Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za zapošljavanje u ovoj i 2013. godini 380 milijuna kuna državne potpore

Autor: Gabrijela Galić

05.11.2012. 23:00
Za zapošljavanje u ovoj i 2013. godini 380 milijuna kuna državne potpore

Foto: Filip BRALA



Hoće li visina potpora za samozapošljavanje (18,6 tisuća kuna za obrte, odnosno 24,2 tisuće kuna za poduzeće) rasti, ovisit će o proračunskim izdvajanjima, odnosno njihovom eventualnom rastu


Mjere aktivne politike zapošljavanja do konca listopada ove godine ukupno je koristilo 38.098 osoba, a od toga je u neki od programa koji se provode preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom ove godine novouključeno 25.350 korisnika. Postojeće mjere, uz njihovu manju modifikaciju kako bi postale dostupnije potencijalnim korisnicima, primjenjivat će se do ulaska Hrvatske u EU nakon čega će se izraditi novi strateški plan. U ovoj godini za aktivnu politiku zapošljavanja proračunom je osigurano nešto manje od 380 milijuna kuna, a želja je resornog ministarstva rada i mirovinske skrbi jednak iznos sredstava osigurati i za iduću godinu. Naravno, ne uspiju li se izboriti za nešto veća izdvajanja za aktivnu politiku zapošljavanja.
Mladi u fokusu
– U drugoj polovici iduće godine trebalo bi doći do povećanja broja radnih mjesta – poručio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava predstavljajući u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u ponedjeljak aktivne mjere zapošljavanja. Slikovito je dodao kako bi se u drugom dijelu 2013. godine na »brojčaniku kojeg imamo na Zavodu za mirovinsko osiguranje, koji svakim danom bilježi gubitak radnih mjesta, trebao početi vidjeti obrnuti tijek«.
Resorni ministar, međutim, nije želio ulaziti u procjene o broju nezaposlenih osoba za godinu dana, objašnjavajući novinaru kako je to kao da ga pita »hoće li za Novu godinu padati kiša«.
Mladi, dugotrajno nezaposleni, kao i starija radna snaga i dalje će biti u fokusu mjera aktivne politike zapošljavanja. Posebno će se ojačati program samozapošljavnja pri čemu se računa na pomoć Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore.
Što brže u posao
Cilj je da osoba koja se odluči na samozapošljavanje što brže krene u posao i da pritom ima pomoć kako djelatnika HZZ-a tako i cehovskih udruženja. Hoće li visina potpora za samozapošljavanje (18,6 tisuća kuna za obrte, odnosno 24,2 tisuće kuna za poduzeće) rasti, ovisit će o proračunskim izdvajanjima, odnosno njihovom eventualnom rastu. Plan je resornog ministarstva oživjeti i program potpora za očuvanje radnog mjesta, mjeru koja unatoč krizi nije korištena. Na koji način bi se ta mjera redefinirala razgovarat će se sa sindikatima. No, u osnovi, kao i kod drugih mjera, ide se na smanjenje administriranja kako bi potpore korisnicima bile dostupnije.