Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Župan Zrilić: Centralizacija zbog centralizacije same

Autor: Ivana Burica

05.11.2012. 23:00
Župan Zrilić: Centralizacija zbog centralizacije same

Foto: A. SITNICA



Umjesto proklamirane decentralizacije, vlast provodi centralizaciju. Pokazuje se, nažalost, da u jednoj prevažnoj javnoj djelatnosti glavnu riječ vodi politika. Umjesto da se ministar izbori za više novca, ili da, ako već misli da zdravstvo raspolaže s dovoljno novca, donese jasne standarde, ide se u politiziranje i kontrolu, kaže Zrilić


Po najavama jednog dnevnika na sljedećoj će se sjednici Vlade, koja će se održati u četvrtak, naći Prijedlog zakona o sanaciji javnih ustanova. Taj će zakon ministru zdravlja Rajku Ostojiću omogućiti da preuzme županijske bolnice i provede reformu bolničkog sustava po načelu regija s glavnim bolničkim regionalnim centrima i lokalnim bolnicama koje će se međusobno povezivati i specijalizirati za određene djelatnosti.
Po tom zakonu osnivači svih ustanova koje imaju gubitke ili novčane obveze ne ispunjavaju u zakonskom roku od 180 dana, a bolnice mahom taj rok znatno premašuju, dužni su u roku od 30 dana podnijeti prijedlog Vladi da sanira njihovu bolnicu te odluku o sanaciji i predaji upravljačkih prava dostaviti Ministarstvu zdravlja.
Sanacijski upravitelji
Nakon preuzimanja bolnica Ostojić bi trebao imenovati sanacijske upravitelje i tročlano vijeće u kojem će sjediti predstavnici ministarstava zdravlja i financija te jedan predstavnik bolnice. Novac za sanaciju bolničkih dugova, ali i rad sanacijskog vijeća, osiguralo bi Ministarstvo financija koje će novac bolnicama uplaćivati temeljem zahtjeva ministra zdravlja.
Država bi bolnicama gubitašima upravljala ne samo tijekom postupka sanacije nego i dvije godine nakon što odluka o završenoj sanaciji stupi na snagu.
Stipe Zrilić, prvi čovjek Zadarske županije, koja je osnivač Opće bolnice Zadar, smatra da je politika pravi i jedini razlog za donošenje ovakvog zakona.
– Ne znam koliko je ova vijest točna, no ako jest, ne vidim koje bi stvarno opravdanje ovakve odluke bilo. Zašto država mora preuzeti bolnice pa tek onda platiti njihove dugove? Ništa je ne sprječava da plati dug i bolnice ostavi pod lokalnom, odnosno regionalnom upravom. Ovo je centralizacija radi centralizacije same. Bez, barem koliko ja vidim, ikakvih realnih razloga. Možda ti razlozi i postoje, no ja ih u ovom trenutku ne nazirem, kaže zadarski župan koji je, podsjetimo, u više navrata na svojim javnim kolegijima, ali i prilikom drugih javnih istupa, aktualnu vlast prozivao zbog grubog zadiranja u samoupravne ovlasti Zadarske županije.
– Umjesto proklamirane decentralizacije, vlast provodi centralizaciju. Nažalost, pokazuje se da u jednoj prevažnoj javnoj djelatnosti kao što je zdravstvo glavnu riječ vodi politika. Umjesto da se uredi racionalni zdravstveni sustav, umjesto da se ministar izbori za više novca, ili da, ako već misli da zdravstvo raspolaže s dovoljno novca, donese jasne standarde, ide se u politiziranje i kontrolu. Ne može se rješavanju ovako ozbiljnih problema prilaziti po sistemu ‘imam vezu na HTV-u pa idemo lupiti po Zadru’, kaže župan Zrilić.
Stati na kraj gomilanju dugova
Na pitanje je li upravljanje zadarskom bolnicom i dosad bilo politički uvjetovano kaže da se prilikom zadnjeg izbora ravnatelja Opće bolnice Zadar, od prije tri godine, nije “isključivo gledalo na političku opciju kojoj neki kandidat pripada”.
V. d. ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Neven Birkić, koji je na ovoj dužnosti tek nešto više od deset dana, kaže da iz Ministarstva zdravlja nije dobio nikakvu obavijest, niti da je s njime vođen ikakav razgovor o najavljenom zakonu o sanaciji javnih ustanova.
– Kao v. d. ravnatelja zadarske bolnice, dakle, ne mogu reći ništa više nego da očekujem poziv ministra zdravlja i ravnatelja HZZO-a na sastanak koji bi bio na tu temu. Najave mogu komentirati tek kao običan građanin. S te pozicije mogu konstatirati kako je činjenica da su bolnice mahom u golemim gubicima, koje treba konsolidirati, te da su neophodni sveobuhvatni reformski zahvati. U HZZO-u je riznica i jedan je logični slijed da se ide u smjeru koji je najavljen te u načelu nisam protiv toga, kazao je dr. Birkić istaknuvši još jednom da je prijeko potrebno učiniti temeljne reforme koje bi konačno stale na kraj neprestanom gomilanju novih dugova u bolnicama.


NATJEČAJ ZA NOVOG RAVNATELJA OB ZADAR: Dr. Birkić se (još) nije prijavio




Iako će, a bude li zakon o sanaciji javnih ustanova donesen u najavljenom obliku, na čelu bolnica umjesto ravnatelja uskoro sjediti tzv. sanacijski upravitelji koji će nad sobom imati tročlano vijeće s čak dva predstavnika ministarstava, u Zadru traje natječaj za izbor novog ravnatelja Opće bolnice.
Natječaj je otvoren već desetak dana (raspisan je 25. listopada, a rok za prijavu je 15 dana) aktualni v. d. ravnatelja zadarske bolnice još razmišlja hoće li se prijaviti za ovo radno mjesto.
– Još se nisam prijavio iz jednostavnog razloga što se još nisam ni odlučio želim li to ili ne, kazao je dr. Birkić.