Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Raspoložena Anzulovićeva momčad servirala »Vukovima« osvetu

06.11.2021. 08:29


Nikad nije kasno za jednu veliku pobjedu, a nju su konačno nakon skoro dva mjeseca proteka nove sezone uspjeli ugrabiti košarkaši Zadra. Naravno, ništa slađe nema nego uzeti mjeru mrskom rivalu Ciboni, i to još na njezinom terenu. Momčad Vladimira Anzulovića odigrala je herojsku utakmicu u Draženovom domu, porazivši Cibose nakon neizvjesne završnice, uzvrativši im tako za abaligaški poraz u Krešinom domu doživljen pred nekoliko tjedana. Rezultatsku klackalicu koja je vladala praktički tri četvrtine vješto su Zadrani pritegnuli na svoju stranu na ulazu u sami smiraj dvoboja, ali je taj jedan pravi odgovor u drugom poluvremenu trebalo još potvrditi brojnim bacanjima u zadnjoj minuti koja je potrajala pravu vječnost. No, koncentracija i pribranost ipak su ovog puta bili saveznici momčadi s Višnjika koja je s ovom pobjedom na najbolji mogući način najavila sutrašnji veliki sraz s Euroligašem C. zvezdom na svom parketu.


Bez Junakovića
Anzulović je u derbi ušao s osjetnim hendikepom, jer uz Pavla Marčinkovića koji nema pravo nastupa do 12. kola u autobus za Zagreb nije se ukrcao i Martin Junaković. Izostanak šibenskog razigravača Zadranima je nagovijestio veliku brigu, bez obzira što na suprotnoj strani trener Cibone nije mogao računati na Lovru Gnjidića. Sav je teret organizacije igre tako pao na leđa kapetana Dominika Mavre, dok je Anzulović analogijom od prve minute Junakovićevu ulogu bio primoran udijeliti mladom Filipu Paponju. I nije loše izgledala ta bekovska kombinacija na otvaranju dvoboja, koje je proteklo u igri koš na koš sve do pete minute kada se Cibona uspjela odvojiti na 12:8 preko Brankovića i Prkačina. Činilo se da će domaćin odlepršati i na veću razdaljinu, ali dogodilo se potpuno suprotno. Anzulovićevi igrači su nanizali 13 poena, ne primivši koša, i u zadnju minutu prve četvrtine ušli s devet viška (12:21). Mavra je predvodio s asistencijama, dok su se hladnim egzekutorima pokazali Jordano, Carter i Luković. Ovaj potonji je zaključio prvu dionicu ubačajem za plus sedam Zadra (16:23), a taj dulji period dobre igre protegnuo se i na uvodnih pet minuta druge četvrtine. Jordano i Mavra tricama su održavali stečenu razliku (24:31), no onda su krenuli problemi po goste, posebno s prekršajima visoke linije. Luković i Vuković zaradili su treću osobnu, malo kasnije je istu sudbinu doživio i Dario Drežnjak, dok je bez zraka ostao Mavra. Sve je to kumovalo velikom povratku Cibosa koji su do odmora na krilima Matea Drežnjaka preokrenuli situaciju na parketu Draženovog doma. Četiri trice ubacio je u kratko vrijeme Cibonin Drežnjak, pridružio mu se i Prkačin te se Zadar brzo našao u obrnutoj situaciji od one s početka drugog dijela utakmice, ostavši sedam poena iza »Vukova« (40:33).


Jordanova serija
Življe izdanje Anzulovićeva momčad pokazala je na početku treće dionice. Carter i Mavra su vezali svaki po dvije trice i dvice i tako nakon najvećeg Ciboninog vodstva od devet razlike (46:37), vratili rezultat na sami početak (51:51). Strateg domaćih nije više mogao promatrati statičnu igru svojeg tima, pozvao je minutu odmora, ali ni to nije uspjelo poremetiti pozitivan ritam Zadrana. Bursać, Carter, pa malo kasnije i Brala pronašli su vješto pukotine pod košem Cibone i odveli plave do šest plusa (51:57). Ošamućeni »Vukovi« uspjeli su se potom malo pribrati jer je njihov pet minuta dugi post konačno prekinut petom tricom Matea Drežnjaka, a početkom završne četvrtine na isti način je zadarsku obranu kaznio i Radovčić, donijevši novo poravnanje na semaforu (57:57). Ipak u završnicu se ušlo s dominantnijim Zadrom koji je poletio na krilima Jordana i bacio rukavicu Jovanovićevom sastavu u lice pobjegavši na kapitalnih osam viška (61:69), na četiri minute do kraja. Trica Jordana, koju je nadovezao na dva uspješna polaganja upalila je alarm za uzbunu na Ciboninoj klupi. Minuta odmora donijela je određeni pomak u domaćim redovima, jer su pretežito preko linije za bacanja reducirali zaostatak na pet koševa (67:72), što je bio rezultat koji je vrijedio na ulazu u zadnjih 120 sekundi utakmice. Nadu za povratkom donio je potom domaćima Gegić (69:72), ali je demantij ubrzo Cibosima objavio kapetan Mavra pogodivši tešku tricu preko ruke za šest plusa (69:75), ali potom zaradio i petu osobnu dok je domaća momčad uspjela zakomplicirati tada izglednu pobjedu Zadra tricama Nakića i Drežnjaka, primaknuvši se na tek poen zaostatka (77:78). Usmjerili su potom Cibosi Bursaća na liniju za bacanja i pogodili, jer je Vojvođanin zabio samo jedno (77:79), ali Anzulovićeva momčad je tada pokazala smirenost i spretnost, posebno Carter koji je ukrao loptu, kao i Drežnjak koji je uhvatio napadački skok nakon Carterovog promašenog drugog bacanja (77:81), i slavlje Zadrana je u tom trenutku moglo započeti. Junaka velike pobjede teško je pronaći, jer su svi igrači dali svoj obol, a najistaknutijim se ipak pokazao kvartet Carter (22p, 7sk, 4as), Jordano (14p), Bursać (13p) i Mavra (12p, 3sk, 7as).




Krenula prodaja ulaznica za C. zvezdu
Jučer je krenula prodaja ulaznica za utakmicu Zadar – C. zvezda koja se igra u nedjelju, u 18:45 sati u dvorani Krešimira Ćosića. Od jučer su se ulaznice za ovaj susret mogle kupiti online, putem web stranice www.croatia-tickets.com. Ulaznica kupljena putem online sustava moći će se predočiti na ulazu preko mobitela ili u isprintanoj verziji. Prodaja ulaznica će također biti na blagajni ŠC Višnjik, danas od 10 do 18 sati i sutra, na dan utakmice, od 10 do 19:30 sati. Cijena dnevnih ulaznica ove sezone je 50 kn za obiteljski VIP, Press VIP i prsten dok je za tribinu cijena 40 kn. Obiteljski VIP pored gostujuće klupe, i dio tribine direktno iza obiteljskog VIP-a bit će zatvoreni zbog kazne koju je KK Zadar dobio od ABA lige zbog vrijeđanje službenih osoba i gostujuće momčadi. KK Zadar je također kažnjen s tisuću eura zbog navedenog prekršaja, zato iz kluba pozivaju sve gledatelje na sportsko navijanje, bez vrijeđanja i neprimjernih riječi. AdmiralBet ABA liga ima nultu toleranciju na rasne i nacionalne uvrede, a također iz lige obavještavaju klubove da će kazne za ovakve prekršaje, ubuduće biti još veće. Raspon kazni će varirati sve do 15 tisuća eura.


CIBONA 79 – ZADAR 82


(16:23, 28:14, 10:20, 25:25)
ZAGREB – KC Dražen Petrović. Gledatelja: 500. Suci: Tomislav Vovk, Josip Jurčević i Marko Stanković.
CIBONA: Vujović, Radovčić 6, Vranković 7, Mustapić, Prkačin 10, Gegić 8, Vildoza 2, Majcunić, Branković 4, Drežnjak 22, Reuvers 13, Nakić 7. Trener: Vladimir Jovanović.
ZADAR: Carter 22, Paponja, Jordano 14, Brala 8, Vuković 2, Bursać 13, Buljan, Drežnjak 3, Mavra 12, Luković 8. Trener: Vladimir Anzulović.