Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bilo bi opasno čekati s obnovom gata na rivi

06.11.2018. 13:59
Bilo bi opasno čekati s obnovom gata na rivi


Jutros je započela obnova gata na rivi koji je nastradao tijekom nedavnog olujnog juga.
– Ronioci su napravili izvide gata i hvatišta gata i rive te su utvrdili znatnu štetu, a što su potvrdili i statičari. Odmah smo krenuli s radovima, ne možemo čekati jer bi bilo preopasno. Trebamo osigurati gat ispod i iznad razine mora te sanirati nastale pukotine i rupe kako se oštećenja ne bi širila. Zbog potencijalne opasnosti morali smo gat ograditi kako se prolaznici ne bi ozlijedili, pojasnio je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i razvitak otoka.
Dodao je kako su iz Upravnog odjela za graditeljstvo angažirali ronioce koji će snimiti stanje cijele rive od zgrade Sveučilišta do Morskih orgulja, kako bi utvrdili postojeće stanje te u kolikoj je mjeri potreban zahvat rekontrukcije. Ovo je potvrdio i Darko Kasap, pročelnik UO za graditeljstvo rekavši kako će na temelju snimki vidjeti ima li oštećenja.
– Prije nekoliko godina napravili smo studiju rekonstrukcije rive, prema kojoj je rekontrukcija tada procijenjena na oko 50 milijuna kuna. Međutim, nismo imali sredstava za realizaciju radova te nam je istekla građevinska obnova. Sada moramo obnoviti građevinsku dozvolu, koju ćemo ažurirati nedavnim podacima te ćemo vidjeti što će sve radovi obuhvatiti, pojasnio je Darko Kasap, dodavši kako bi u radovima na rekonstrukciji trebao sudjelovati Grad Zadar, Ministarstvo te Županija. Osim toga, budući je prošlo neko vrijeme od prve procjene cijene radova pretpostavlja da je cijena sada još veća jer su i cijene narasle. Ipak, točnu cifru nije mogao reći.
Na pitanje jesu li razmatrali opciju postavljanja nekakvih barijera u more koje bi smanjile udaranje valova o rivu i gat, rekao je kako su napravljene sve potrebne studije koje bi trebale dati odgovore je li potrebno staviti školjere ili neke podvodne pragove te će se na temelju novih saznanja odlučiti o tome.