Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Policija u Kožinu morala osiguravati pripremne radove za projekt aglomeracije

06.11.2019. 21:45


Ovo je parcela koju je moj otac kupio još davne 1937. godine i za što imam dokaz. Oni ne mogu tu dolaziti i provoditi radove jer je to moja parcela. Taj put nitko ne može imati nego ja i tu nikad nije bio put već mocira tako da mi nije jasno kako mogu tu išta graditi, rekao nam je jučer Mile Lisica, s kojim smo se sastali u Kožinu.


Lisica: Borit ćemo se za svoja prava
On nas je zvao jer je, kako je rekao, Grad Zadar počeo građevinske radove na njegovoj parceli. Riječ je o uskoj parceli na Putu Trsina u Kožinu za koju Lisica tvrdi kako je već dugo u vlasništvu njegove obitelji, točnije da ju je njegov otac kupio davne 1937. godine, a o tome ima i ugovor. Uz njega je bila nekolicina sumještana koji imaju okolne parcele i koji su istaknuli kako je gospodin Lisica u pravu te kako je ta parcela u vlasništvu njegove obitelji.
– Grad ima okolne parcele, ali im je trebao put te su ušli u parcelu. Zbog ovoga ću angažirati odvjetnicu te ćemo se boriti za svoja prava, rekao nam je Mile Lisica. Istaknuo je kako mu nije jasno zašto su na mjesto događaja došli i policajci te zašto ne smije pristupiti svojoj parceli. Susjedi su nam rekli kako se Grad Zadar protuzakonito upisao na tu spornu parcelu, kako bi imao put do svojih parcela.


Čestica u vlasništvu Grada Zadra
Tijekom izvođenja radova mjesto su osiguravali policijski službenici PU zadarske. Doznajemo kako je posljednji put početak radova bio onemogućen jer je na ulazu na parcelu bio parkiran kamion pa bager nije imao pristup parceli. Zbog toga, Grad je, kako doznajemo, angažirao policiju kako bi osiguravali da radovi prođu u redu.
Pregledom sporne čestice na internetskim stranicama katastra i zemljišnih knjiga vidljivo je kako su spomenute čestice u vlasništvu Grada Zadra, odnosno da je riječ o oranicama koje su navedene kao javno dobro.
Provjerili smo i u Gradu Zadru o čemu se radi te da nam pojasne što se tamo planira raditi te su nam rekli kako je riječ o pripremnim radovima za projekt aglomeracije.




"Ovo je parcela koju je moj otac kupio još davne 1937. godine i za što imam dokaz. Oni ne mogu tu dolaziti i provoditi radove jer je to moja parcela. Taj put nitko ne može imati nego ja i tu nikad nije bio put već mocira tako da mi nije jasno kako mogu tu išta graditi"


Mile LISICA


– Nekretnina oznake čest.zem. 409/3 k.o. Diklo imala je površinu 266 m2 sve do 14. siječnja 2016. godine, a ista je vlasništvo Grada Zadra za cijelo, i to oduvijek. Također je i u katastarskom operatu evidentirana kao javno dobro. Dana 14. siječnja 2016. godine, dio nekretnine oznake čest.zem. 409/3 k.o. Diklo u površini od 96 m2 temeljem Prijavog lista DGU, PU za katastar Zadar, prelazi u nekretninu oznake čest.zem. 2311 k.o. Diklo koja je u naravi cesta, dok 3 m2, ulaze u čest.zem. 409/7 k.o. Diklo. Dio nekretnine od 167 m2, prelazi u novu česticu zemlje pod brojem 409/3-oranica. Samom podjelom čestice zemlje, ne mijenja se vlasništvo, već kako je vidljivo, mijenja se kultura i broj čestice zemlje, pojasnili su nam iz Grada Zadra. Dodali su kako je zbog potrebe aglomeracije Kožino-Zadar-Petrčane, bilo potrebno čest.zem. 409/3 preko koje se postavlja infrastruktura, očistiti i iskolčiti.
– Budući je privatna osoba svojatala nekretninu oznake čest.zem. 409/3 k.o. Diklo, koja je u vlasništvu Grada Zadra, i onemogućavala izvođenje radova, Grad Zadar je morao zatražiti asistenciju policije. Iskolčenje i čišćenje označene čestice zemlje uspješno je provedeno 5. siječnja 2019. godine, tako da se na istoj može nesmetano postavljati infrastruktura, potvrdili su nam iz Grada Zadra.