Stiže Martinje, policija priprema pojačane kontrole

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
martinje_policija_6
Filip BRALA
Pojačani nadzor u prometu, a posebno motornih vozila, obavljat će se na području cijele PU zadarske

"Nemojte piti i voziti! Vjerujte nam, ne isplati se... ", poručuju iz PU zadarske svim vozačima povodom nadolazećeg Martinja  najavljujući ujedno i pojačani nadzor prometa i svih sudionika prometa  od 6. do 16. studenog 2015. godine kad se zbog narodnog običaja  "krštenja" mošta očekuje povećani broj sudionika u prometu.

- Pojačani nadzor u prometu, a posebno motornih vozila, obavljat će  se na području cijele Policijske uprave,  poglavito na mjestima na kojima  su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola, kažu u PU zadarskoj navodeći i statističke podatke da je  kroz provedbu raznih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem  alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine oduzeto 1099 vozačkih dozvola.

Policija upozorava da analiza uzroka prometnih nesreća pokazuje kako je alkohol i dalje dominantan problem iz gledišta sigurnosti prometa i  da je naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, a navode i kako se  kao najčešći sudionici te prouzročitelji nesreća pojavljuju mladi vozači i  po godinama starosti, i po godinama vozačkog staža.

- U prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 199 prometnih  nesreća u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola. U tim nesrećama  79 osoba je lakše ozlijeđeno, 30 teško, a troje ih je smrtno stradalo. Stoga  ova Policijska uprava apelira na sve sudionike prometa da, obzirom na  teška stradavanja u vrijeme Martinja, razmišljaju o možebitnim posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svog vozila, apeliraju iz PU zadarske uz preporuku da vozači ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i  taksi prijevozom ukoliko planiraju konzumirati alkohol, ili da vozilo daju  na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol. U PU zadarskoj  drže kako se takvim, preventivnim postupkom mogu izbjeći veće štetne  posljedice za sebe i druge sudionike u prometu - prometna nesreća,  ozljeđivanje u prometu ili smrt.

Pod utjecajem alkohola opasne situacije ocjenjuju se manje opasnim  ili čak bezopasnim, a istovremeno se vlastite sposobnosti precjenjuju pa  je sigurnost vožnje smanjena čak i pri manjim razinama alkohola u krvi.

- Iz svega navedenog da se zaključiti da sigurna vožnja zahtijeva dobar  vid, zdravo rasuđivanje i brze reakcije, a alkohol zasigurno negativno utječe na sve tri komponente. Pri koncentraciji alkohola od 0,5 promila rizik od događanja prometnih nesreća povećava se za dva puta, kod 0,8  promila 10 puta, a kod 2,0 promila rizik je veći za čak 80 puta, poručuju  iz PU zadarske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno