Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vino kao spomendar

Autor:

05.12.2008. 23:00


Na posljednjem ocjenjivanju vina u Polači poveo se zanimljivi razgovor o gospodarskoj krizi i vinogradarskoj vinarskoj proizvodnji.
Kriza može povoljno utjecati na poboljšanje strukture poljodjelske proizvodnje. Kako to misliš, Bage, upita me svedostižni uspješni načelnik Vito, inače najjači vinogradar u svom kraju.
U vinarstvu, primjerice, više se troše vrhunska i kvalitetna vina, vina posebnih podneblja, zemljopisnog podrijetla, vina s potpisom dobrih vinara, pobjednika vinskih smotra i izložba, ali i vina dobrih vinogradara, koji mijenjaju strukturu svojih kultivara, k sortama vrhunskih svjetskih značajki, ne ispuštajući iz ponude i dobre domaće izvorne kultivare.
Na tržištu najviše traže svježa pitka vina s manjim sadržajem alkohola, vina voćnog okusa kod bijelih sorata, ali i vina duboke okusnosti, snažne individualnosti kod crnih vina.
U turističkoj potrošnji našeg kraja nedostaju izvorna vina registrirana od vinara našeg kraja, a ponuđena u turističkom ugostiteljstvu.
Kako i gdje ih nuditi, pita Vito.
Najviše ih treba ponuditi u turističkom kućanstvu obiteljskog gospodarstva.
Turistima treba omogućiti posjet vinogradu i uz obveznu pripovijest o tradiciji proizvodnje vina i načinu življenja vinogradara u vlastitom ugostiteljstvu organizirati kušanje vina, uz prigodnu prodaju vina.
Vina na vlastitom gospodarstvu treba prodavati zajedno s drugim proizvodima kraja, primjerice sa sirom, medom, maslinovim uljem i mesnim prerađevinama. Zatim sa suhim i prerađenim voćem i drugim proizvodima iz kućne radinosti.
Takva trgovina domaćim proizvodima iz seljačke prodavaonice, sigurno će povećati prodaju vina suvenirske prodaje, složi se Vito, dobri organizator kušanja i ocjenjivanja mladih vina na ovogodišnjoj polačkoj smotri.
Vaš Bage