Pustolovni pohodi na čehuljice

Slika korisnika admin
Autor: 

Čevulje, čehuljice, peteljkovina, lozni je izdanak na vrhu trsa, s dodatnim grozdićima punih grožđanih bobica.

U kasnoj jeseni čehuljice nalazimo gotovo u svakom trsju.

Radosni poklonici brazdanja i bazanja, groždanog slađenja, međurednog vinogradarskog šetanja, šaranja vinogradima, aktivnost je sklona pustolovima zvanim čevuljarima.

Čehulje ih uveseljavaju slatkim svježim sadržajem i posredovanjem u zdravoj jesenskoj prehrani.

Nakon berbe, još nedovoljno zreli mali grozdići na vršcima loznih vitica i mladica na toplom jesenskom suncu ubrzano dozrijevaju. Vinogradarima zrela peteljkovina nije od koristi, dok je čehuljarima dar božji.

Slatki plodovi nude se pticama, ali od neobične vrijednosti i višestruke koristi služe čevuljarima.

Zdravo je prošetati i čevuljariti kotarskim vinogradima nakon jematve, sudjelovati u činu raspodjele božanskih darova prirode, dok se grožđe u podrumima pretvara u vino.

Boraveći u vinogradu, iskonski sraz i doživljaj kultivirane prirode nagrađuje nas zakašnjelim slatkim voćnim erosom i vraća izgubljenu silu.

Jesenske čari u proziru trsja, pravi čevuljari nastavljaju uživati berući vinogradarske puže, koji su zlizli i spas od učestalih ljetnih kiša našli penjući se na trsje.

Magunje crveni plod paprati, bogat pektinima i životnim eliksirima, slasno sredozemno divlje voće, zbog jedinstvenog okusa i mirisa podjednako kao i same čehuljice privlače istinske čevuljare.

Magunjača, voćna rakija od magunja, liječi upravo one tegobe što ih ostali alkoholi uzrokuju. Rakijaši joj teško mogu odoljeti.

Magunjin đem i marmelada slasni su dodaci zimskoj prehrani radišnog sredozemnog pučanstva.

Čevuljari se ne predaju i kreću dalje u nove prirodoslovne pustolovine.

Divlje kruške, najprilagođenije su i najstarije prirodno voće pod podnebljem zadarskog zaleđa. Otkriti grmove divljih krušaka put je u tajne voćnih užitaka.

Pektini i vitamini divljih krušaka čuvari su voćnih tvari koje život znače, kada se nacijepe, mogu se naći i kod pitomih krušaka.

Nemojte, a da nemate u prirodnoj ostavi, ono što čevuljari najviše cijene, sladorno trpke oskoruše. Ovo voće čuvano u pšenici, simbolički znači kruh naš svagdanji u voćnoj prehrani.

Bogata jesen podarit će čevuljarima, osim čehuljica grožđa, mnogo prirodnog divljeg voća.

Drenjine se još drže. Ne puštaju se i ne odlaze s grma.

Šipurci i divlji šipci , zaštitnici našega mozga ostaju na granama i šepure se u divljini.

Trnjine i gloginje samo zaokružuju listu srčanika, tvari koje su najbolje zaštitnice srca i žila.

Sva sila ovih divljih jestvina zanima strastvene čevuljare, kao poklonike zdrave nepatvorene prirode, koji od nje uzimaju samo one sastojke, koje ona ljubomorno čuva za sebe.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno