Domobranstvo nije bila zločinačka organizacija

Slika korisnika admin
radas
Predsjednik zadarskog Hrvatskog domobrana Marinko Radas

Jučer je u zadarskoj crkvi Sv. Ivana trebala biti održana misa zadušnica za prosinačke žrtve 1918. No zbog pritiska javnosti misa nije održana tim više što u organizaciju tog načina obilježavanja stradanja mladih hrvatskih vojnika na kraju Prvog svjetskog rata, nije bila uključena organizacija Hrvatski domobran. Očito je da je otkad je za predsjednika ove organizacije u kolovozu ove godine izabran umirovljeni pukovnik HV-a Marinko Radas, među domobranima došlo do stanovitog otklona od ustaštva.

- U udruzi u posljednje vrijeme radimo na promjeni percepcije javnosti prema našoj organizaciji. Za nekoliko dana, 16. prosinca, obilježit ćemo 140 godina Hrvatskog domobranstva. Riječ je zapravo o stvaranju hrvatskih oružanih snaga, kojima je zapovjedni kadar bio iz Hrvatske, gdje se vojni rok služio u Hrvatskoj, a i vojna izobrazba u okviru tadašnje Austro-Ugarske bila je na hrvatskom jeziku. Zapravo tad je uvriježeno mišljenje u Austro-Ugarskoj bilo da jedan narod ne može biti zaokružen bez svoje oružane sile.

Radas iz povijesnog konteksta voli izvlačiti ono pozitivno što je domobranstvo značilo u hrvatskom narodu. No povijesne, izuzetno tragične okolnosti, govore da je to bila i oružana sila NDH.

- Riječ je bila o regularnoj, dobro uvježbanoj i discipliniranoj vojsci. Kao regularna vojska, očekivala je da će se pobjednici u Drugom svjetskom ratu prema njoj tako i odnositi. No uslijedio je stravičan zločin Križnog puta gdje je stradalo 100.000 Hrvata. Stjecajem povijesnih okolnosti partizani i Rusi su izvršili utjecaj na saveznike koji su domobrane izručili na milost i nemilost pobjedniku, što je rezultiralo masovnim stratištima, Jazovkama, kazivao je Radas naglašavajući da se stradanje hrvatskog naroda produžilo na cijelo vrijeme komunizma, što nije bilo ništa drugo nego nastavak velikosrpskog terora koji je započeo upravo prosinačkim žrtvama.

No što je sa zločinom koji je počinila NDH čije je domobranstvo bilo instrument opstanka. Radas zločin ne relativizira, ali ga stavlja u povijesni kontekst.

- Zločin je zločin i za svaku je osudu. Najbolji austrougarski voskovođe Prvog svjetskog rata bili su hrvatski katolici i pravoslavci. U Domovinskom ratu domobranstvo je iznijelo teret obrane suverene Hrvatske braneći je u rovovima od velikosrpske agresije. To su tradicije koje ova naša udruga želi njegovati i kojoj je cilj da se u okviru Oružanih snaga Republike Hrvatske ponovno osnuje domobranstvo. Što je prema toj slavnoj povijesti nepune 3,5 godine postojanja domobranstva u okviru ustaške države u kojoj opet domobranstvo nije bila zločinačka organizacija koja je išla u pljačku, otimala i ubijala. Mi smo rezoluciju 1481. Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina počeli primjenjivati još 1991. Stoga ćemo od Vijeća Europe tražiti pomoć za nastavak našeg rada i djelovanja. Ponavljam svaki zločin je zločin i treba ga istražiti i pravedno osuditi, rekao je na kraju predsjednik zadarskog Hrvatskog domobrana Marinko Radas.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno