Uređaj za pročišćivanje »Grgur« vrijedan preko 100 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavnici Vodovod Vira i Strabaga potpisali ugovor
Ovim ugovorom stekli smo sve uvjete za nesmetano, kontinuirano i civilizirano pružanje usluga odvodnje na području Nina, Privlake i Vrsi. Naveo bih kako smo proteklih šest-sedam godina imali vrlo pozitivnu atmosferu na ovom projektu. Raditi ovako velike projekte uz podršku četiri jedinice lokalne samouprave velika je stvar, jer su se projekti odvijali bez povišenih tonova ili nesporazuma, naveo je Hrvoje Bašić, direktor Vodovoda Vir koji je investitor
Kažimir ŠKRBIĆ
Predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnog poduzeća Hrvatske vode te članova uprave Strabag Hrvatska na potpisivanju u Ninu

Virsko općinsko poduzeće Vodovod Vir i velika austrijska građevinska tvrtka Strabag AG potpisali su u Ninu ugovor o Projektiranju i gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja za područje Nina, Privlake i Vrsi. Riječ je o ključnom segmentu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin, Privlaka i Vrsi ukupne vrijednosti 551 milijuna kuna s PDV-om. U prisustvu predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnog poduzeća Hrvatske vode i članova uprave Strabag Hrvatska, potpis na ugovor veći od 100 milijuna kuna stavili su direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić i Strabagov menadžer i član uprave austrijske građevinske kompanije, Reinhard Bodner.

Za potpisivanje spremna i virska aglomeracija

Direktor Bašić se zahvalio Ministarstvu okoliša i energetike, potom Hrvatskim vodama i zamjeniku generalnog direktora Valentinu Dujmoviću, Zadarskoj županiji i županu Božidaru Longinu, svim jedinicama lokalne samouprave i općinskim načelnicima na čelu s ninskim gradonačelnikom Emilom Ćurkom te svim djelatnicima tvrtke Vodovod Vir.
- Ovim ugovorom stekli smo sve uvjete za nesmetano, kontinuirano i civilizirano pružanje usluga odvodnje na području Nina, Privlake i Vrsi. Naveo bih kako smo proteklih šest-sedam godina imali vrlo pozitivnu atmosferu na ovom projektu. Raditi ovako velike projekte uz podršku četiri jedinice lokalne samouprave velika je stvar, jer su se projekti odvijali bez povišenih tonova ili nesporazuma, naveo je Bašić.
Bašić je najavio i kako je i virska aglomeracija spremna za potpisivanje ugovora o sufinanciranju.
- Tenderi su spremni i čekamo odobrenje da krenemo u postupak. Zato se nadam kako ćemo i u budućnosti imati priliku dobro surađivati, kazao je direktor virske vodovodne tvrtke, koja je investitor ninskog, privlačkog i vrškog aglomeracijskog projekta.
Rok za projektiranje i izgradnju je 39 mjeseci, uključujući period testnog rada. To znači kako će uređaj za pročišćavanje naziva Grgur biti gotov za dvije godine. Strabagov tehnički menadžer i član uprave Reinhard Bodner također je iskazao zadovoljstvo dobivenim poslom i činjenicom da će se posao izvoditi na području Hrvatske.
- Hrvatska je jako bogata zemlja. Srećom, poznajem Hrvatsku već mnogo godina pa mogu kazati kako imate prekrasnu prirodu, kulturu i ljude, ali i pravo bogatstvo voda koje treba zaštiti. Zato smo ovdje kao predstavnici tvrtke koja sa svojih 75 tisuća djelatnika, među ostalim, radi i na takvim poslovima. Možete biti sigurni kako ćemo uspješno završiti dobiveni posao, obećao je Bodner.

Iz EU 71,6 posto investicije

Europska unija osigurat će za cijeli projekt aglomeracije 71,6 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., državna tvrtka Hrvatske vode sudjelovat će u realizaciji projekta s 10,7 posto, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike također s 10,7 posto, dok će preostalih 7 posto investirati tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi. Direktor Južnog sliva i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović bio je jedan od onih kojima je upućeno najviše zahvala.
- Ovaj aglomeracijski projekt vrjedniji je od pola milijarde kuna, pri čemu jedinice lokalne samouprave participiraju s 33 milijuna kuna. To je praktički poklon od pola milijarde kuna za stanovništvo ovog kraja. Prilika je bila sada i tko zna kada će se ponoviti, pa treba čestitati svima koji su sudjelovali na pripremi ovog projekta. Uređaj za pročišćavanje je kruna projekta koji je trenutno na polovici realizacije mreže. Neće biti jednostavno izvesti ovaj projekt, ali očekujemo od izvođača da ga izvede u dvije godine, odnosno u rokovima i financijskom okviru kojega imamo, istaknuo je Dujmović.
Za gradonačelnika Nina Emila Ćurka ovaj je aglomeracijski projekt daleko više od iznosa kilometarskih cijevi, tehničkih podataka, brojki, dozvola i investicijskog uloga.
- Previše sam emotivno vezan uz ovaj projekt na kojemu s kolegom Mustaćem radim već 16 godina. Konačno s potpisom ovom ugovora dolazimo u fazu realizacije onog najpotrebnijeg, a to je da Nin, Privlaka i Vrsi svoj daljnji razvoj baziraju na postojanju sustava vode i odvodnje. Trenutno je Zadarska županija vodeća po postotku gradnje, a pogotovo naš zapadni dio kojemu pripadaju Nin, Privlaka, Vrsi i Vir. Imali smo uspone i padove, ali projekt ipak privodimo konačnoj realizaciji, kazao je gradonačelnik Ćurko zahvalivši se prvenstveno Valentinu Dujmoviću iz Hrvatskih voda, potom gradskom pročelniku Ćurku, županu Longinu na podršci, direktoru Bašiću i inženjeru Vodovod Vira, Ivanu Magašu.

Županiji prioritet odvodnja i vodovodizacija

Župan Longin ukazao je na činjenicu kako je Zadarska županija u ovom trenutku veliko gradilište.
- Sretan sam zbog ovog aglomeracijskog projekta koji napreduje iz dana u dan. Nama su u ovom mandatu u Zadarskoj županiji najvažniji projekti odvodnje i vodovodizacije. Nemoguće je da ljudi u 21. stoljeću budu bez izbora pitke vode koja je izvor života, dok bez odvodnje nema razvoja gospodarstva i turizma kao naše najvažnije gospodarske grane. U ovom trenutku imamo dva aktivna projekta vrijednosti milijardu kuna, a još tri aglomeracije su pred potpisom, kazao je župan Longin koji je ujedno i član Upravnog vijeća Hrvatskih voda.
Osim spomenutih, potpisivanju su svjedočili i načelnik Privlake Gašpar Begonja, načelnik Vrsi Luka Perinić, načelnik Vira Marino Radović, predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić, tehnički direktor Strabag Hrvatska Nedim Zuhrić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Nina Jozo Mustać, inženjer Vodovod Vira Ivan Magaš i drugi.

U cilju očuvanja okoliša, ali i razvoja

Projekt ninske, privlačke i vrške aglomeracije obuhvaća izgradnju 104 kilometra kanalizacijske mreže, 34 crpne stanice, 31,6 kilometara sanacije vodovoda i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom dužine 4,4 kilometra. Ovim projektom na području grada Nina te općina Privlaka i Vrsi ostvarit će se oko 80 posto priključenost na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, što je u odnosu na trenutnu pokrivenost više nego značajno povećanje. Za projekt je navedeno kako predstavlja ne samo poboljšan sustav odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda, nego je od iznimnog značenja za očuvanje okoliša, turistički razvoj područja te s viskom doprinosom u socijalnoj stabilnosti i smanjenju regionalnih razlika u Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)