Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ukoliko se proda kolodvor u Benkovcu 90-ak radnika dobit će dio novca

06.11.2018. 17:15
Ukoliko se proda kolodvor u Benkovcu 90-ak radnika dobit će dio novca


Ukoliko se pojavi zainteresirani kupac za Autobusni kolodvor u Benkovcu, 90-ak bivših radnika nekoć uspješne tvrke  Croatia Zadar line moglo bi konačno dobiti barem dio novca na kojeg  čekaju 18 godina. Autobusni kolodvor u Benkovcu, odnosno zgrada površine od 407 m2 izgrađena na zemljišnoj parceli od 3535 m2, čiji su suvlasnici u omjeru 50:50 Croatia Zadar line i Grad Benkovac, prodaje se  po početnoj cijeni od 1.180.000,00 kuna putem javne dražbe, a otvaranje  ponuda zakazano je za 11. studenog u 10,30 sati u uredu stečajnog upravitelja Frane Zvonimira Negra na Bilom brigu. Ukoliko se nekretnina  proda na račun Stečajne mase Croatila Zadar linea sjest će polovina od  ukupnog iznosa.


Radnici potražuju oko dva milijuna kuna
Pravni zastupnik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata  Hrvatske Zadar Vedran Uranija kaže kako radnici za neisplaćene otpremnine ukupno potražuju oko dva milijuna kuna te da se uzdaju kako  bi u cijelosti mogli biti isplaćeni nakon što se završe imovinskopravni  sporovi za nekretnine koje su dio stečajne mase ove propale tvrtke u  Obrovcu.
Stečajni postupak nad tvrtkom Croatia Zadar line jedan je od najdugotrajnijih u Zadarskoj županiji. Sam stečajni postupak otvoren je 2000. godine, a okončan 2012. No, ostale su nekretnine koje su dio Stečajne mase  Croatia Zadar line u stečaju od kojih se mogu naplatiti vjerovnici. Među  najvrijednijim nekretninama su autobusni kolodvori u Benkovcu i  Obrovcu, no njihovu prodaju nije bilo moguće realizirati jer nisu bili  rješeni imovinskopravni odnosi. Kako bi potaknuli institucije da postupke okončaju u nekom razumnom roku, bivši radnici i nasljednici onih  koji nisu dočekali isplatu potraživanja, tijekom proteklih nekoliko godina u organizaciji Teritorijalnog ureda SSSH, organizirali su niz prosvjeda,  poslali na desetke požurnica resornim ministarstviima, a za pomoć u  ubrzavanju sudskih postupka obraćali su se čak i predsjednici Kolindi  Grabar Kitarović.


Dugogodišnja agonija radnika
– Zadovoljni smo što se konačno otvorila mogućnost da se proda nekretnina Croatia Zadar linea i da radnici dobiju barem dio svog novca.  Na žalost, kako smo doznali od stečajnog upravitelja Stečajne mase  Croatia Zadar linea Frane Zvonimira Negra, neki sporovi su završili nepovoljno. Takav je slučaj sa tzv. „krugom“ u Obrovcu koji je pripao Čazmatransu. Stečajni upravitelj čiji rad i napor u inzistiranju da se sudski  postupci čim prije privedu kraju, a nekretnine prodaju i namire vjerovnici, prije svega radnici, mi podupiremo. Nadamo se kako će dugogodišnja  agonija ovih radnika konačno završiti, kaže Uranija te dodaje kako su ovi  radnici jedni od posljednjih koji gotovo dva desetljeća čekaju na isplatu  zarađenog novca. Zakon se, naime, promijenio prije tri godine pa sada  stečajni postupci mogu trajati najduže do dvije godine.