Uspješno uglazbljene humane note klape "Donat" i Lige protiv raka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Dr. Ivica Žuvela, predsjednik zadarske klape i benkovačke Lige
Članove „Donata“ nikad ne treba posebno poticati na sudjelovanje u bilo kojoj humanitarnoj akciji, a upravo je 50. godišnjica Lige protiv raka Zadar prilika da se javno pokaže naša dugogodišnja uspješna simbioza, kaže dr. Žuvela najavljujući koncert 30. studenoga
Marin GOSPIĆ
Čak sedamdeset posto nastupa zadarska klapa „Donat“ daruje u humanitarne svrhe

Čak sedamdeset posto svojih nastupa zadarska klapa „Donat“ daruje u humanitarne svrhe, a takav će biti i predstojeći koncert koji će 30. studenoga održati povodom 50. obljetnice zadarske Lige protiv raka, ali i 45. godišnjice od svoga osnivana. Jubilarna polustoljetna obljetnica zadarske Lige tako je još jedna prilika da ova zadarska klapa pokaže svoje humano lice i, kako kaže njen predsjednik dr. Ivica Žuvela, veliko srce.

- Članove „Donata“ nikad ne treba posebno poticati na sudjelovanje u bilo kojoj humanitarnoj akciji, a upravo je 50. godišnjica Lige protiv raka Zadar prilika da se javno pokaže naša dugogodišnja uspješna simbioza, kaže dr. Žuvela koji je ujedno i predsjednik podružnice Lige u Benkovcu, gradu u kojem već više od deset godina radi kao ginekolog i gdje mu dolazi i sve više žena iz samoga Zadra.

Glazba i edukativne akcije

Dr. Ivica Žuvela glazbu živi od malih nogu.

- Moj otac Damir Žuvela je 1958. godine osnovao grupu "Siluete", tako da je u našoj obitelji glazba uvijek bila dio svakodnevnice, a ja sam počeo pjevati tijekom studija u Zboru liječnika, prisjeća se dr. Žuvela koji je nakon Domovinskog rata pokušao ponovno pokrenuti i zbor liječnika u Zadru, ali su se članovi nakon kratkog vremena razišli, pa ideja nije ostvarena.

Uz pjevanje u klapi „Donat“ i svog primarnog ginekološkog posla, dr. Žuvela je aktivni član Lige protiv raka Zadar, te predsjednik nedavno osnovane benkovačke podružnice ove humanitarne zadarske udruge koja već pola stoljeća pomaže onkološkim bolesnicima i podiže razinu zdravstvene usluge kada je riječ o zloćudnim bolestima koje su, nažalost, u stalnome porastu.

- Liga, pa tako i benkovačka podružnica, posebno je usmjerena na prevenciju malignih bolesti, zbog čega su među našim neizostavnim aktivnostima predavanja i druge edukativne akcije, kaže dr. Žuvela koji je i prije osnivanja podružnice u Benkovcu, u tome gradu održavao niz predavanja, posebno o karcinomu vrata maternice i raku dojke, koji su među najčešćim zloćudnim tumorima u žena. Od prvih predavanja na kojima bi, prisjeća se, došlo tek dvoje-troje slušatelja, danas su predavanja na temu zdravlja u Benkovcu vrlo posjećena, što svjedoči o sve većoj osviještenosti tog dijela stanovništva kojemu gravitiraju ruralna područja s mahom starijim stanovništvom.

Najdoktor među ginekolozima

- Ide se korak po korak, napredak je vidljiv tek nakon duljeg vremena, ali je primjetno da sve više žena shvaća važnost redovitih pregleda i sustavne brige o svome zdravlju. Benkovačka Liga, iako osnovana tek ove godine, već ima više od šezdeset članova, a pristupnicu svi zainteresirani mogu dobiti u mojoj ambulanti. Svijest o potrebi prevencije raka sve je veća, čemu zasigurno pridonose i naše aktivnosti. Tako smo u organizaciji Lige Benkovac održali predstavljanje knjige Josipe Pavičić „Šest milimetara“, a 6. studenoga, u obrovačkom Pučkom učilištu držim predavanje u organizaciji Lige o prevenciji raka vrata maternice, s naglaskom na cijepljenje protiv HPV-a – da ili ne? Isto predavanje imat ću 13. 11. u Stankovcima, te 16. 11. u Bibinjama, najavljuje dr. Ivica Žuvela koji je prošle godine od strane pacijenata izabran za najdoktora među ginekolozima, a to mu je priznanje, kako kaže, najvažnije jer dolazi od onih najmjerodavnijih, a to su pacijenti.

Dobar glas daleko se čuje

Dr. Ivica Žuvela aktivan je u brojnim klapama, pa je tako pjevao u "Kaleti", "Kadeni" i dr., a sada mu je matična klapa "Donat" koju uspješno vodi maestro Dražen Habuš. Osim koncertom u Arsenalu 30. studenoga, povodom 50. godina zadarske Lige (čija će se svečana Skupština održati 14. prosinca), klapa "Donat" će s ostalim klapama nastupiti i na Božićnom koncertu u crkvi sv. Frane. Inače, dalmatinska klapa "Donat" osnovana je davne 1972. godine i najstarija je aktivna klapa u Zadarskoj županiji. S ponosom nosi ime simbola grada Zadra, crkve sv. Donata, i kako ističe predsjednik klape Ivica Žuvela, nastupala je tijekom svog djelovanja u gotovo svim europskim zemljama, te u SAD-u i Australiji. Uz brojna priznanja za postignute uspjehe na području glazbene kulture klapi "Donat" je 1980. godine dodijeljena Nagrada Grada Zadra, 2007. godine Grb Grada Zadra, a 2013. Godišnja nagrada Zadarske županije. Klapa "Donat" danas je prisutna na gotovo svim javnim događanjima i proslavama, a posebno onima humanitarnog karaktera.  

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno