Vlaški pozdrav u Kornatu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kornat2
Osoblje restorana "Kornat" je svojim jelima ispričalo gastropriču zadarskog zaleđa

Gastronauti su "isplovili" iz Zadra uz gromoglasan "vlaški pozdrav" za nepce u restoranu "Kornat". Renato Kraljev i kolege mu u Kornatu odigrali su složenu zadaću da druženje započeto klasičnom gastropričom zadarskog akvatorija okončaju gastropričom zadarskog zaleđa. U međuvrmenu su kolege iz šest restorana i konoba s Poluotoka u to poslagale raznorazne zalogaje u priči koju je malo tko mogao pratiti u cijelom trajanju.

Dakle, gastronauti, odnosno Udruženje restoratera došlo je u dogovoru s kolegama napokon i do Zadra, odnosno predstavljanja i upoznavanja s gastroponudom, pričom, ambijentom i prilikama u Zadru. Riječ je o "karavani" čija brojnost i sastav dijelom osciliraju, ali je obuhvatila sedamdesetak vlasnika restorana, obiteljskih hotela ili vinara, odnosno poznavatelja i promicatelja navedenog, u što spadaju i kolege turistički novinari, uz dio tvrtki koje redovito sponzoriraju ovakve susrete, a ovo su im važni klijenti.

- Zadar ćemo sigurno pamtiti. Iako ga svi i znamo i ovdje smo bili i družili se, ovakav boravak je nešto drugo i neponovljivo. Sretni smo što širimo gastronautsku obitelj i što će nam se nekoliko zadarskih kolega pridružiti u članstvu i budućim obilascima. Stekli smo dobre spoznaje i vidimo da je Zadar na pravom putu. Nikakvo čudo da je riječ o gradu koji je među istaknutijim sredinama u Hrvatskoj, kazao je sinoć kolegama u restoranu "Kornat" predsjednik Udruženja restoratera Miro Folnegović.

Restoran "Kornat" je dobio zadatak predstaviti vlašku "spizu" s naglaskom na tuki, a gostima je odmah objašnjeno, pojašnjeno da se tuka između ostaloga zove i pura.

Predstavljanje je otvoreno posedarskim pršutom i autohtonim vlaškim sirom škripavcem. Nakon toga je slijedila juha od čičvarde (također autohtono jelo). Gosti su zatim mogli uživati u tingulu od pulastra, odnosno mladom pijetlu posluženom s palentom. Slijedilo je glavno jelo - kuhana i pod pekom pečena tuka s dinstanim kupusom i restanim krumpirom. Za desert - torta od maraške i sira i - benkovački prisnac - autohtono jelo s ovog područja.

Renato Kraljev je što je kraće mogao gostima najavljivao jela, dok su kolege iz moćnog sustava Agrokora predstavili svoje dvije vinske marke s više proizvoda, odnosno Belje i Agrolagunu, s vrhunskim graševinama, chardonneyima, merlotom ...

Zadarska županija prostor je izrazite prirodne i svake druge raznolikosti, protežući se od pučine Jadrana, preko priobalja, Ravnih kotara, Bukovice, do vrleti Velebita i Like, s rijekama ponornicama i tekućicama i najvećim hrvatskim jezerom. Takav raspored prostora prati i raspored i navike stanovništva, pa i u prehrani. Teško je odraziti svu tu raznolikost, ali su zadarski ugostitelji udruživši se i ne štedeći srce pred svojim kolegama pokazali golem dio tog bogatstva, od nedirnutih tradicijskih jela do najnovnijih kreacija na izvornim temeljima i sastojcima. Nismo prikazali ono što zasad i ne možemo - paletu ovdašnjih vina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno