Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Partl: Zakon o elektroničkim medijima još će se dorađivati

06.11.2019. 20:31


U nazočnosti brojnih lokalnih, regionalnih i nacionalnih djelatnika elektroničkih medija, predstavnika nakladnika, kao i lokalnih vlasti, te Sabora i Vlade, u Zadru su danas prijepodne svečano otvoreni 12. Dani elektroničkih medija, koji se od 5. do 7. studenoga prvi put održavaju u Zadru. Ovo tradicionalno okupljanje predstavnika medija, nakladnika, regulatornih agencija i Vlade, koje je ove godine okupilo čak tristotinjak sudionika, prilika je za dijalog o važnim temama.
Osim brojnih tema kao što je usklađenost potreba medija s tržištem rada, novih tehnologija, metodologije istraživanja medijskog tržišta i dr., u fokusu interesa sudionika bit će posebno Zakon o elektroničkim medijima, te etičko izvještavanje i profesionalizam.
Upravo su stvaranje medijskog profesionalizma, objektivnost i važnost zadobivanja i održavanja povjerenja konzumenata u elektroničke medije isticali mnogi sudionici i gosti koji su se obratili publici na svečanom otvorenju 12. Dana elektroničkih medija, ujedno 25. Dana radija, 12. Dana televizije i 12. Dana interneta koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Agencije za elektroničke medije.


Radna mjesta na radijima
Predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda u pozdravnom je govoru istaknuo nadu da će 12. Dani elektroničkih medija donijeti pomake u dovođenju radija u jednak položaj s ostalim elektroničkim medijima, dok je predsjednica Hrvatskog radijskog foruma Silvija Londero Šimleša istaknula važnost progovaranja o budućnosti radnih mjesta na radijima, uz nadu da će se na ovome skupu otvoriti i ta tema.
Predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić kazao je da je ove godine Udruga narasla na 25 članica.
– Već godinama teme su na danima elektroničkih medija slične i s istim očekivanjima. Ove godine smo na jednoj višoj stepenici, s obzirom da će televizije uskoro emitirati u HD rezoluciji, kazao je Mikolić i naglasio da je dio prijedloga NUT-a vezan uz Zakon o elektroničkim medijima usvojen, a ovaj skup je prilika da se čuju i dodatni prijedlozi od strane stručnjaka iz medij.


»Zasluge za današnju dostupnost brze informacije imaju upravo elektronički mediji. U medijskom prostoru danas ima puno neistina i friziranih informacija, te je nužna edukacija, kao i prepoznavanje neistinitih vijesti
Šime Mršić, zamjenik župana




Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta je također istaknuo važnost prelaska na HD tehnologiju, kazavši da je riječ o velikom izazovu za koji pripreme traju godinama, a okupljenima se obratio i član Uprave i direktor OiV-a Mate Botica.
Prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić sudionicima je poželjela dobrodošlicu u ime Sveučilišta u Zadru i rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican, te je istaknula kako je Zadar grad u kojem su 1806. godine izašle prve novine na hrvatskom jeziku »Kraljski Dalmatin.«


Industrija vrijedna 2,1 milijarde kuna
Dobrodošlicu i ugodan rad i boravak u Zadru poželio je i zamjenik zadarskog župana Šime Mršić. On je naglasio kako zasluge za današnju dostupnost brze informacije imaju upravo elektronički mediji, čime je njihova odgovornost velika i značajna.
– U medijskom prostoru danas ima puno neistina i friziranih informacija, te je nužna edukacija, kao i prepoznavanje neistinitih vijesti, upozorio je Mršić i dodao da pojava mnogih internetskih portala ima učinak i na tržište rada, zbog čega je važno usklađivanje Zakona o radu s promjenama koje se odvijaju u medijskom prostoru.
Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac kazao je da je ova medijska industrija vrijedna dvije milijarde i 100 milijuna kuna, te da treba težiti njenom daljnjem razvoju, u prvome redu na stvaranju medijskog profesionalizma.
Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl naglasio je važnost donošenja novog Zakona o elektroničkim medijima čiji će prijedlog ovih dana ići u javnu raspravu. Partl se ujedno zahvalio svim članovima radne skupine koji su radili na izradi novog zakona, te najavio i organizaciju okruglih stolova o temama koje još nisu usuglašene.
Izaslanica predsjednika Sabora i predsjednica Saborskog odbora za za informiranje, informatizaciju i medije Sunčana Glavak kazala je, među ostalim, kako će Zakon o elektroničkim medijima definirati i financijsku stranu, te je proglasila 12. Dane elektroničkih medija otvorenima.
 


Divjak: Povećat ćemo iznos sufinanciranja novog kampusa u Zadru
Sudionicima ovog okupljanja priključila se i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, koja je kazala kako se radi o zanimljivom događaju, tako da se veseli što je došla u Zadar.
– Ovdje ćemo govoriti o temi koja je meni posebno draga i na kojoj puno radimo, a to je povezivanje obrazovanja i tržišta rada. To nije samo povezivanje, već povezivanje i osnaživanje obrazovanja da se zapravo formira tržište rada i na neki način odgovara na buduće potrebe, a ne samo ono što sada vidimo, kazala je Divjak koja se osvrnula i na projekt izgradnje novog kampusa Sveučilišta u Zadru sa studentskim domom i menzom.
– Ministarstvo je već prošle godine dalo potvrdu za sufinanciranje 14 milijuna kuna u ovom projektu, a postupak nabave provodi Sveučilište. Sada još postoje zahtjevi da se tih 14 milijuna kuna proširi. Još smo u pregovorima za još jedan dodatak ovom poslu. Zaključivanje ugovora nije na Ministarstvu, već na Sveučilištu, a tada bi se ugovorio i dodatak ugovoru, konačnu odluku koja bi se onda objavila.
Govoreći o štrajku zaposlenika u prosvjeti Blaženka Divjak je kazala kako su razgovori sa sindikatima u tijeku te da se pronalaze različita alternativna rješenja.
– Stvarno moram reći da radim sve što je u mojoj moći da do rješenja dođe. S jedne strane imamo pravo na štrajk koje je Ustavom zajamčeno, a s druge strane jednako tako ustavnu kategoriju prava djece na kvalitetno obrazovanje. Danas sam dala upute školama kako nadoknaditi za neke već šest dana zaostatka u nastavne dane jer je zakonom propisan broj od 175 nastavnih dana za sve razrede, osim za maturante za kojih je 160, istaknula je ministrica dodajući kako je prije svega dala popis prioriteta kako nadoknaditi dane. (A.B.)