela, a takve su i osobe u njihovoj pratnju. Kada završi turistička sezona može započeti golferska, koja može trajati čitavu godinu, rekao je Mesić.
U razgovoru s obrtnicima bilo je riječi i o ratnom i poratnom razdoblju, privatizaciji i pretvorbi, teškom stanju u državi i potrebi reindustrijalizacije, kojom bi se nešto pokrenulo.