Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nazor: Pokazali smo širinu i timsku igru

06.11.2018. 14:20
Nazor:  Pokazali  smo širinu i  timsku igru


Konačno je malo sunca zasjalo i na Višnjiku nakon vikenda  u kojem su košarkaši Zadra ostvarili dvije uistinu vrijedne pobjede u manje od 24 sata. Raspored od dvije utakmice protiv iznimno tvrdih protivnika u tako kratkom vremenu potaknuo je na adaptacije u taktičkom  pristupu Ante Nazora koji je nakon slavlja u Novom Mestu odlučio malo  zariskirati s igračima 's klupe' protiv Osječana. Na kraju se to pokazalo   racionalnom i mudrom odlukom što mu je donijelo u konačnici višestruku korist.


Raspoređena minutaža
Pored činjenice da su upisane dvije pobjede u nizu što Zadru ove sezone još nije pošlo za rukom, uspio je homogenizirati momčad i napuniti  je s maksimalnim samopouzdanjem. Svi igrači su u dvostrukom programu dobili dobar kolač minuta, a mnogi od njih su mu uzvratili pravim  partijama tako da je pred nastavak sezone u svlačionici Zadra potaknuta  ona prava, zdrava konkurencija te u istu rečenicu sigurno ide ona poznata floskula kako će trener Nazor za nadolazeće ispite biti suočen s tzv.  slatkim brigama što se tiče kadroviranja momčadi.  Hrabro je trener Zadra protiv nimalo bezazlenih Slavonaca otvorio utakmicu s nominalno  trećim playmakerom, Lukom Tomasom, a Božića, junaka protiv Krke,  ostavio na klupi. Tomasu je pridružio Mislava Brzoju koji se pokazao  ključnim u razbijanju Osječana, a u tu kategoriju treba staviti i više nego  solidne Magarytija, Krajinu te Bašića koji nije donio poene koliko je unio  živosti u organizaciju igre. Zato nije bilo potrebe za Malcolmom Grantom, kao ni Marijom Littleom koji je dobio tek uvodnu četvrtinu.
– Grant se žalio na bol u nozi i htjeli smo ga poštedjeti. Isto smo htjeli  Tomasa nagraditi za ono što je pokazao u vrlo bitnom trenutku utakmice  s Krkom. Donosi nam jedan obrambeni i napadački intenzitet kad je na  terenu i htjeli smo s njim započeti utakmicu i poluvrijeme. Igrali smo s  dva playa u jednom trenutku, a isprobali smo i opciju bez playa. Što se  tiče Littlea, on je započeo u dobrom tonusu, no želja nam je bila otvoriti  prostora i drugim igračima koji su manje igrali dan prije – obrazložio je  Nazor svoj potez s kojim je uspio mudro rasporediti minute na svih 12  igrača kao što je najavljivao prije puta u Novo Mesto.


Timska igra
– Pokušali smo neke varijante s mlađim igračima i dobiti tu jednu dodatnu agresivnost. Htio sam iskoristiti igrače koji su dan prije protiv Krke  manje participirali u igri. Kad smo i otišli na put prema Sloveniji pripremali smo se za dvije utakmice, jer u nedjelju ujutro zaista nije imalo  smisla buditi momke iz kreveta da se dodatno pripremaju za Osijek. Nije  regularna situacija u manje od 24 sata imati dva ozbiljna i tvrda protivnika. Dobro je što smo pobijedili obje utakmice, dobro je što imamo veliki  prostor za napredak i idemo dalje – kazao je Splićanin kojem sigurno na  otvaranju protiv Osijeka nije bilo drago što su njegovi igrači htjeli linijom  manjeg otpora suprostaviti se sastavu koji u svojim redovima ima nekoliko vrlo kvalitetnih pojedinaca.
– Pripremali smo se za oštrog Osijeka, jer zaista igraju odlično u domaćem prvenstvu i u Alpe Adria ligi. Vidjeli ste i sami, oni su jedna vrlo  pismena momčad. Tvrda momčad. Zaista su nas raširili. Igraju čvrsto,  ako uđeš labavo odmah dobiješ zakucavanje u facu. To te 'osvisti ko triska' tako da smo imali takve situacije gdje moramo u svakoj sekundi biti  maksimalno fokusirani i nabrijani na protivnika. Sama utakmica je imala svojih uspona i padova, ali smo pokazali širinu i timsku igru – zadovoljno će Nazor koji je ipak morao odustati od zacrtanog plana da odmori  svog najkorisnijeg pojedinca Luku Božića. Bez njega ovaj Zadar očito ne  može zadržati kontinuitet stabilnosti na oba kraja terena. No, nije previše žalio trener Zadra što je Božić protiv Krke na terenu proveo svih 40  minuta, a onda je doživio da na plus 15 nekoliko minuta prije kraja protiv Osijeka Bjelovarčanin u seriji dolazi do skokova u napadu.
Ova utakmica protiv Osijeka je klasičan tip utakmice koju je teško prelomiti. Tražili smo neke atipične petorke, no Luka je momak koji ima silnu energiju i vjerojatno mu ne bi smetalo ni još jednu utakmicu odigrati  tako da o tome ne treba dodatno misliti – sa smješkom je prokomentirao  Nazor neumornog Božića koji će mu biti nasušno potreban u petak kad  na Višnjik stiže opasna Megakoja je na vrhu ljestvice ABA lige.
Nastavljamo dalje, nema odmora. Na neki način moramo stabilizirati  stvari koje smo postavili jer smo baš krenuli na sve ove utakmice u gostima na stani-pani. Pripremali smo se tako i teško je očekivati da se novine koje smo uveli tek tako stabiliziraju. To ne možemo ako ne radimo.  U petak nas već očekuje protivnik koji igra jednu jako brzu, atraktivnu i  atletsku košarku i moramo biti spremni – najavio je Nazor i pohvalio ambijent u dvorani koja je u nedjelju navečer unatoč oskudnoj posjeti disala kao jedan s njegovom momčadi.
– Čestitao bih i publici koja je večeras zaista bila divna. Bila je jedna  pozitivna energija i zaista smo se se svi osjećali ugodno u dvorani – zaključio je trener Zadra.




Brzoja zabijao, skakao i dijelio  'banane'
Mislav Brzoja od početka sezone traži onu formu od lani kad je bio jedna od bitnijih karika u sastavu pod vodstvom Aramisa Naglića. Nakon mnogo lutanja pod Pipanom, uspio je konačno pokazati protiv Osijeka dio svog repertoara na oba kraja terena što uvijek donosi trenerima smješak na lice. Stavio je Brzoja Krstićevim pulenima 21 poen, ali još i vrijedniji je bio njegov učinak u defanzivnom dijelu gdje je uspio uhvatiti čak 10 lopti te podijeliti tri 'banane' što je više nego atipično za igrača na  bekovskim pozicijama.
– To je samo dobar pokazatelj koliku širinu naša momčad ima i da svaku utakmicu  može netko drugi odlučiti. Ovog puta sam to možda bio ja, mada kažem da je ova  pobjeda bila kolektivna i čestitam svojim suigračima te stručnom stožeru na pravom  poslu kojeg smo napravili ovaj vikend – kazao je Brzoja koji je ključ malog pozitivnog  niza Zadrana ovog vikenda pronašao u pravom pristupu cijele momčadi.
– Nismo utakmicu protiv Osijeka uzimali zdravo za gotovo i nismo razmišljali da  smo dan prije igrali u Novom Mestu već smo koncentrirano ušli u utakmicu. Bila je  na kraju prava timska pobjeda i to mi je posebno drago. S ovim pobjedama puno je  lakše gledati prema naprijed i ako nastavimo na ovaj način pristupati narednim  utakmicama nema straha da će nam se vratiti uloženo na pravi način.


Magarity junak 'ispod radara'
Uz junake Božića i Brzoju, nepravedno bi bilo ne spomenuti ostale igrače koji su u  stilu 'pčela radilica' nekako prošli ispod radara. Širina klupe ponovno je pojam koji se  počeo koristiti na Višnjiku nakon što se to moglo čuti na istom mjestu prošle sezone  za vrijeme stolovanja Aramisa Naglića. Na prvom mjestu je definitivno Will Magarity  koji je pokazao u kratko vrijeme da je uistinu pravo pojačanje za Zadar, a čovjek  praktički nije ni dobio bonus vrijeme za fazu adaptacije koja je inače uvijek prisutna  kad novi igrač dođe u jeku sezone u neki klub. Šveđanin s američkom putovnicom  od prve minute protiv Mornara je pokazao da je igrač koji neće biti tek puki broj u  rosteru već vrlo bitna karika bez kojeg sigurno Zadrani ne bi s dvije pobjede zaključili  protekli vikend. U Novom Mestu Magarity je odigrao uz Božića ključnu rolu u pobjedi, a zabio je i posljednje najbitnije poene. Protiv Osječana pokazao je također vrlo  raznovrsnu igru i na pravi način doprinio pobjedi. Krki je zabio 15 poena uz 5 skokova dok je Osijeku stavio 13 poena i imao 4 skoka, ali i pokazao da je izraziti bloker  s tri efektne blokade. Jedino da ga konačno krene i taj šut za tri za kojeg je vidljivo  sposoban, no nakon Mornara kad je stavio dvije od četiri, u sljedeće četiri utakmice  ukupno je gađao 2-13 iza perimetra. Ne mora to biti ni loša vijest, jer sigurno ne  može gore gađati od ovoga u narednim utakmicama, a koliko su trice bitne Zadranima pokazalo je gostovanje kod Krke gdje su s 9-18 šutom iza linije 6.75 uspjeli  kompenzirati čak 20 izgubljenih lopti i 16 napadačkih skokova domaćina. Samo neka Magarity nastavi šutirati.