U Zadarskoj županiji najviše umrlih od bolesti cirkulacijskog sustava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
preko_umirovljenici
Adam VIDAS
Strateški plan omogućit će bolju zdravstvenu skrb, naročito starijoj populaciji

U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije Tim za rukovođenje i upravljanje za zdravlje predstavio je prvu knjigu o stanju zdravlja građana Zadarske županije na temelju koje će biti izrađen Plan za zdravlje građana Zadarske županije 2009.-2019. Predstavljanju su nazočili pojedini članovi Tima među kojima su bili koordinator Stipe Zrilić, pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije Josip Kraljić i ostali. Tim ima 13 članova, a pored njih u radu će sudjelovati Grozdana Perić, Morana Ivančević, Vlatka Vučić-Marasović i Dražen Zekanović.

U kratkom uvodu Stipe Zrilić kazao je da su u prvoj fazi izrađene slika zdravlja Zadarske županije i strateški okvir Plana za zdravlje koji se temelje na slici zdravlja Zadarske županije.

U suradnji Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije početkom 2007. godine pristupilo se prikupljanju podataka o stanju zdravstva u Zadarskoj županiji koji će biti temelj za izradu prvog Strateškog plana. Slikom zdravlja županije obuhvaćeni su svi podaci do kojih je Županijski tim za zdravlje mogao doći u razdoblju od siječnja do rujna 2007. godine, a koje je tim smatrao relevantnim za zdravlje.

- Prikupljeni pokazatelji zdravlja razvrstani su u tri cjeline. Prvu čine podaci kojima su obuhvaćeni čimbenici koji utječu na zdravlje, druga se odnosi na zdravstveno-statističke pokazatelje, a u trećoj je prikazan proces utvrđivanja javnozdravstvenih prioriteta, pojasnio je Zrilić.

U publikaciji su navedeni vodeći uzroci smrtnosti među kojima su na prvom mjestu bolesti cirkulacijskog sustava, od kojih su umrle 782 osobe. Na drugom mjestu su zloćudne novotvorine od kojih je umrlo 440 osoba. Slijede bolesti dišnog sustava, bolesti probavnog sustava te ozljede, otrovanja i ostale posljedice vanjskih uzroka.

Ova publikacija, koja na jednom mjestu donosi pregled stanja zdravlja u Zadarskoj županiji, kao i sve čimbenike koji mogu utjecati na zdravlje u našoj regiji, tiskana je u 500 primjeraka. Namijenjena je obrazovnim i zdravstvenim institucijama te svim jedinicama lokalne samouprave.

Slika zdravlja Zadarske županije na temelju koje je izrađen Strateški okvir za zdravlje, dokumenti su nastali tijekom 2007. i 2008. godine nakon što je u Zadarskoj županiji prihvaćen program "Rukovođenje i upravljanje zdravljem u zajednici". Analiza pokazatelja zdravlja temelji se na podacima koji su bili dostupni tijekom izrade dokumenta i obuhvaća vrlo različita područja, a Tim za zdravlje čine stručnjaci iz različitih područja predmetne problematike (liječnici, pedagozi, sociolozi, pravnici, novinari, socijalni radnici, defektolozi i ostali) koji svatko iz svoje perspektive sagledavaju problematiku zdravlja.

Plan za zdravlje Zadarske županije trebao bi biti dovršen do ožujka 2009. godine, a budući da na njemu, uz spomenuti Tim za zdravlje, radi i niz ekspertnih skupina, njegov dovršetak omogućit će bolji uvid u ono što kao jedinica regionalne samouprave činimo na području zaštite i očuvanja zdravlja žitelja Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno