Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadranin Krešimir Damjanović ponovno nagrađen u Japanu

06.11.2018. 11:25
Zadranin  Krešimir  Damjanović  ponovno  nagrađen u  Japanu


Zadarski arhitekt Krešimir Damjanović ponovno je osvojio  prestižnu nagradu na Shinkenchiku Residental Design Competitionu  2018. Nakon prošlogodišnje pobjede, Damjanović je ove godine ušao  među 10 najboljih svjetskih arhitekata na zadanu temu Kuća umjetne  inteligencije. Pobjednici ovogodišnjeg natječaja su Japanci Kei Masumoto i Daiki Yamaji. Damjanović je dobio počasno priznanje za svoj projekt  Imaginarnog pejzaža br. 6. Po Damjanoviću, u tom pejzažu preživljavaju  samo vitalne urbanističke strukture, a cijela površina urbanog tkiva radikalno se mijenja i postaje hiperaktivna površina.
Shohei Shigematsu je za ovogodišnji Shinkenchiku naložio sudionicima natječaja da zamisle novi svijet koji koristi umjetnu inteligenciju i  mogućnosti kuće za, sa ili u društvu umjetne inteligencije. Pretpostavio  je dilemu u kojoj se umjetna inteligencija ne možemo pretpostaviti izvan  okvira onoga što nam je poznato. S druge strane, možda kuća ima potencijal da se sama evoluira, s vlastitim umom.
– Budući da postoje ambivalentni osjećaji prema AI (umjetnoj inteligenciji), zanimljiv je trenutak za nas ljude da razmišljamo kroz mogućnosti radikalnije i s jasnoćom, prije nego što AI počine razmišljati i  utjecati na područje arhitekture u bliskoj budućnosti. Npr. AI ili umjetna  inteligencija može smanjiti broj radnih mjesta, a koncept životnog prostora kao opozicija radnom mjestu bit će riješen; AI može dopustiti veću  kontrolu nad gradovima, pa će se kuća i grad spojiti u jednu cjelinu; stanovanje i mobilnost mogu biti integrirani; vernakularna kuća će biti redefinirana kao iznimno prilagodljiva kuća specifična za njegovu okolinu,  baš poput teorijske kulture u svijetu kuhinje; kuća kakvu znamo, umjetni  i homogeni prostor, može postati dio prirode; ili hoće li kuća više biti za  ljude nego za post-ljude? Iako se još uvijek razvija, umjetna inteligencija  ubrzava temeljne promjene našeg okruženja i vrijednosti u društvu. AI   koristi duboko učenje (deep learning), te može posjedovati nezavisnu  spoznaju i stjecati maštu i kreativnost poput ljudskih bića. Već smo  počeli eksperimentirati kroz AI-ovu kreativnu sposobnost kroz vizualnu i  performativnu umjetnost, kao i kroz pisanje. To nameće pitanja za područje arhitekture. Iako je možda prerano, ili možda čak naivno ili jednostavno predvidjeti budućnost AI društva, ne bismo trebali poricati potencijal arhitekture da se razvije s ovom novom tehnološkom revolucijom, prepričao nam je koncept ovogodišnjeg natječaja Shinkenchiku,  Krešimir Damjanović.