Umirovljenica u blokadi jer netko nije odradio svoj posao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vjera Budanovac

Vjeri Budanović, 73-godišnjoj Turanjki, FINA je ovrhom  obustavila trećinu mirovine, odnosno 600 kuna, a dospjelo dugovanje za  koje ju tereti biogradski Komunalac s kamatama iznosi oko 18.000 kuna.  No njezina priča nije poput brojnih drugih. Ova umirovljenica s mjesečnim primanjima od 1.800 kuna u blokadi se našla zbog toga što netko  u nekom uredu nije svoj posao odradio kako treba. Dug Komunalcu zapravo ne postoji, a priča koja je temelj ovrhe koja je prije desetak dana  došla i na naplatu započinje još prije sedam godina kada je Vjera Mati  Pobrocu prodala zemljište na kojem se nalazio vodomjer registriran na  njezino ime.

Lažna obećanja

Prije dvije godine vlasnik tog zemljišta postao je Ante Mišulić koji je  Komunalcu podnio zahtjev za podmirenje dospjelog duga za to brojilo.  No paralelno s tim u biogradskom su Komunalcu uporno i dalje zaduživali Vjeru Budanović za paušalne mjesečne iznose koji su se pomalo  nakupljali i uvećavali pribrajanjem dospjelih kamata. Pravno neuka  žena odlazila je u Biograd i žalila se usmeno u nekoliko navrata zbog dospjelih računa, no dobivala je umirujuće odgovore kako je riječ o pogrešci. Upućivana je da račune ignorira, a kako su joj to rekli u tvrtci koja  račune izdaje, žena im je vjerovala. Jednako je bilo i kad je prije dvije godine dobila obavijest o izmjeni brojila, a njezino povjerenje trajalo je sve  do početka 2015. godine kad je iz jednog javnobilježničkog ureda dobila  prijedlog za ovrhu duga koji je tada dosegao za nju vrtoglavih 13 tisuća  kuna. Žalila se ponovno i ponovno dobila usmeno obećanje da će sve biti u redu. Početkom prošlog mjeseca uvjerila se, međutim, da nije i neće  biti. Saznala je da joj je ovrha aktivirana, a da njezina kći nije promtno  reagirala, u zadnji čas, dan prije mirovine i otvorila joj zaštićeni račun,  posljednju mirovinu vjera ne bi niti dobila. "Pojela" bi ju ovrha utemeljena na nepostojećem dugu. No, i skidanje iznosa od 600 kuna ovoj je umirovljenici ugrozilo egzistenciju jer sada na raspolaganju za cijeli mjesec  ima svega 1.200 kuna. Uz to, cijela ta situacija i strah što ju sve još čeka  ženi je narušila ionako već narušeno zdravstveno stanje. Povisio joj se  tlak, a kako je dijabetičar, i razina šećera. Zbog svega toga odlučila se  svoju priču podijeliti s javnošću ujedno se nadajući i da će možda netko  od nadležnih reagirati i ispraviti nanesenu joj nepravdu i štetu. Žena je,  naime, morala platiti troškove uvida u račun, a potom i otvaranje  zaštićenog računa te pisanja žalbi, prigovora i sličnog.

Što se dogodilo i kako je došlo do ovakva epiloga upitali smo i u biogradskom Komunalcu, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Odgovor Komunalca

- U našim poslovnim knjigama na potrošačkom mjestu broj 9902-256  evidentirana je gđa. Vjera Budanović. Sukladno članku 34. st. 2. Općih i  tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga, potrošač je dužan najkasnije u  roku od osam dana prijaviti isporučitelju vodne usluge svaku nastalu  promjenu, a u protivnom dotadašnji korisnik usluge ostaje u statusu obveznika plaćanja usluge sve dok isporučitelju usluge ne dostavi dokumentaciju o promjeni statusa korisnika s očitanim stanjem vodomjera s  kojim stanjem i datumom očitanja se mijenja status korisnika. Pritom  naglašavamo da je stavkom 3. istog članka određeno kako će Isporučitelj  vodne usluge izvršiti zatraženu zamjenu korisnika, ukoliko do tada budu  podmireni svi njegovi računi vezano za isporuke predmetnoj nekretnini.  Stoga, budući da gđa. Vjera Budanović kao potrošač nije postupila sukladno navedenim odredbama, odnosno dugovanje nije podmireno, to Komunalac d.o.o. nije mogao izvršiti promjenu statusa korisnika usluge.

Dakle, obzirom na utvrđeno dugovanje, Komunalac d.o.o. je nakon  dostavljanja opomena o stanju duga, radi naplate svoje tražbine pokrenuo ovršni postupak, te je Rješenje o ovrsi izdano 28. siječnja 2015. godine. Protiv tog rješenja nije izjavljen prigovor i Rješenje je postalo pravomoćno i ovršno, a potom dalje upućeno na izravnu naplatu Financijskoj  agenciji.

Budući da je u međuvremenu gospodin Ante Mišulić podnio zahtjev  za jednokratu uplatu dugovanja na predmetnom vodomjeru sa odgodom plaćanja istog, to je Komunalac obustavio prisilnu naplatu prema  gospođi Vjeri Budanović, stoji u odgovoru iz biogradskog poduzeća Komunalac d.o.o.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno