Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sav prihod od prodaje ptica dobit će vrtić Latica

07.11.2019. 13:15


U organizaciji Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar od srijede do nedjelje, od 6. do 10. studenoga održava se međunarodna izložbu ptica pod nazivom 4. Kup Jadrana Zadar 2019.
Na sukošansku međunarodnu izložbu u Dom mladeži »doletjelo« je čak 726 ptica.
– Na izložbi je točno 726 ptica egzota, kanarinaca, ptica fauna Europe, papiga i križanaca koje izlaže 51 izlagač iz 11 udruga, što je veliki uspjeh koji će od petka do nedjelje zasigurno izazvati veliki interes publike. Vjerujem s rekordnim brojem posjetitelja, kazao je Krešimir Terkeš, novi predsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.
Međunarodnu izložbu ptica organiziraju u Sukošanu, kaže on, kako bi i u manjim mjestima zadarskog kraja pokazali sav taj ptičji svijet.
– Izložba ima već tradicionalno humanitarnu notu, sav prihod od prodaje ptica bit će doniran Dječjem vrtiću Latica Zadar, vrtiću za djecu s posebnim potrebama, istaknuo je Terkeš.


Ulaz 10 kuna, za djecu besplatno
Pored Terkeša, bivšeg nogometaša i pasioniranog ljubitelja ptica, novi dopredsjednik je Šime Gobin, dok je novi tajnik Damir Savatović.
– Kada je riječ o posjetiteljima, ulaz na međunarodnu izložbu u Domu mladeži je 10 kuna. Međutim, za organizirane dolaske djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola je besplatan, naglasio je Savatović.
Sponzori izložbe su Općina Sukošan i Turistička zajednica te Zadarska županija, Grad Zadar, Muzej antičkog stakla Zadar, restoran Bonaca Sukošan i drugi.
– Jučer je bio prijem ptica, a danas je ocjenjivanje ptica. Otvaranje izložbe za javnost je u petak, 8. studenoga. Izložba će biti otvorena od 8 do 20 sati, a zatvara se u nedjelju, 10. studenoga, točno u podne kad će se održati svečanost dodjele priznanja i nagrade te svečanost zatvaranja, kazao je Savatović.


Čarobni svijet ptica
Nagrade će dobiti i učenici Osnovne škole Sukošan i Područne škole u Debeljaku te Dječjeg vrtića Zlatna lučica za najbolje literarne radove na temu ptica.
– Za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo je jedinstvena prigoda da se upoznaju s vrstama egzota, kanarinaca, ptica Europe, papiga i križanaca, s čarobnim svijetom ptica. Dođite, i budite i vi dio čarobnog svijeta ptica, pozvao je Savatović.
U zadarskoj udruzi je aktivno oko 20 članova koji se natječu u svim priznatim ornitološkim kategorijama, ali ipak su najzastupljeniji kanarinci.
– Nadamo se da će uspjesi naših članova potaknuti što veći broj ljubitelja ptica i prirode da se počnu baviti uzgojem ili zaštitom ptica te da će nam se pridružiti u radu udruge, zaključio je dopredsjednik Šime Gobin.