Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Baričevićev pjenušac šampion Sabatine

05.11.2016. 23:00
Baričevićev pjenušac šampion Sabatine


Titula šampiona za kvalitetu inovativnog proizvoda, tri od ukupno četiri najbolje ocijenjena otvorena vina i čak 54 zlatne medalje ukratko je skor postignuća predstavnika Zadarske županije na 26. Međunarodnom skupu vinogradara i vinara Sabatina 2016., koji je završio u nedjelju u Neumu, bosanskohercegovačkom gradiću preko kojega BiH, između Makarske i Dubrovnika, ima izlaz na more.
– Zadrani su i ovaj put ugodno iznenadili, kaže Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, glavnog organizatora ove sve prestižnije manifestacije.
On ističe da ove godine Sabatina bilježi rekord sa sveukupno 364 uzorka vina i žestokih pića iz svih hrvatskih regija i inozemstva. Najveće iznenađenje ovogodišnje Sabatine svakako je pjenušac od meda Tulo, proizvod OPG-a Martina Baričevića iz Maslenice, koji je osvojio šampionsku titulu za kvalitetu inovativnog proizvoda.
– Ovo mi je prvi put da se natječem i odmah nagrada. Iskreno rečeno nadao se uspjehu jesam, ali titulu šampiona nisam očekivao, kaže Baričević, inače dugogodišnji načelnik općine Jesenice. Obnavljajući obiteljsku tradiciju pčelarstva Martin i njegova obitelj prvi su u Hrvatskoj proizveli vrhunski pjenušac od velebitskog meda i nazvali ga Tulo prema velebitskom lokalitetu, što je zapravo lokalni naziv za Tulove grede.
U proizvodima od grožđa predstavnicima Zadarske županije nema premca, pogotovo u kategoriji otvorenih vina. Od ukupno 156 uzoraka iz zemlje i inozemstva u toj kategoriji iz zadarske regije pristigla su 82 uzorka, dakle više od polovice.
– Veliki napredak u svemu posebno u kakvoći. Vina iz zadarsko-biogradskog i benkovačko-stankovačkog vinogorja imaju veliki potencijal. Uz dobru tehnologiju i vrijeme bit će sve bolja i bolja. Vrhunska, kaže Velinka Runjić, predsjednica komisije za ocjenjivanje otvorenih vina.
Neka od njih već su sada najbolja, točnije najbolje su ocijenjena vina od njih 156 iz zemlje i inozemstva, koja su se natjecala na ovogodišnjoj Sabatini. A to su Merlot 2015. Vinarije Škaulj iz Nadina koji je ponio titulu najboljeg otvorenog crnog vina. Najbolja mlada vina, dakle vina od ovogodišnje berbe su od crnih Syrah, PZ Maslina i vino Tinj/Polača, a od bijelih Chardonnay vinara Stjepana Vučemilovića, iz Zadra, točnije iz Dikla, gdje na predjelu Špetica Vučemilović ima vinograd sa više sorti.
U kategoriji buteljiranih vina predstavnicima Zadarske županije pripale se tri medalje za vino i to Kraljevskim vinogradima za Pošip 2015, OPG-u Snježe Sinovčića iz Novigrada za njegovu Favoritu 2015. i Trifunu Poljaku za Couvee 2015. Zlato za liker od maraške pripalo je obitelji Fiolić iz Zadra.
POPIS DOBITNIKA SVIH PRIZNANJA U TISKANOM IZDANJU