Odabrani prijevodi najvažnijih tekstova o metafizici

Slika korisnika admin
vbz
Knjiga dr. Jure Zovka objelodanjena je u ediciji 'Biblioteka Speculatio'

U četvrtak navečer u knjižari 'V.B.Z.' u Zadru (R. Boškovića 4) održano je predstavljanje knjige „Klasici metafizike", koju je priredio prof. dr. sc. Jure Zovko, profesor Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru. Nakladnik ove knjige izašle u 2008. godini je 'Hegelovo društvo Zadar'. Knjiga na 280 stranica donosi izbor iz djela Platona, Aristotela, Tome Akvinskog, Descartesa, Kanta, Hölderlina, Schellinga, Hegela, Heideggera, Whiteheada, Quinea, Nagela i Henricha. Predgovor i, svi predstavljači su se složili, izvrstan uvod napisao je profesor Zovko. Knjigu su, u intimnoj atmosferi V.B.Z. knjižare, koju su ovom prilikom ispunili studenti i profesori filozofije i srodnih disciplina koje se izučavaju na Zadarskom sveučilištu, predstavljali prof. dr. sc. Samir Arnautović, dr. sc. Vahdin Preljević, dr.sc. Ante Periša, Ante Sesar i profesor Zovko.

- Četvrta je ovo knjiga Hegelovog društva, što izlazi u sklopu edicije „Biblioteka Speculatio". Ona sadrži odabrane prijevode najvažnijih tekstova o metafizici. Prijevodi su napravljeni prema izvornim tekstovima što je vrlo zahtijevan posao koji ističe važnu ulogu prevoditelja. Tekstovi koji su sabrani u ovoj knjizi nisu lako štivo i zahtijevaju veliki angažman čitatelja, ali zauzvrat nude izvrstan uvid u ovu temeljnu filozofsku disciplinu. Nova iščitavanja i jedna kontinuirana relektira cilj su ovog našeg projekta, kazao je o „Klasicima metafizike" Ante Sesar, ujedno i jedan od prevoditelja nekih tekstova u njoj pisanih na njemačkom.

Profesor Preljević okarakterizirao je ovu knjigu kao jednu od najhrabrijih u posljednje vrijeme:

- Knjiga je ovo koja se bavi pitanjima o onome što postoji iza stvarnog, pitanjima koja su u ovo postmoderno vrijeme koje nam nudi teror površine proglašena zastarjelim, odnosno demodiranim. U suvremenoj znanosti i filozofiji postoji jedna teza da je moderna kultura raskrstila s metafizikom, a zapravo cijela povijest moderne postavlja metafizička pitanja. Sve to proizlazi iz pogrešnog tumačenja da metafizika želi dati i zauvijek utvrditi odgovore na temeljna pitanja ljudskog duha. To nije točno. Metafizička pitanja ne smijemo zametnuti, a odgovore na njih svatko od nas mora pronaći sam za sebe.

Profesor Zovko se u svom izlaganju o knjizi osvrnuo i na svoj status u zadarskoj akademskoj zajednici kazavši kako želi što prije otići jer ga Sveučilište u Zadru još promatra kao strano tijelo unatoč njegovoj reputaciji koju ima među filozofima i znanstvenicima u nas i u inozemstvu:

- I ova knjiga potvrda je takvog mog razmišljanja. U Europskim bi zemljama za nju dobio nagrade i priznanja, a ovdje se ona ne cijeni. Svrha je ove knjige da pokaže kako „misleći subjekt" postoji Wittgensteinu usprkos. Polako se okrećem literaturi i prestajem pisati filozofska djela, u kojima sam uostalom i postigao sve što sam mogao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno