Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ovisni o kreativnom stvaralaštvu

Autor: Irena Jurjević

05.11.2012. 23:00
Ovisni o kreativnom stvaralaštvu

Foto: Zvonko KUCELIN



U školskom kurikulumu ne postoje sadržaji iz novih medija, a glad mladih za tim sadržajima je velika, kazao je Zlatko Miliša, iskazujući pritom želju da odgoj za medije uđe i u škole


S filmskom radionicom koju vodi Erik Lončar, a koja je već dupkom ispunjena ovih dana je i praktično počeo projekt udruge CINAZ – rad kluba mladih Klooz koji će biti u prostorijama u Providurovoj palači.
„Pušim, pijem, surfam”
Za samo 79 tisuća kuna, koliko su dobili sredstava od Ministarstva socijalne politike i mladih, članovi kluba predvođeni zadarskim pedagogom i sveučilišnim profesorom Zlatkom Milišom osmislili su bogat program koji objedinjuje mnoštvo kreativnog stvaralaštva bilo putem medijskih radionica, filmskih radionica, fotografskih radionica, umjetničkih radionica, ali i radionica za kritičko mišljenje, kao i radionica profesionalne orijentacije koja uključuje profesionalno usmjeravanje te pripreme za zapošljavanje. Tu je i novinarska radionica koju će voditi diplomirani politolog i dugogodišnji novinar Nenad Vertovšek čiji cilj će biti svladavanje osnova novinarskog umijeća kroz različite pristupe.
– U školskom kurikulumu ne postoje sadržaji iz novih medija, a glad mladih za tim sadržajima je velika, kazao je Zlatko Miliša, iskazujući pritom želju da odgoj za medije uđe i u škole.
„Britney Spears i Ava Karabatić – umjetnice ili?”, „Je li važnije znati ili imati?”, „Pušim, pijem, surfam” samo je dio naslova radionica kritičkog mišljenja kojima će se pod vodstvom dr. sc. Bruna Ćurka, na mladima pristupačniji način obrađivati teme ‘celebrity’ kulture, aksiologije ili pak ovisnosti. Spomenuti voditelj radionica iskusni je predavač koji je sa svojom Malom školom filozofije gostovao diljem zemaljske kugle te će mladi Zadrani nesumnjivo imati što naučiti.
Medijske radionice s naglaskom na medijsku pedagogiju vodit će prof. Valentina Grbić, a za današnje vrijeme kada Hrvatska u Europi po brojci nezaposlenosti mladih zauzima visoko drugo mjesto, odmah iza Španjolske, posebno značajne su radionice prof. Višnje Peričin namijenjene nezaposlenima i učenicima završnih razreda srednjih škola.
„Uhvati snove”
 Upoznavanja svijeta rada i prihvaćanje cjeloživotnog profesionalnog razvoja dio je jedan od ciljeva radionice, ali nije zanemarena ni praktična priprema za zapošljavanje koja će obuhvaćati svladavanje alata tehnika za traženje posla kao i upoznavanje s komunikacijskim vještinama potrebnim za potragu u poslu.
Fotografsku radionicu „Uhvati snove” vodit će Angelo Virag, a rezultat rada s polaznicima bit će izložba najboljih fotografija sudionika u trajanju od tjedan dana, planirana za 31. svibnja 2013. godine kada udruga CINAZ slavi deset godina uspješnog rada.
Uz radionice, korisnici kluba mladih moći će u njegovim prostorijama koristiti i svakodnevni besplatni pristup internetu, kao i usluge čitaonice dnevnog, tjednog i mjesečnog tiska, te usluge individualnog savjetovanja i informiranja mladih. U planu su i mali ‘unplugged’ koncerti, kao i književne te filmske večeri.
Sve to održavat će se u 35 kvadratnih metara, koliko je udruga dobila na korištenje od Grada Zadra u Providurovoj palači. Upravo zbog toga broj sudionika po radionici je ograničen, no tu je i suradnja sa Studentskim klubom koji bi im, također mogao izaći u susret s povremenim ustupanjem svojih prostorija, najavljeno je na jučerašnjem predstavljanju.
Svi zainteresirani za radionice, ali i za druge sadržaje, više informacija mogu naći na internetskoj stranici www.udrugacinaz.hr ili na facebook stranici Klub mladih Klooz.