Nadbiskup, gradonačelnik i župan servirali obroke u pučkoj kuhinji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
puckakuhinja_7
Gradonačelnik Živko Kolega pokazao se kao dobar poslužitelj

Podijelivši uz pomoć svojih suradnika i volontera korisnicima Caritasove pučke kuhinje "Sv. Vinko Paulski" obrok za ručak, jučerašnjem su obilježavanju Međunarodnog dana volontera na ovaj način svoj doprinos dali i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, gradonačelnik Zadra dr. Živko Kolega te zadarski župan Stipe Zrilić.

Nakon što su im bili na usluzi i podijelili obroke, predstavnici crkvenog i političkog života u Zadru i Zadarskoj županiji i sami su sjeli za stol te ručali u društvu korisnika Pučke kuhinje.

Primijetiti potrebne pomoći

- Duh volonterstva u našem društvu raste. Sve je više ljudi koji su spremni biti volonteri, kao i onih potrebnih skrbi, kazao je nadbiskup Prenđa, naglasivši da volonteri možemo biti uvijek.

Gradonačelnik Živko Kolega istaknuo je da su volonteri vrlo važni, a njihova je uloga u humanitarnim aktivnostima nezamjenjiva te da se Grad Zadar uvijek trudi prepoznati i podržati sve napore volontera.

Župan Stipe Zrilić primijetio je pak da volonterstvo ipak još uvijek nije duboko ukorijenjeno u našu tradiciju.

- Upravo o nama ovisi koliko će se ono ukorijeniti ili ne. Jer, na nama je da vidimo i pristupimo onima koji imaju problema. Nema idealnog društva, ali uvijek treba pozdraviti one koji svoju energiju ugrađuju u stvaranje boljeg svijeta, kazao je župan Zrilić.

U pučkoj kuhinji zatekli smo i dvije mlade volonterke, članice Frame - Franjevačke mladeži u Župi Srca Isusova, Josipu Lenkić i Mariju Buturić.

- Mi se, zapravo, tek učimo volonterstvu. Prvi put smo volontirale prošle godine sudjelujući u organizaciji Caritasove glazbene terapije. Želimo biti što angažiranije, a volontiranje i karitativni rad inače su važan dio franjevačke karizme i naše zajednice, kazale su Josipa i Marija.

U dvije kuhinje 300 korisnika

Inače, Caritasova pučka kuhinja u Zadru djeluje već dvanaest godina, a ideja vodilja za njeno osnivanje bila je "organizirana prehrana najprimjereniji je način skrbi za najsiromašnije".

Pučka kuhinja u Zadru dnevno osigura oko 220 obroka, s tim da mobilni tim volontera Hotelijersko-turističke škole u Zadru teško mobilnima obroke dostavlja na kuću. Dio korisnika svakodnevno blaguje u Pučkoj kuhinji, a dio ih obroke nosi kući.

U sklopu Caritasa Zadarske nadbiskupije djeluje i Pučka kuhinja u Benkovcu koja skrbi za 80-ak korisnika većini kojih se obroci dostavljaju na kuću.

Za organiziranu prehranu u Pučkoj kuhinji godišnje je potrebno osigurati oko 1,2 milijuna kuna. Trećinu tog iznosa od samog osnutka daje Grad Zadar, drugu trećinu Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a treći dio sam Caritas sa svojim donatorima i Zadarskom županijom.

Župan Stipe Zrilić jučer nas je informirao da se Županija od 2009. godine uključuje u neposredno sufinanciranje Pučke kuhinje u Benkovcu pa će za ovu namjenu u Županijskom proračunu biti osigurano oko 50.000 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno