Rogić: Ide se protiv interesa Suda samo da bi se stopirale moje odluke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Željko Rogić pita se žele li neki da ode s mjesta predsjednika suda prije kraja mandata?

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić nedavno je javnosti prezentirao rezultate suda za devet mjeseci ove godine, no, s približavanjem kraja godine ukazao nam je na neke probleme koje do danas nije uspio riješiti. Unatoč trendu smanjenja broja neriješenih predmeta, ažurnost kakvu želi još nije postigao, a u čemu su ga, kaže nam, spriječile neke više instance.

Kada smo s njim razgovarali jučer ujutro pripremao se za obilazak Stalne službe u Biogradu. Umoran je i neispavan, kaže, zbog nemogućnosti rješavanja organizacijskih problema, ali odmah dodaje, dijelom i "zbog jednog predivnog razloga - rođenja petog sina koji ga noću stalno budi". Ipak, sve uspijeva, a bilo bi i bolje kada ga ne bi "stalno stopirali":

- Mogu se požaliti da su mi neke organizacijske odluke ukinute, preinačene, ukratko stopirane. Prije svega riječ je o trećem sucu u Stalnoj službi u Biogradu. Priljev predmeta neminovno traži trećeg suca i ja sam još u prosincu prošle godine odlučio da će u 2015. godini u Biogradu ubuduće suditi tri, a ne samo dva suca. Međutim, takva moja odluka je onemogućena po predsjedniku višeg suda, pa imamo situaciju da u Biogradu sudi sutkinja koja živi u Zadru, a da istodobno u Zadru sudi sudac koji živi u Biogradu. Svaki dan se presreću na magistrali, putuju u drugi grad od onoga u kojem žive i godinama troše državni novac za putni trošak. Već sam dva puta odlučio da sutkinja koja živi u Zadru treba i raditi u Zadru, a sudac koji živi u Biogradu da radi u Biogradu. Oba suca su prigovorila takvoj mojoj odluci, u oba navrata, ta je moja odluka preinačena - kaže Rogić.

Apsurdi u organizaciji

Još jedan od apsurda koji ga organizacijski ometa u ostvarenju plana za ovu godinu je stanje u referadi u Stalnoj službi u Pagu.

 - Jedna sutkinja, već četvrta posljednjih mjeseci, početkom listopada otišla je na rodiljni dopust i odmah sam odlučio da u Pag prijeđe suditi sudac koji je iz Vinkovaca, Zagreba i Rijeke u Zadar došao suditi nedavno te živi sam kao podstanar na Poluotoku. Smatrao sam da će njemu biti najlakše zamijeniti zadarsko podstanarstvo paškim i riješili smo problem bez putnog troška i obiteljskih problema. Međutim, ponovno mi je ovih dana preinačena odluka po sučevom prigovoru i sada imamo i dalje napuštenu referadu u Pagu na kojoj nitko ne sudi. Riječ je o poziciji voditelja Stalne službe u Pagu, ujedno parničnog suca koji zadužuje više od 200 parničnih predmeta te pregledava i potpisuje sva zemljišno-knjižna rješenja - napominje Rogić.

Dodaje kako se provođenje njegove odluke onemogućuje, a istodobno se ne nudi drugo rješenje. Nikoga nije briga što će dalje biti tim, a mene kojega je briga se stopira - otvoreno će čelni čovjek Općinskog suda.

"Istinu nazivaju klevetom"

- Ovdje ne spominjem imena da ne dobijem još koju tužbu za klevetu, jer neki iz sudačke struke i ove zgrade suda istinu nazivaju klevetom. U najmanju ruku će me opet osuditi za povredu Kodeksa sudačke etike, valjda bih trebao čuvati ove, nazovi tajne, i ne izreći ih, koliko god bile nerazumne, nelogične i protivne životnom smislu. Možda se ove situacije vama neće činiti zanimljivima, ali ja zbog njih ne mogu spavati, jer ne mogu organizirati Sud onako kako bih to želio, iako sam od Državnog sudbenog vijeća dobio četverogodišnji mandat da organiziram rad Suda, jer jedino ja odgovaram. Ovo tim više što moj rad daje vrlo vidljive rezultate, pri čemu se ne hvalim, jer je meni osobno ova dužnost donijela samo probleme u životu, nego upirem u činjenice. Ističem, primjerice, ponovno kako su četiri sutkinje ovih mjeseci otišle na rodiljni dopust, čime su četiri referade od po 200 predmeta u svakoj ostale, da tako kažem, napuštene. Unatoč tome broj predmeta se nikome do sada nije povećao, a riječ je o oko 800 predmeta - pojašnjava Rogić.

Smatra da se Ministarstvo pravosuđa rukovodi nekim svojim mjerilima po kojima u Općinskom sudu u Zadru ima deset sudaca viška, te želi da se konačno izjasne koliko jedan sudac treba imati predmeta u referadi. U ovakvoj se situaciji predsjednik Suda sam mora snalaziti sa preostalim sudačkim kadrom.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno