Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uručeni otkazi za 480 radnika Gredelja

Autor: Zlatko Crnčec

05.11.2012. 23:00
Uručeni otkazi za 480 radnika Gredelja

Foto: FAH



Preostalih 970 gredeljevih radnika dobilo je ugovor na samo mjesec dana, upozorili su iz sindikata tvrtke


Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika TŽV-Gredelj Miro Margeta izjavio je jučer za naš list da je 480 radnika te tvrtke dobilo otkaz dok je preostalih 970 dobilo ugovor na mjesec dana.
– To je pouzdana informacija koju sam dobio iz kadrovske službe. Ovih 480 više neće raditi u Gredelju, a veliko je pitanje koliko će nakon mjeseca dana ostati ostati od ovih, među kojima sam i ja, koji su dobili jednomjesečno ugovor o radu, rekao je Margeta. Inače jučer se pred glavnom zgradom održan prosvjed oko tri stotine radnika u organizaciji Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Radnici su tražili smjenu stečajnog upravitelja Pere Hrkaća, te imenovanje novog koji bi trebao “pravedno i odgovorno voditi stečajni postupak”. Margeta i njegov Nezavisni sindikat bili su protiv jučerašnjeg prosvjeda je smatraju da je on bio potpuno nepotreban nakon što se ništa nije poduzimalo zadnjih mjesec dana.
– Trebalo se prosvjedovati svaki dan i pred Gredeljom i pred Vladom, odnosno Ministarstvom gospodarstva, kako bi se skrenula pozornost da činjenicu da će nakon više od sto godina Gredelj propasti. Dok druge zemlje koje su također u gospodarskoj krizi, kao što su Španjolska i Italija ulažu veliki novac u željeznice našu Vladu to ne zanima, rekao je Margeta.
TŽV Gredelj je u stečaju od 1. listopada, nakon što su mu početkom rujna blokirani računi. Trgovački je sud početkom listopada pokrenuo stečaj nad Gredeljom zbog više od pola milijarde kuna duga, a prvo ročište vjerovnika trebalo bi se održati u prosincu.
Margeta kaže da u Gredelju sve vodi scenariju likvidacije tvrtke, te dodaje da je “ovih mjesec dana molio Boga da Hrvatsku zatrpa snijeg pa bi Vlada vidjela koliko je Gredelj važan za državu”.
Inače okupljeni radnici uz povike “odlazi, odlazi” otjerali su stečajnog upravitelja Hrkaća koji je, nakon što se dovezao automobilom, želio ući u zgradu. Prije nego što je otišao Hrkać je potvrdio da će u Gredelju sljedećih mjesec dana od ukupno 1.450 radnika nastaviti raditi njih nešto manje od tisuću dok je 480 radnika dobilo trajne otkaze. Potom su radnici predvođeni sindikalnim povjerenikom Željkom Starčevićem Hrkaću fizički spriječili ulazak u zgradu. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš demantirao je da je tom prilikom bilo bilo kakvog naguravanja.
– Nakon što je vidio da ne može ući Hrkać se okrenuo i otišao, rekao je Jakuš za naš list.
 Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić izjavio je jučer da se nada da će većina Gredeljovih radnika zadržati radno mjesto ili ga pronaći kod partnera Gredelja.
– Vjerujem da će kroz stečajni postupak biti sačuvano oko tisuću radnih mjesta u Gredelju, rekao je Hajdaš Dončić. Dodao je da Vlada razmišlja da u sklopu HŽ-a osnuje tvrtku Tehnički servisi u kojoj bi se zaposlio i dio radnika Gredelja. Hajdaš Dončić smatra dabi se dio radnika mogao zaposliti jer je veliki interes za Gredelj pokazala i američka tvrtka NREC.