Plesovi, pjesme i nošnje iz vrške škrinje

Slika korisnika admin
mihovil
Mladi i stariji članovi KUD-a zajedno uvježbavaju nova kola i kolanja

Folklorna sekcija KUD-a Sv. Mihovil aktivno djeluje već tri i pol godine u svrhu očuvanja kulturnog naslijeđa i tradicije svojega kraja, ali i čitave domovine. Od samog osnutka njeguju izvornost koja se očituje u vrškom govoru, pjesmama i plesu, ali i očuvanju narodnih nošnji i običaja. Trenutačno broji 19 članova dječje folklorne skupine i 15 odraslih članova folklora.

Dječji folklor

- Djelatnost KUD-a je usmjerena prema svim vrškim naraštajima. Posebno smo ponosni na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije neprihvatljiva ponašanja i ovisnosti. Sudjelovanjem u radu našeg KUD-a želimo mlade maknuti s ulice, pružiti im prigodu da svoju energiju ideje i slobodno vrijeme utroše pozitivno i kreativno. Uz druženje mladi upoznaju naše narodne običaje, glazbu i bogatu narodnu baštinu, govori predsjednica KUD-a Zorica Vukić u pauzi redovne probe u atriju osnovne škole.

- Dječja folklorna skupina jedna je od najbrojnijih i najuvježbanijih u Zadarskoj županiji. Iza njih su brojni nastupi, priznanja i pohvale. Pripremajući se za nove nastupe redoviti su na probama te su svojom mladošću i entuzijazmom dodatni jezičac na vagi i poticaj starijim članovima, kaže Vukić pošto je nabrojila mlade vrške folkloraše: Mateu Radobuljac, Karmen Pilato, Duju Božića, Šimu Modrića, Doris Ćošić, Ivanu Vukić, Anđelu Radobuljac, Luciju Radobuljac, Tonija Perinića, Antoniju Vukić, Saru Vukić i drugu vršku mladež koja je jamstvo opstojnosti očuvanja narodnog blaga na ovom poluotoku između ninskog zaljeva i ljubačke vale.

- Narodni su običaji važan dio naše tradicije. Da bismo bili jaki i sigurni u sebe, da bi nas i drugi poštovali moramo imati korijen. Bez korijena smo samo suhi list na vjetru i brod bez kormila. Mi korijene imamo, čvrste i snažne jer su godinama rasli na vrškom moru, obali, poljima i kamenu. Ovo područje u sebi krije neprocjenjivo bogatstvo tih običaja, starih običaja našega kraja, naglasila je 80-godišnjakinja Anka Perinić, najstarija živuća cvitarašica u Hrvatskoj koja se intenzivno priprema za 2. cvitarijadu "Najbolji cvitaraš od Nina do Knina" koja se 3. siječnja 2009. godine održava u Nadinu.

Brojni nastupi

Upravo su smotre i susreti folklornih skupina mjesta na kojima se otvaraju stare škrinje iz kojih se vade sjećanja na plesove, pjesme, nošnje i običaje zadarskog kraja.

- Ove godine smo imali 26 nastupa. Nedavno smo imali nastup u Donjoj Stubici, a prije toga sudjelovali smo u Zagrebu u emisiji HTV-a "Svirci moji", u atriju Hrvatskog sabora, na Svjetskom danu plesa u Zadru, na tradicionalnoj manifestaciji Mis sela u Benkovcu, Metkoviću, u TN Zaton, Viru i na zadarskim otocima. Plesom i pjesmom razveselili smo i naše "paklene", hrvatske rukometaše, nabrojiala je Vukić pošto se zahvalila svim KUD-ovima, općinama, gradovima i turističkim zajednicama koji su ih pozivali na kulturno-umjetničke i zabavne manifestacije, smotre i susrete.

Ispred svih onih koji se, na bilo koji način, bave folklorom, velik je zadatak. Potrebno je zaustaviti odlazak folklora samo u muzeje i sjećanja, već ga treba i zadržati živim, postojećim.

- Mudrost, slogu, vjeru i ljubav koje nalazimo u svakom običaju našeg puka, zasigurno treba duboko usaditi u svako srce i upravo te vrline unositi sutra u svakodnevni život. Nekako u sebi, u svom srcu i umu ljudi osjećaju da su jezik, vjera i običaji najvažniji pokazatelji obilježja svakog naroda i mjesta. Ljubavlju prema Vrsima, vrškim pjesmama, plesovima i običajima, naše prijateljstvo i zajedništvo u KUD-u je postalo neraskidivo, ističe 67-godišnja Dragica Bukva.

Cijelo otočje, priobalje i zadarsko zaleđe pa tako i ovaj mali vrški kutak s velikom ljubavlju i pažnjom njeguje ono najljepše iz tradicije koja je zapravo zlatna nit za tkanje svjetlije i bogatije budućnosti.

 RIJEČ ETNOLOGA
S požrtvovnim, vrijednim i radišnim članovima KUD-a Sv. Mihovil iz Vrsi je zaista ugodno raditi. Pored zajedništva i nadasve dobrog rada s djecom i mladeži, krasi ih između ostalog i to što su stalno u kontaktu, dogovoru sa strukom, bilo u svezi s koreografijom, napjevima ili nošnjom. Ništa u svezi bogate folklorne baštine ne propuštaju slučaju. Vole učiti, vježbati i ništa im nije teško, istaknuo je poznati zadarski etnolog prof. Livio Marijan, dodavši kako je Zadarska županija možda i najraznovrsnija u pogledu tradicije i običaja u Hrvatskoj, jer sažima u sebi jadransko-mediteranski i dinarski splet običaja i tradicije.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno