Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zbog epidemioloških mjera otkazan Benkovački sajam

06.11.2020. 12:38


Tisuće posjetitelja tradicionalnog Benkovačkog sajma koji se preko 100 godina održava svakog desetog u mjesecu, ovog će studenog biti zakinuti za njegovo održavanje. Zbog pogoršane situacije u svezi epidemije covida-19 Benkovački sajam u utorak, 10. studenoga neće otvoriti svoja vrata, bit će zatvoren.
– Shodno Odluci o ograničavanju društvenih okupljanja koju je donio Stožer Civilne zaštite RH, Benkovački sajam, nažalost, neće se održati. Znam da je to žiteljima Ravnih kotara i tisućama drugih posjetitelja možda nepojmljivo da se stoljetna tradicija ne održava, ali su zdravlje i ljudski životi najvažniji, kazao je zadarski dožupan Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
U Zadarskoj županije u četvrtak, 5. studenog zabilježeno je 66 novih slučajeva, dok ih je 497 aktivno. Istovremeno u Hrvatskoj je zabilježeno 2.848 novih slučajeva (aktivno 15.356) i 29 preminulih, a cijela se Europa suočava s velikim rastom broja zaraženih koronavirusom.


Novo normalno
– Živimo u vremenu u kojem nitko od nas ne želi biti, želimo da se što je prije moguće iz ovog novog vratimo u ono staro normalno. Vodeći se trenutačnom situacijom rasta novooboljelih od virusa covida-19 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, donio je Odluku o zabrani okupljanja više od 50 osoba. Moramo biti oprezni, zbog sebe i drugih, rekao je Vicković te je nastavio:
– Ovom Odlukom uvodi se nužna epidemiološka mjera ograničavanja društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba. Nažalost, to se odnosi i na Benkovački sajam, ali i na sva druga okupljanja s preko 50 nazočnih, poručio je Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana.
Svakog desetog u mjesecu tisuće prodavača, nakupaca, kupaca, znatiželjnika i dokoličara iz Dalmacije, Like, Slavonije i drugih krajeva Hrvatske te turista pohode veliki trgovački centar na otvorenom u Benkovačkom selu iznad Benkovca.
– Treba podsjetiti da ovo nije prvi slučaj zatvaranja Benkovačkog sajma tijekom osam mjeseci koronavirusa u Hrvatskoj, zatvoren je bio u travnju i svibnju. Svi želimo da predbožićni Benkovački sajam desetog prosinca bude otvoren jer je on u preko 100 godina postao neizostavni dio života tisućama ljudi, kazao je dogradonačelnik Tomislav Klarica, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Benkovca.


Sprječavanje širenja zaraze
Od prvotne zabrane u travnju i svibnju održano je pet benkovačkih sajmova, u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu i listopadu, i koliko nam je poznato, nigdje nije objavljeno da je sudjelovanje na Benkovačkom sajmu dovelo do novooboljelih od koronavirusa. Međutim, trenutačna situacija nikako ne dopušta bilo kakvo opuštanje, već se treba redovito prati ruke, nositi maske, držati distancu te se neokupljati u većem broju.
– Na zadnja dva benkovačka sajma, u rujnu i listopadu od 5.30 sati ujutro smo nadzirali i provodili odluke Stožera civilne zaštite RH, kao i Stožera civilne zaštite Zadarske županije za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, podsjetio je Klarica.
Za ući na 5,9 hektara sajmenog prostora trebalo je dezinficirati ruke, da vam beskontaktnim toplomjerom izmjere temperaturu, te reći ime, prezime i broj telefona kako bi vas upisali u evidenciju posjetitelja, zlu ne trebalo.
– Na kontroli i provedbi epidemiološki mjera na zadnja dva sajma bilo nas je po 23, od toga 11 članova Civilne zaštite i 12 djelatnika benkovačkog komunalnog poduzeća Benković, istaknuo je Tomislav Klarica.
Pored navedenog sve prodavače i posjetitelje dočekao je i veći broj od uobičajenih dezinfekcijskih barijera za siguran ulaz u prostor Benkovačkog sajma, tzv. dezbarijera.




Centar cijele Dalmacije
– Riječ je od visokoj zaštiti od nečistoća, virusa i bakterija te sličnih ugroza, a prvenstveno služi za dezinfekciju obuće koje su i dosad bile na ulazima u sajmenu zonu gdje je izložena domaća stoka i pernate životinje, objašnjava Ivan Mitrović, direktor komunalne tvrtke Benković d.o.o. Benkovac, tvrtke koja upravlja Benkovačkim sajmom.
Stoljetna tradicija učinila je od Benkovačkog sajma ne samo centar cijele Dalmacije svakog desetog u mjesecu, već i neizostavni gospodarski i turistički sadržaj grada koji svaki put iznova iznenađuje brojem posjetitelja koji preraste brojku od 10 tisuća.
– Od sajma u lipnju, nakon dva mjeseca pauze, svaki dan imamo brojne upite izlagača u svezi higijenskih uvjeta koje će se provoditi na sajmenom prostoru. Svemu dođe kraj, doći će i koronavirusu, uvjeren je Ivan Mitrović.