Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Elektronska radna knjižica “pojela” Zadraninu tri godine staža

06.11.2018. 13:52
Elektronska radna knjižica “pojela” Zadraninu tri godine staža


Da je sustav E-građani od početka opterećen problemima i nesuglasicama pokazalo se i ovih dana kad je jedan Zadranin provjerio svoju e-radnu knjižicu. Cijelih šest mjeseci nakon što ga je svečano otvorila tadašnja ministrica socijale Milanka Opačić, Zadrani nisu mogli izvaditi niti jedan od dokumenata kao što su domovnica, rodni list ili vjenčani list. Tek nakon medijskih natpisa, ispravljene su pogreške pa su se na portalu mogli preuzeti i printati vizualizirani dokumenti, a ne samo ponuđeni link.


"Ništa se vi gospodine nemojte bojati"
Spomenuti Zadranin nije mogao doći sebi kad je ustvrdio da mu, provjerom e-radne knjižice, nedostaje, ni manje ni više nego tri godine ostvarenog radnog staža. Ono što je nakon toga uslijedilo još je jedan birokratski “horror” kojim obiluje svakodnevica državne uprave. Zadranin (podaci poznati redakciji) krenuo je odmah u Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zadru kako bi pokušao ispraviti neusklađenost dvaju državnih dokumenta. U svega nekoliko minuta provjere, nadležna službenica je ustvrdila ne samo da mu nedostaju tri godine radnog staža, nego su u nesuglasju i drugi podaci vezani za njegov radni staž.
– Ništa se vi gospodine nemojte bojati. Vaš staž je zabilježen u kompjutoru, ali i na mikrofilmovima koji se čuvaju. Nećete biti zakinuti kad dođe vaše vrijeme za mirovinu, umirujuće je govorila službenica zadarskog HZMO-a.
No, na pitanje može li odmah ažurirati i e-radnu knjižicu ili barem administratoru državnog portala E-građani dostaviti službeni zahtjev za ispravak, pojavio se birokratski “Berlinski zid”.
– Ne, to ćete vi morati napraviti! Popuniti zahtjev i uredno ga protokolirati kako bi usuglasili papirnatu, kompjutorsku i e-radnu knjižicu, ljubazno je nastavila službenica dodajući kako slučaj ovog Zadranina uopće nije usamljen.


Šalter znakovitog broja 13
Štoviše, dodala je službenica, i mnoge druge usluge koje nudi Državna uprava preko svog portala nisu u suglasju sa stvarnošću i službenim podacima, ne samo HZMO-a nego i drugih državnih službi. Koje su to usluge, bilo je pitanje na koje službenica nije htjela dati odgovor. Priča se kasnije razvija prema središnjici HZMO-a u Zagrebu.
Na portalu HZMO postoji e-formular za ispravak radnog staža. No, ako ga želite poslati emailom, to nećete moći učiniti.
– Vi gospodine ionako nemate uvjeta za mirovinu, pa nam ne možete poslati vaše dokumente e-poštom. To smo rezervirali samo za one koji imaju uvjete i koji nam e-poštom hitno moraju dostaviti potrebne dokumente, glasio je odgovor službenice u centrali HZMO-a.
Građaninu je ostalo samo da po starom ispuni formular, fotokopira svoju staru radnu knjižicu i nekoliko listova papira uredno protokolira na šalter, znakovitog broja 13, u zadarskoj ispostavi HZMO-a. E-radna knjižica je dokument koji zamjenjuje staru, papirnatu verziju svjedodžbe o provedenim godinama u radnom odnosu. Elektronska inačica prati građanina kod svakog novog zapošljavanja, ali ovakva vrsta neusuglašenosti s vremenom, ma koliko se trudili u HZMO-u, s vremenom može izazvati velike probleme jer ako nisi u “sustavu” nisi nigdje. To je dokazao i primjer Zadranina koji je sam morao ispravljati tuđe, vrlo opasne greške, iako to plaćeni službenici mogu učiniti, doslovce u nekoliko klikova.